Αντικείμενο της παρούσης μελέτης αποτελεί η ενεργειακή συμπεριφορά παθητικού κτηρίου στα Σανά Χαλκιδικής, το οποίο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από την Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ».

Διαβάστε αναλυτικότερα το τεχνικό άρθρο του * Ευριπίδη Αραμπατζόγλου:


«Όταν κάποιοι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς ύστερα από τον τσουχτερό χειμώνα και κλαίνε κάποιοι άλλοι που μένουν σε παθητικά κτήρια τους βλέπουν και διασκεδάζουν. Πήραμε δεδομένα ενός έτους από την συνολική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση – ψύξη – ζεστό νερό χρήσης – ηλεκτρικές συσκευές & φωτισμό από το κτήριο που μελετήθηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με το πρότυπο του παθητικού κτηρίου από την Δυναμική ΑΤΕ.

Με μεγάλη μας χαρά παρατηρούμε στον πρώτο χρόνο χρήσης του το παθητικό κτήριο στην Χαλκιδική, να λειτουργεί με πλήρη επιτυχία αφήνοντας πλήρως ικανοποιημένους τους ιδιοκτήτες. Αυτό αποδεικνύεται από το σύνολο των λογαριασμών της κατοικίας. Τον πρώτο χρόνο χρήσης του κτηρίου που έτυχε στην Ελλάδα ο πιο βαρύς χειμώνας στα τελευταία 50 χρόνια η θερμοκρασία στην περιοχή έφτασε μέχρι και – 15 βαθμούς Κελσίου και πραγματική αίσθηση -20 βαθμούς και καταναλώθηκαν 7200 kwh για θέρμανση – ψύξη – ζεστό νερό χρήσης – ηλεκτρικές συσκευές – φωτισμό. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτηρίου κυμάνθηκε από 21 – 23,5 βαθμούς Κελσίου λόγω απαίτησης των ιδιοκτητών.  Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για 320 τ.μ. κτηρίου η κατανάλωση είναι πολύ μικρή και αυτό οφείλεται στο ότι μελετήθηκε και κατασκευάστηκε στα πρότυπα του Παθητικού κτηρίου.

Ενεργειακές κλάσεις © ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ


Ας δούμε τα αποτελέσματα ενεργειακής κατανάλωσης του παθητικού κτηρίου στα Σανά Χαλκιδικής:

Τι πληρώνει το συγκεκριμένο σπίτι σε ευρώ τον χρόνο στο σύνολο των εξόδων εκτός της παροχής νερού; Σε ευρώ αν υποθέσουμε ότι ο πάροχος ενέργειας είναι: 

  • ΔΕΗ με τιμή kwh 0,10252 ευρώ /kwh το τελικό ποσό των συνολικών εξόδων του κτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 738,15 Ευρώ / χρόνο,
  • Με άλλον πάροχο η τιμή kwh μπορεί να είναι μέχρι και 0,075 ευρώ /kwh οπότε το σύνολο των εξόδων ανέρχεται στο ποσό των 540 ευρώ /χρόνο.

Πόσο πληρώνεις για θέρμανση – ψύξη – ζεστό νερό χρήσης – ηλεκτρικές συσκευές – φωτισμό της κατοικίας σου; 

Η κατοικία αυτή 320 τμ στον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων 50 χρόνων πλήρωσε μόνο 540 ευρώ/ χρόνο. Ο νόμος ορίζει ότι μια νέα κατασκευή πρέπει να είναι τουλάχιστον ενεργειακής κλάσης Β+. 

Ας κάνουμε μια σύγκριση του Β+ του Α+ και του παθητικού κτηρίου που μετρήσαμε στα Σανά Χαλκιδικής:

Αποτελέσματα κατανάλωσης ενέργειας σε Kwh/έτος παθητικού κτηρίου στα Σανά Χαλκιδικής και σύγκριση με ενεργειακές κλάσεος ΚΕΝΑΚ (κτήριο 320 τ.μ.) – © ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ


Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε ότι ένα κτίριο 320 τμ: 

  • Αν ήταν ενεργειακής κλάσης Β+ θα κατανάλωνε 36.800 kwh/χρόνο,
  • Αν ήταν ενεργειακής κλάσης Α+ θα κατανάλωνε 19.200 kwh/χρόνο,
  • Το παθητικό κτήριο στα Σανά Χαλκιδικής κατανάλωσε 7.200 kwh/χρόνο.

Η Εξοικονόμηση Ενέργειας που επετεύχθη στο Παθητικό Κτήριο:

  • Σε σύγκριση με ένα κτήριο ενεργειακής κλάσης Β+ άγγιξε το 80,4%,  
  • Σε σύγκριση με ένα κτήριο ενεργειακής κλάσης Α+ άγγιξε το 62,5%. 

Εξοικονόμηση ενέργειας παθητικού κτηρίου σε σύγκριση με ενεργειακές κλάσεις ΚΕΝΑΚ – © ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ


Και πόσο κοστίζει το παθητικό κτήριο;

Το εν λόγω κτήριο σε σύγκριση με το να κατασκευαζόταν ως Β+ ενεργειακής κλάσης κόστισε έξτρα  2% για να πετύχει αυτά τα αποτελέσματα.


Για τους πιο απαιτητικούς μπορούμε να εγκαταστήσουμε μια μικρή μονάδα φωτοβολταικών και χρησιμοποιώντας το net metering να μηδενίσουμε και αυτήν την μικρή ενεργειακή κατανάλωση».


* Γράφει ο Ευρυπίδης Αραμπατζόγλου (Bsc Civil Engineer – Msc Structural Engineer & CPHD Certified Passive House Designer).


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία πατήστε εδώ.

Σχόλια

σχόλια