3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, σε οικόπεδο με μεγάλη κλίση στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού της Ρόδου. Οι αρχές της σύνθεσης βασίστηκαν στο σχήμα του οικοπέδου, στον προσανατολισμό, στο τοπίο, στη θέα και στον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η κατοικία έχει άμεση επαφή με το έδαφος.

3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Δυο μακρόστενοι όγκοι εκατέρωθεν ενός βασικού άξονα, διαχωρίζουν στο ισόγειο το υπνοδωμάτιο και τους βοηθητικούς χώρους από το σαλόνι και την κουζίνα με την τραπεζαρία. Έχει δημιουργηθεί σαν προέκταση της κουζίνας μια αυλή στεγασμένη με πέργκολα, με την βοήθεια ξύλινων σκιάστρων που εντοιχίζονται μέσα στα τοιχία χωρίς να φαίνονται.

3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Η χρήση διαμπερών συρόμενων κουφωμάτων, ενοποιούν το μέσα χώρο με τον έξω, προφυλάσσουν από τη ζέστη το καλοκαίρι, βοηθούν στη θέρμανση το χειμώνα. Στο κέντρο του κτιρίου έχε τοποθετηθεί το σαλόνι, ένας χώρος συνάντησης της οικογένειας. Η τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού διπλής όψης λειτουργεί ως μέσο θέρμανσης αλλά και σαν διαχωριστικό μεταξύ της κουζίνας και του σαλονιού.

3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Στον υπόγειο χώρο έχουν δημιουργηθεί χώροι στάθμευσης, τα μηχανοστάσια της πισίνας και του κτιρίου, γυμναστήριο, σάουνα, λουτρό και αποθηκευτικοί χώροι. Όλα τα τοιχία αποτελούνται από οπλισμένο σκυρόδεμα που επιλεκτικά κάποιες επιφάνειες χρωματίστηκαν λευκές.

3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Στον πρώτο όροφο αναπτύσσονται δυο κρεβατοκάμαρες, η master κρεβατοκάμαρα, βεστιάριο, 2 λουτρά και ο διάδρομος που ενοποιεί τα δωμάτια. Επιλέχθηκε να τοποθετηθεί η master κρεβατοκάμαρα στην νότια μεριά του κτιρίου και τα παιδικά δωμάτια στη βόρεια μεριά, η κάθε μία σε ξεχωριστούς όγκους, συνδεόμενες με ένα γυάλινο διάδρομο.

3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Η οροφή των βοηθητικών χώρων του ισογείου από οπλισμένο σκυρόδεμα, φυτεύτηκε, αποτελώντας έτσι επέκταση του φυσικού εδάφους. Ο φυτεμένος αυτός χώρος δίνει την εικόνα ενός τοπίου με φυσική βλάστηση αφήνοντας το φως του ήλιου να διαπερνά μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία που έχει τοποθετηθεί στο σημείο του διαδρόμου.

3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Στη συνέχεια της αυλής, προς την κατεύθυνση της θέας, τοποθετήθηκε η πισίνα. Η εκμετάλλευση της τοποθέτησης του κτιρίου, το σύστημα γεωθερμίας, τα ηλιακά πάνελ, η μόνωση, τα ενεργειακά κουφώματα, οι ανεμιστήρες οροφής συνθέτουν την κατοικία βιοκλιματική.

3D Απεικόνιση: Σωτήρης Πισκιτζής

Η επιλογή των υλικών είναι εμφανή οπλισμένο σανιδωτό beton, ξύλο σε ανοιχτές αποχρώσεις, λευκή λάκκα, μάρμαρο, μέταλλο ακατέργαστο, τσιμεντοκονία, πωρόλιθος, γυαλί, με μεγάλα τριπλά παράθυρα που επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτισμού και τη θέα προς την πισίνα, τον κήπο και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Στοιχεία & Συντελεστές Μελέτης:

Έργο: Εξοχική μονοκατοικία, Τοποθεσία: Ρόδος, Αρχιτεκτονική Μελέτη: 2728studio / Αντώνης Ήσυχος, Στατική Μελέτη: Χαράλαμπος Λάππας, Μελέτη Διακόσμησης: 2728studio, Μελέτη Φωτισμού: 2728studio & MP ILLUMINATION, Project Director: Αντώνης Ήσυχος, Παρουσίαση Κειμένου: Αντώνης Ήσυχος, Τρισδιάστατες Απεικονίσεις: Σωτήρης Πισκιτζής

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal