Την ένταξη των έργων «Αναβάθμιση – εξοπλισμός χιονοδρομικού Ανωγείων και η μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο» και «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020», υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Η υπογραφή της ένταξης έγινε παρουσία του δημάρχου Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, και του εντεταλμένου περιφερειακού Συμβούλου, κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη.
Το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό 795.301 ευρώ και αφορά το κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά τη θερινή περίοδο.
Τη χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία διαφόρων σχολείων, συλλόγων και περιβαλλοντικών ομάδων, κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές.
Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου με ιστορικό ενδιαφέρον όπως το Ιδαίον Άντρον, καθώς και εντός της περιοχής Natura εντός της οποίας εκτείνεται ο χώρος του κέντρου.
Οι βασικές εργασίες υλοποίησης του έργου:  
  • Αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου.
  • Επικάλυψη δώματος με την αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση.
  • Ανακατασκευή χώρων υγιεινής.
  • Εσωτερικά κουφώματα – ερμάρια και λοιπές ξυλουργικές εργασίες.
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
  • Προμήθεια του απαραίτητου λειτουργικού εξοπλισμού.
Το έργο θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Ρεθύμνου για λογαριασμό του Δήμου Ανωγείων.
Το δεύτερο έργο «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους.
Προβλέπεται η στερέωση των επισφαλών βραχωδών μαζών στο υπερκείμενο του στομίου εισόδου πρανούς και στην οροφή του στομίου του σπηλαίου μέχρι βάθους δύο μέτρων, προκειμένου να καταστεί ένα ασφαλές μνημείο για τους επισκέπτες του. Επιπλέον, προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών του σπηλαίου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
«Πρόκειται για έργα που αφορούν, ένα μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας το Ιδαίο Άντρο και μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Νίδας», δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, συμπληρώνοντας:  «Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω αξιοποίηση και επισκεψιμότητα, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης και ενός σημείου αναφοράς για το Γεωπάρκο “Ψηλορείτης”, αναγνωρισμένο Γεωπάρκο της UNESCO».