Άρθρο του ΙΩΑΝΝΗ ΒΕΛΙΑΝΗ Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Α.Π.Θ.

Διαχειριστής της εταιρείας Τεχνομηχανική Ε.Π.Ε. – LEDGR, LED φωτισμός

Η μελέτη φωτισμού ενός χώρου (εσωτερικού ή εξωτερικού, νέου ή υφισταμένου) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία, από τα οποία προκύπτει τόσο η αισθητική του χώρου, όσο και η άνεση αλλά και η λειτουργικότητά του. Είναι λοιπόν σαφές, πως η συνεργασία αρχιτέκτονα και ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου μηχανικού  στη μελέτης είναι επιτακτική ανάγκη.

Ο φωτισμός ενός χώρου αφορά τόσο στο είδος, όσο και στον τύπο και την αισθητική των φωτιστικών σωμάτων, αλλά και στον τύπο, την ισχύ και το χρωματισμό των λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται σε αυτά.

Η έως τώρα πρακτική, είναι η χρήση λαμπτήρων πυρακτώσεως, αλογόνου ή αλογόνου μετάλλου ή φθορισμού. Λαμπτήρες που σαφώς είναι ενεργοβόροι και επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της κάθε εγκατάστασης.

Σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας είναι η ανεύρεση λύσεων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, ακόμη και μέσω επενδύσεων ανακαίνισης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σε οικιακούς και σε επαγγελματικούς χώρους (θερμομόνωση, φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αυτοματισμού, εναλλακτικές μορφές θέρμανσης κ.λπ.).

Πόσο μάλλον στο φωτισμό ενός χώρου, που αποτελεί μία από τις κυριότερες κατηγορίες κατανάλωσης ενέργειας (που δυστυχώς δεν δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει). Η κατανάλωση ενέργειας για το φωτισμό των δραστηριοτήτων μας ανέρχεται περίπου στο 20-30% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, με συνέπεια η εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό να αποτελεί σημαντική παράμετρο.

Σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ο λογαριασμός ΔΕΗ. Οι αυξήσεις είναι συνεχής και μεγάλες, τόσο στην τιμή της κιλοβατώρας, όσο και στους συντελεστές των κυμαινόμενων χρεώσεων. Για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ΔΕΗ, πρέπει να μειώσουμε σημαντικά και σε μόνιμη βάση τις KWh που καταναλώνουμε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ήδη δημοσιευθεί οδηγίες που έχουν άμεση σχέση με  την προστασία του περιβάλλοντος και τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον έως και το 2020. Οι οδηγίες έχουν ως στόχο την απόσυρση των λαμπτήρων παλαιάς γενιάς και την αντικατάστασή τους με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας καθορισμένης ενεργειακής κλάσης, με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012, έχουν καταργηθεί οι διαφανείς (δηλαδή όλοι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και γενικά οι λαμπτήρες νήματος).

Εύλογα δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με το φωτισμό: ποιους λαμπτήρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε, με τι κριτήρια θα πρέπει να τους επιλέγουμε, τι τελικά θα πετύχουμε, κ.λπ.

Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων και των ηλεκτρονικών λαμπτήρων με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, συντελεί σε αυτήν την κατεύθυνση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την απόδοση του φωτισμού στο χώρο, σε επίπεδο έντασης και ποιότητας (καθαρότητα, χρωματισμός, σταθερότητα κ.λπ.). Η χρήση των λαμπτήρων LED, οδηγεί σε μείωση του ηλεκτρικού φορτίου λόγω φωτισμού, σε ποσοστό 80-90% σε σχέση με του συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, και σε ποσοστό 50-75% σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες (λάμπες οικονομίας-φθορισμού).

Η νέα τεχνολογία LED, προσφέρει υψηλή ενεργειακή και φωτεινή απόδοση, είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον και τη μείωση του CO2, βοηθάει στη μείωση του λειτουργικού κόστους, δε βασίζεται σε επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον στοιχεία (υδράργυρος, φθόριο, ακτινοβολία UV) και επομένως αποτελεί ιδανική λύση για τον οικιακό φωτισμό αλλά πολύ περισσότερο για τον επαγγελματικό και βιομηχανικό φωτισμό (ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία, εκθεσιακούς χώρους κ.λπ.), καθώς και για το φωτισμό σε δημόσιους χώρους (δrόμους, γέφυρες, πλατείες, γήπεδα κ.λπ.).


Τα LED (Light Emitting Diode), είναι ημιαγωγοί, οι οποίοι εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος, όταν τους παρέχεται μια ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης (forward-biased). Το πρώτο LED εφευρέθηκε στη Ρωσία το 1920 από τον Oleg Vladimirovich Losev, ο οποίος παρατήρησε ότι οι δίοδοι που χρησιμοποιούνταν σε ραδιοφωνικούς δέκτες φωτιζόταν όταν τους διαπερνούσε τάση.

Από τότε μέχρι σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας LED είναι τεράστια, έτσι ώστε σήμερα να μιλούν όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως για προγράμματα αντικατάστασης του κλασικού φωτισμού με φωτισμό LED.

Όπως και σε όλα τα νέα προϊόντα, ο καταναλωτής αλλά και ο τεχνικός, θα πρέπει να μάθει να επιλέγει σωστά τα προϊόντα LED, ώστε να μην οδηγηθεί σε προϊόντα μη ενδεδειγμένα, χωρίς πιστοποιήσεις και εγγυήσεις και κυρίως χωρίς τελικά να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η βελτίωση της απόδοσης του φωτισμού.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να παίρνει υπόψιν του ο τεχνικός ή ο καταναλωτής είναι:

 • η ονομαστική ενέργεια που καταναλώνει σε Watt.
 • η τάση λειτουργίας σε Volt ή ο τύπος λαμπτήρα
 • η φωτεινή ροή σε Lumen του λαμπτήρα
 • το χρώμα φωτός του προϊόντος (θερμοκρασία χρώματος) σε Kelvin
 • η πιστοποίηση CE
 • κ.λπ.

Για κάθε λαμπτήρα θα πρέπει να δίνονται από τους προμηθευτές-αντιπροσώπους πληροφορίες αλλά και όταν ζητηθούν πιστοποιητικά κα έγγραφες βεβαιώσεις για τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Χώρας προέλευσης (όχι απαραίτητα συναρμολόγησης αλλά χώρα σχεδιασμού πιστοποίησης, και εγγύησης)
 • Διάρκεια ζωής (η οποία πρέπει να είναι πολυετής, 25.000 ώρες και άνω για λαμπτήρες γενικής χρήσης και 50.000 ώρες και πάνω για λαμπτήρες επαγγελματικής χρήσης)
 • Φωτομετρικά εργαστηριακά έγγραφα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τα φωτομετρικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
 • Πιστοποίηση συντελεστή γήρανσης LM80 η οποία να μπορεί να αποδειχθεί εγγράφως όταν χρειασθεί
 • Βεβαίωση από τον κατασκευαστή για τον τύπο του  Chip Led και του τροφοδοτικού του κάθε λαμπτήρα
 • Ο δείκτης χρωματικής απόδοσης  CRI του λαμπτήρα
 • Η εγγύηση του προϊόντος, η οποία θα πρέπει να είναι εργοστασιακή ή έστω μέσω της εταιρίας που αντιπροσωπεύει ο προμηθευτής, και η οποία εάν χρειασθεί να αποδεικνύεται εγγράφως. Η εγγύηση θα πρέπει να είναι το δυνατόν μεγαλύτερη και  πολυετής, από 2 έως και 7 έτη

Σημειώνεται, πως ο δείκτης χρωματικής απόδοσης δηλώνει την καθαρότητα του φωτός και θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 80% και ο συντελεστής γήρανσης  LM80 δείχνει πως ο λαμπτήρας θα αρχίσει να χάνει τη φωτεινότητά του μετά το 60% του χρόνου της διάρκειας ζωής του, και όχι από την πρώτη στιγμή,. Συνεπώς, τα χαρακτηριστικά αυτά μαζί φυσικά με την αποδόσεις σε σχέση με την κατανάλωση και την εγγύηση είναι από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συνεκτιμά ο καταναλωτής.

Οι λαμπτήρες LED, πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους καταναλωτές και από τους τεχνικούς ως συσκευές υψηλής απόδοσης και αξίας.

Τα οφέλη από την χρήση των λαμπτήρων LED, είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικά:

 • Δυνατό, ευχάριστο φως
 • εξαιρετική ποιότητα φωτισμού, με μεγάλο δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI > 80%)
 • υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 90%
 • μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη από 25-50.000 ώρες (5 έως 7 φόρες περισσότερο από τους αντίστοιχους λαμπτήρες φθορισμού)
 • μηδενική περιεκτικότητα σε υδράργυρο ή μόλυβδο, με μηδενική εκπομπή επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολίας
 • Ελάχιστη παραγωγή θερμότητας (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου)
 • ανάβει αμέσως με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζει.
 • φιλικός προς το περιβάλλον (μείωση εκπομπών CO2).

Η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων είναι απλή, χωρίς επεμβάσεις στα φωτιστικά σώματα. Αρκεί να είναι γνωστή η ισχύς και ο τύπος των υφιστάμενων συμβατικών λαμπτήρων, ώστε να επιλεχθεί σωστά ο κατάλληλος λαμπτήρας LED (βάση καταλόγων και τεχνικών προδιαγραφών του προμηθευτή).

