3D Απεικόνιση, © Parti Architecture
Το τουριστικό κατάλυμα τριών κλειδιών, μελετήθηκε σε οικισμό δυτικά της Σητείας, σε μικρή απόσταση από το φαράγγι του Ρίχτη και αποτελείται από 8 δωμάτια και έναν κοινόχρηστο χώρο κουζίνας και εστίασης. Στόχος της επέμβασης, ήταν να αποτελέσει αισθητική συνέχεια του οικισμού, λαμβάνοντας υπόψιν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

Αρχικά, δίνεται έμφαση στην «αναζωογόνηση» του υφισταμένου παλιού πέτρινου κτίσματος και εν συνεχεία, πραγματοποιείται προσθήκη επί αυτού. Το ίδιο, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προσεγγίσεις σε νέα κτίσματα και διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων, γίνεται μέρος μιας ενιαίας αρχιτεκτονικής γραφής, συμβατής με το χαρακτήρα του τόπου.
3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

Η χωροθέτηση των κτηρίων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ενδιάμεσός τους χώρος να διαμορφώνεται γλυπτικά σε ένα σύνολο από διαδρόμους, ημι-ιδιωτικές αυλές, χώρους εστίασης, συνάντησης και belvedere, που προσφέρουν ανεμπόδιστες οπτικές στη θέα. Η «επιδερμίδα» στο χρώμα του χώματος της περιοχής, αφήνει τα κτίρια να ξεπροβάλλουν ενοποιώντας οπτικά παλιό και νέο.
3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

Πρόθεση είναι η δημιουργία μιας χωρικής εμπειρίας που σχετίζεται με την τοπική παράδοση και παράλληλα προάγει τα οφέλη ενός σύγχρονου καταλύματος. Έτσι, στα δωμάτια, η διακριτική γλυπτική διάθεση που χαρακτηρίζει τη σχεδιαστική δημιουργία τους, αντλεί στοιχεία από τεχνικές, υφές και μορφολογικά χαρακτηριστικά της κρητικής αρχιτεκτονικής όπως και ποιοτικά στοιχεία της περιοχής.
3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

3D Απεικόνιση, © Parti Architecture

Η τεχνική επιχρίσματος (tadelakt) στις αποχρώσεις του τοπικού χώματος και ο αδρός σοβάς, χρησιμοποιούνται ώστε να τονίσουν συγκεκριμένα σημεία του δωματίου προσδίδοντας το χρώμα και την αίσθηση αδρότητας που χαρακτηρίζει το γύρω τοπίο. Ιδιαίτερα σχήματα σκαλίζονται στο γήινο υλικό του κεφαλαριού, παραπέμποντας στη διακόσμηση των κρητικών πιθαριών, πλήθος των οποίων απαντώνται στην περιοχή.
Κάτοψη – στάθμη αυλής, © Parti Architecture

Κάτοψη – στάθμη δρόμου, © Parti Architecture

Στοιχεία & Συντελεστές Μελέτης:

Έργο: Τουριστικό κατάλυμα τριών κλειδιών, Τοποθεσία: Σητεία Λασιθίου, Αρχιτεκτονική μελέτη (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου): Parti Architecture, Διακόσμηση και μελέτη φωτισμού: Parti Architecture, Συνολικό εμβαδόν εσ. χώρων: 251 τμ, Συνολικό εμβαδόν εξ. χώρων: 135 τμ, Έτος Μελέτης: 2018, Κείμενο & Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις: Parti Architecture

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal