3d άποψη από την οδό Κωστή Παλαμά, © Μπέτυ Ξηρουχάκη
Το οικόπεδο έχει συνολική επιφάνεια 497,92 τ.μ., είναι γωνιακό και έχει πρόσωπο στις δύο οδούς με νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό προσανατολισμό αντίστοιχα. Το κτήριο αποτελείται από δύο παράλληλους διακριτούς όγκους, έναν ισόγειο και έναν διώροφο με τον ενδιάμεσο περιβάλλοντα χώρο, με ξεχωριστές εισόδους.
Η είσοδος της βρεφονηπιακής μονάδας πραγματοποιείται από την οδό Κωστή Παλαμά ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία βρίσκεται στον όροφο, έχει πρόσβαση από την οδό Πολυτεχνείου μέσω του κεντρικού κατακόρυφου άξονα κίνησης, ο οποίος περιλαμβάνει κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα.
3d άποψη εισόδου προς σταθμό, © Μπέτυ Ξηρουχάκη

Βασική συνθετική ιδέα αποτέλεσε η σύνδεση των δύο διακριτών όγκων μέσω ενός «λαιμού» – οριζόντιου άξονα κίνησης, ο οποίος συνδέει τις αίθουσες βρεφών και νηπίων, μέσω των χώρων αναμονών τους. Παράλληλα με αυτόν τον «λαιμό», σχεδιάστηκε στέγαστρο το οποίο αποτελεί τόσο τμήμα της συνθετικής ιδέας όσο και χώρο σκίασης σε τμήμα του περιβάλλοντα χώρου.
3d άποψη κτιρίου από συμβολή οδών, © Μπέτυ Ξηρουχάκη

Η διάκριση των δύο όγκων του κτιρίου, η οποία αποτελεί και βασική κεντρική ιδέα της σύνθεσης, οργανώνει τις λειτουργίες του κτιρίου και χαράσσει τους κεντρικούς άξονες κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο ισόγειος όγκος, ο οποίος τοποθετείται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου και σε επαφή με τα όμορα οικόπεδα, περιλαμβάνει τους χώρους νηπίων και τις βοηθητικές υπηρεσίες.
3d εσωτερική άποψη αυλής, © Μπέτυ Ξηρουχάκη

Ο διώροφος όγκος, ο οποίος τοποθετείται στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου και σε επαφή με τις κεντρικές οδούς Κωστή Παλαμά και Πολυτεχνείου, περιλαμβάνει τους χώρους βρεφών, την Διοίκηση, την είσοδο της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο επίπεδο του ισογείου και κυλικείο, βοηθητικές χρήσεις και την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο επίπεδο του ορόφου.
Πρώτη πινακίδα παρουσίασης, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

Λήφθηκε σοβαρά υπόψη ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ήπιας τεχνολογίας. Παθητικά συστήματα θέρμανσης και δροσισμού εξασφαλίζουν σε μεγάλο ποσοστό ενεργειακή αυτονομία, όπως τα φυτεμένα δώματα, η χρήση οριζόντιων κινητών περσίδων, χρήση αντλίας θερμότητας και άλλα. Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού επιτυγχάνεται δροσισμός με κατάλληλη εξωτερική σκίαση των όψεων με κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες όπως φαίνεται στις όψεις.
“Η παρούσα μελέτη αφορά την συμμετοχή της Αγγελικής Πολίτη και του Λευτέρη Μαρτάκη στον Διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με την ονομασία Arxellence, που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η ALUMIL, για τον σχεδιασμό δημοτικής βρεφονηπιακής μονάδας και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δήμο Διονύσου Αττικής, επί της συμβολής των οδών Πολυτεχνείου και Κωστή Παλαμά”.
Η θερμοπρόσοψη που χρησιμοποιείται συμβάλλει στη διατήρηση δροσερού περιβάλλοντος το καλοκαίρι και αντίστοιχα στη διατήρηση της θερμότητας τον χειμώνα. Σε κάθε κτιριακή ενότητα και αίθουσα υπάρχει φυσικός εξαερισμός και φωτισμός.
Κάποια δώματα φυτεύονται με σκοπό να βοηθήσουν στη διατήρηση ισορροπημένου κλίματος ενώ μεγάλο τμήμα της κεκλιμένης στέγης της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων επικαλύπτεται από σύστημα φωτοβολταϊκών με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία του κτηρίου.
Δεύτερη πινακίδα παρουσίασης, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

Το σχολικό συγκρότημα θα καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια το χρόνο και θα έχει ιδιαίτερα χαμηλές απαιτήσεις θέρμανσης, ενώ το προσωπικό και τα νήπια του Σταθμού μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία του, μέσω της χρήσης και λειτουργίας των παθητικών συστημάτων σε κάθε εποχική αλλαγή.
Όψη Α1, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

Το κτήριο εξυπηρετείται από έναν πυρήνα κατακόρυφης κυκλοφορίας, που τοποθετείται στη νοτιοανατολική όψη με πρόσβαση από την οδό Πολυτεχνείου. Για την εξυπηρέτηση της κατακόρυφης κυκλοφορίας στο κτήριο, προβλέπεται ανελκυστήρας, κατάλληλος για χρήση από ΑΜΕΑ, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επαφή με το χώρο υποδοχής στο ισόγειο.
Όψη Α2, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

Ο εν λόγω κατακόρυφος άξονας κίνησης, ο οποίος συνδέει την είσοδο – υποδοχή στο επίπεδο του ισογείου με την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και τις βοηθητικές τις χρήσεις στο επίπεδο του ορόφου, αποτελεί στην ουσία ένα αίθριο, κατασκευασμένο από μεταλλικό σκελετό και υαλοστάσια, ενώ σε συγκεκριμένα σημεία καθ’ ύψος, τοποθετούνται ξύλινες περσίδες για ηλιοπροστασία.
Επίσης η στέγαση αυτού πραγματοποιείται με υαλοστάσια και σύστημα κινητών περσίδων, οι οποίες μπορούν να μετακινούνται πάνω στον εγκάρσιο άξονα τους, με σκοπό την προστασία από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, όλο τον χρόνο και σε κάθε εποχή.
Τομή Α1, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

Ο αύλειος χώρος σχεδιάστηκε να βρίσκεται σε άμεση επαφή και με τις δύο αίθουσες απασχόλησης βρεφών και νηπίων και επεκτείνεται έως το βορειοανατολικό όριο του οικοπέδου, ενώ διαχωρίζεται με τοιχίο σε σχέση με το όμορο για την προφύλαξη τους από τις καιρικές συνθήκες, με απώτερο σκοπό την δυνατή χρήση της αυλής για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους. Εντός της υπαίθριας αυλής διαμορφώνεται στεγασμένος χώρος σε αντιστοιχία με την παράλληλη κλειστή στοά, για τη δημιουργία σκιασμένου χώρου στάσης και παιχνιδιού.
“Οι αρχιτέκτονες μηχανικοί, Αγγελική Πολίτη και Λευτέρης Μαρτάκης, έχουν καταγωγή, διαμένουν και εργάζονται μόνιμα στο νησί της Χίου”.
Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός υπαίθριου χώρου για παιχνίδι με τη δημιουργία μικροκλίμακας προσιτής στα παιδιά ώστε να διευκολύνεται η οικειοποίηση του χώρου, η κοινωνικοποίηση των παιδιών και να καλλιεργείται το ενδιαφέρον για εξερεύνηση και παιχνίδι με τη δημιουργία γωνιών παιχνιδιού με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς τα υλικά, το φωτισμό, τον προσανατολισμό και τη χρήση. Σε επιλεγμένη γωνία του αύλειου χώρου θα τοποθετηθούν 2 αναβαθμοί με μορφή κερκίδων ως υπαίθριος χώρος συγκέντρωσης και την δυνατότητα υπαίθριου μαθήματος.
Τομή Α2, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

Στα τμήματα φύτευσης  που δημιουργούνται στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου προβλέπεται χαμηλή φύτευση. Στο κέντρο περίπου του αύλειου  χώρου  προβλέπεται η φύτευση 2 δέντρων  µε ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά. Το δώμα του βορειοδυτικού τμήματος του κτηρίου που είναι ισόγειο προβλέπεται να είναι φυτεμένο.
Η στέγη της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων είναι μονόριχτη, κατασκευασμένη με μεταλλικό σκελετό ενώ στο εσωτερικό της κατασκευάζεται ψευδοροφή με σκοπό την κάλυψη των οπτικοακουστικών και φωτιστικών αναγκών της αίθουσας. Προτείνεται να υπάρχει επικάλυψη από σύστημα φωτοβολταικών με σκοπό την κατά το δυνατό ενεργειακή αυτονομία του κτηρίου.
Τομή Α3, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

Λόγω της χρήσης του κτηρίου ως βρεφονηπιακός σταθμός, ο τρόπος κατασκευής και τα δομικά υλικά έχουν επιλεγεί ώστε να είναι απλά στην κατασκευή και στη συντήρηση, να εξασφαλίζουν μεγάλη μηχανική αντοχή στην μελλοντική χρήση, να παρέχουν ασφάλεια και να είναι οικολογικά, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης δομικής τεχνολογίας.
Τομή Α4, © Αγγελική Πολίτη – Λευτέρης Μαρτάκης

O σκελετός του κτιρίου προβλέπεται να είναι κατασκευασμένος με μεταλλική κατασκευή από δομικό χάλυβα θεμελιωμένη σε πεδιλοδοκούς από σκυρόδεμα. Η πλαγιοκάλυψη και η επικάλυψη του κτιρίου γίνεται με τσιμεντοσανίδες που στηρίζονται στις μηκίδες και τις τεγίδες του κτιρίου αντίστοιχα και εξωτερικά προβλέπεται θερμοπρόσοψη πάχους 7 εκ.  Όλες οι εσωτερικές οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες του ισογείου και του ορόφου, εσωτερικά και εξωτερικά θα χρωματιστούν με οικολογικά, μη τοξικά ακριλικά χρώματα.
Οι χρωματισμοί των επιφανειών διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση:
  • Στο ισόγειο χρησιμοποιούνται έντονες και δυναμικές αποχρώσεις του πράσινου, πορτοκαλί και κίτρινου, που δημιουργούν ένα ευχάριστο μικροκλίμα σε παιδιά, προσωπικό και γονείς.
  • Στον όροφο, που βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επιλέχθηκε απόχρωση γκρι χρώματος ώστε να ισορροπεί οπτικά το σύνολο.

Στοιχεία & Συντελεστές Μελέτης:

Τίτλος Μελέτης: Σχεδιασμός δημοτικής βρεφονηπιακής μονάδας και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον Διόνυσο Αττικής, Διαγωνισμός: Συμμετοχή στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Arxellence», Συνδιοργανωτές: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ALUMIL, Ομάδα Μελέτης: Αγγελική Πολίτη (Αρχιτέκτων Μηχανικός) – Λευτέρης Μαρτάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κείμενο Παρουσίασης: Αγγελική Πολίτη (Αρχιτέκτων Μηχανικός) – Λευτέρης Μαρτάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), 3D Απεικονίσεις: Μπέτυ Ξηρουχάκη (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

Σχόλια

σχόλια