Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας και μετατροπή της σε τουριστικό κατάλυμα. Πρόκειται για ισόγεια μονοκατοικία 64 τ.μ. με αυλή, στην περιοχή του Άνω Πλατανιά, Χανίων.

Το ακίνητο της μελέτης προήλθε από τη διαίρεση υφιστάμενης κατοικίας σε δύο επιμέρους ιδιοκτησίες.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Περιελάμβανε τέσσερα βασικά δωμάτια (κουζίνα, λουτρό, τραπεζαρία και καθιστικό) και παρουσίαζε μια μικρή διαφοροποίσηση στις στάθμες των δαπέδων μεταξύ της ζώνης της κουζίνας – λουτρού και της τραπεζαρίας – καθιστικού.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

“Η επέμβαση στο κέλυφος του κτιρίου περιορίστηκε σε μικρές τροποποιήσεις στα ανοίγματα με μετατόπιση της κύριας εισόδου”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Ενώ η νότια όψη του κτιρίου, η οποία αποτελούταν από ένα συνεχές περιμετρικό πρόχειρα τοποθετημένο υαλοστάσιο, ανακατασκευάστηκε πλήρως διαμορφώνοντας ένα πιο συμπαγές μέτωπο προς το δρόμο με επιμέρους ανοίγματα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αερισμού και ηλιασμού, παρέχοντας παράλληλα ιδιωτικότητα στους επισκέπτες του καταλύματος.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

“Σημαντικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην εσωτερική διαρρύθμιση προκειμένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Για το λόγο αυτό διαμορφώθηκαν δύο ανεξάρτητα υπνοδωμάτια (ένα κύριο και ένα δευτερεύον), ένας ενιαίος χώρος καθιστικού με κουζίνα, ο χώρος του λουτρού καθώς και ο απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος για τον εξοπλισμό του καταλύματος.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Το κύριο υπνοδωμάτιο, το λουτρό και η αποθήκη τοποθετούνται σε ένα επίπεδο ελαφρώς υπερυψωμένο από τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα, καθιστικό) και ενώνονται με αυτούς μέσω ενός διευρυμένου πλατύσκαλου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

“Το νότιο δωμάτιο του σπιτιού με το περιμετρικό υαλοστάσιο που λειτουργούσε ως ένα είδος καθιστικού μετατράπηκε σε έναν χώρο που μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Χαρακτηριστικό του χώρου αυτού είναι το ελαφρώς υπερυψωμένο επίπεδο με στρώμα και μαξιλάρια το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε ως κρεβάτι φιλοξενώντας έναν ή δύο επισκέπτες επιπλέον, είτε ως ένας χώρος χαλάρωσης και απομόνωσης από τα υπόλοιπα δωμάτια, όταν το κατάλυμα φιλοξενεί μέχρι δύο επισκέπτες.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Όσον αφορά στον εξωτερικό χώρο, διατηρήθηκαν δύο βασικά χαρακτηριστικά του, τα οποία είναι η διαμόρφωση της αυλής σε δύο επίπεδα και η ύπαρξη της κληματαριάς που προσφέρει σκίαση κατά τους θερινούς μήνες.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

“Στο πάνω επίπεδο της αυλής προστέθηκε μία μικρή πισίνα, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο λειτουργεί ως εξωτερικό καθιστικό-τραπεζαρία”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Η νέα περίφραξη με τη χρήση συμπαγών τούβλων δημιουργεί ένα φίλτρο ιδιωτικότητας επιτρέποντας όμως στο φυσικό φως να διεισδύσει.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

“Βασικός άξονας στη μελέτη της μονοκατοικίας υπήρξε η ανάδειξη στοιχείων της παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, 3D απεικόνιση © Ixnos Architects

Για το λόγο αυτό στη γενικότερη διαμόρφωση των χώρων καθώς και στα επιμέρους έπιπλα και κατασκευές υιοθετούνται λιτές γραμμές και φυσικά υλικά, γήινοι και φωτεινοί χρωματισμοί καθώς και υφάσματα με μοτίβα που παραπέμπουν στην κρητική παράδοση.
Κάτοψη μελέτης ανακαίνισης – Κάτοψη υφιστάμενης κατάστασης – Πρόσοψη μελέτης ανακαίνισης, © Ixnos Architects

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος και τύπος έργου: Μελέτη ανακαίνισης υφιστάμενης κατοικίας και μετατροπή της σε τουριστικό κατάλυμα, Τοποθεσία: Περιοχή Άνω Πλατανιά – Χανιά – Κρήτη, Αρχιτεκτονική μελέτη: Ixnos Architects, Ομάδα μελέτης: Δασκαλάκης Γιώργος – Μπαλαδήμα Ξανθή (Αρχιτέκτονες Μηχανικοί – Απόφοιτοι Πολυτεχνείου Κρήτης), Επιφάνεια κτίσματος: 64 m², Έτος μελέτης: 2019, Έτος κατασκευής: 2020, Κείμενο παρουσίασης – Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Ixnos Architects