Οι αντλίες θερμότητας μοιάζουν με ψυγεία, αφού μεταφέρουν θερμότητα από το ένα μέρος στο άλλο. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας τη μεταφέρουν από το έδαφος στο εσωτερικό της κατοικίας. Οι αντλίες θερμότητας αέρα τη μεταφέρουν από τον αέρα του εξωτερικού χώρου.

Όλες οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο: ένα ψυκτικό υγρό απορροφά τη θερμότητα, το οποίο εξατμίζεται και απελευθερώνεται όταν συμπιέζεται και υγροποιείται.

Η αντλία θερμότητας SunPump αντλεί το ψυκτικό υγρό προς τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή όπου η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει απευθείας το ψυκτικό υγρό αυξάνοντας κατακόρυφα την αποδοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά, η θερμότητα εξάγεται και χρησιμοποιείται για να θερμάνει νερό σε μια «θερμική μπαταρία» ή μια δεξαμενή καυτού νερού, το οποίο εν συνεχεία διοχετεύεται σε σώματα θέρμανσης, σωληνώσεις υποδαπέδιας θέρμανσης ή εναλλάκτες θερμότητας.

Πριν από μερικά χρόνια αναρωτιόμασταν εάν οι αντλίες θερμότητας θα μπορούσαν να συνδυαστούν με φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες. Το σύστημα SunPump βασίζεται σε ένα ψυκτικό υγρό με σημείο βρασμού στους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν, αν και όχι τόσο αποδοτικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχει συντελεστή απόδοσης 7 όταν ο ήλιος λάμπει και 2,7 τη νύχτα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ηλιακής αντλίας θερμότητας είναι ότι δεν χρειάζεται την εγκατάσταση σωληνώσεων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά συλλέγει απευθείας την ενέργεια του ήλιου.

Η Sunpump συνδυάζει το θερμικό πάνελ σε ένα φωτοβολταϊκό: καθώς το ψυκτικό υγρό εξατμίζεται και απορροφά ενέργεια ψύχει τα φωτοβολταϊκά πάνελ αυξάνοντας την αποδοτικότητά του.

Και όπως κάθε άλλη αντλία θερμότητας εκτός από θέρμανση παρέχει και ψύξη: αντί να στέλνει το ψυκτικό υγρό στην οροφή, το «ανακατευθύνει» σε ένα πηνίο και το μετατρέπει σε ένα αποδοτικό ψυκτικό μέσο που μεταφέρει τη θερμότητα από το εσωτερικό στην οικιακή δεξαμενή ζεστού νερού.

Παρά τις αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των συστημάτων αυτού του είδους, το SunPump λειτουργεί καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης και θέρμανσης, παρότι διαθέτει ένα εσωτερικό ηλεκτρικό σύστημα σε περίπτωση που δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Το σύστημα έχει μόνο ένα κινητό μηχανικό μέρος, έναν συμπιεστή τύπου scroll, που χρησιμοποιείται ευρέως σε συστήματα ψύξης και αντλίες θερμότητας.

Σε ένα Παθητικό Κτήριο ή άλλη κατοικία με καλή μόνωση, το μικρότερο SunPump θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών σε θέρμανση και ζεστό νερό.