Σε καταλόγους αξιόλογων και πιστοποιημένων εταιριών, υπάρχουν λαμπτήρες LED για κάθε τύπο λαμπτήρα παλαιάς τεχνολογίας (γλόμποι, κεράκια, Ε27/ Ε14, G4/G9, spot GU10 και GU5.3, PL G24, σωλήνες T8 και T5, AR-111, προβολείς, φωτιστικά δρόμου κ.λπ.). Η αντικατάσταση των λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας (πυρακτώσεως, αλογόνου, φθορίου κ.λπ.) μπορεί να είναι πλήρης τόσο σε απόδοση, όσο και σε λειτουργίες (dimming κ.λπ.). Σε λαμπτήρες LED που προωθεί η εταιρεία LEDGR, υπάρχουν και λειτουργίες που δεν υφίστανται σε συμβατικούς λαμπτήρες, όπως είναι η μέθοδος Double Click (αλλαγή έντασης φωτισμού χωρίς dimmer), η ρύθμιση φωτεινότητας SUNSET (dimming με δημιουργία σκηνικού ηλιοβασιλέματος – αλλαγή χρώματος φωτός) κ.λπ.

Η χρήση προϊόντων LED συνεπώς, πρέπει να συνδυάζονται με τη μελέτη φωτισμού αλλά και την εμπειρία των προμηθευτών, των μηχανικών και των ηλεκτρολόγων, ώστε να πετυχαίνετε το βέλτιστο κάθε φορά αποτέλεσμα σχετικά με την απόδοση και της εξοικονόμηση ενέργειας. Η γνώση των τύπων των λαμπτήρων που υπάρχουν, και γενικά των λύσεων που προσφέρουν τα προϊόντα LED, είναι υποχρέωση κάθε τεχνικού.

Δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα πάντα η φθηνή λύση, αλλά θα πρέπει να αναζητούμε την βέλτιστη λύση, που προκύπτει από τον συνδυασμό των παρακάτω:

 • της ευκολίας αντικατάστασης υφιστάμενων λαμπτήρων ή φωτιστικών (μειωμένα εργατικά)
 • της βελτίωσης της απόδοσης και της ποιότητας του φωτισμού (ακόμη και από δοκιμές στην πράξη)
 • της προσομοίωσης της λειτουργίας της εγκατάστασης μέσω τεχνοοικονομικής μελέτης, ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή αποτελεσμάτων, τόσο για την χρονική απόσβεση της επένδυσης, όσο και για το κέρδος μετά την απόσβεση αυτής, που είναι και το πιο σημαντικό της επένδυσης.
 • της εγγύηση των προϊόντων, η οποία διασφαλίζει τον τελικό χρήστη μακροχρόνια.
 • της κατάλληλης επιλογής του τύπου φωτισμού, φωτιστικού και λαμπτήρα

Η αγορά των λαμπτήρων LED, είναι μια σχετικά ακριβή επένδυση, όπως πολλοί από εσάς θα έχετε ήδη αντιληφθεί.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα εμπορικό χώρο (π.χ. πωλήσεων), όπου υπάρχουν εγκατεστημένοι 100 λαμπτήρες φθορισμού των 18W. Θα πραγματοποιήσουμε αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με LED Tube 10W (1050lm) και θα υπολογίσουμε τα ενεργειακά οφέλη.

Για τον υπολογισμό λαμβάνουμε υπόψιν, πως ο φωτισμός είναι σε λειτουργία για 12 ώρες την ημέρα, για 310 ημέρες το χρόνο, και η αξία της kWh είναι 0,20€ (μικτή αξία μαζί με τις κυμαινόμενες χρεώσεις).

ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕ LED

LED ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
Κατανάλωση ενέργειας 3.720,00 kWh 8.705,00 kWh 4.985,00 kWh
Κόστος λειτουργίας 744,00 € 1.741,96 € 997,96 €
Εξοικονόμηση με LED 57,26 %
Εκπομπή CO2: 2902,00 kg 6790,00 kg 3888,00 kg
Διάρκεια ζωής: 13,50 έτη 1.75 έτη 11.75

 

Εγγύηση λαμπτήρων LED 5 έτη

Εκτιμώμενο κόστος λαμπτήρων 1.786,50 €

Απόσβεση επένδυσης: 1,68 έτη (18-20 μήνες)

Κέρδος μετά την απόσβεσης για τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων LED: 11.615,00€, δηλαδή 983€ κάθε χρόνο ή διαφορετικά 245€ σε κάθε λογαριασμό ΔΕΗ.

Εάν στα παραπάνω, συνυπολογίσουμε ότι τους λαμπτήρες LED τους αγοράζουμε μία φορά (τουλάχιστον για τα 5 χρόνια της εγγύησής τους), ενώ τους συμβατικούς λαμπτήρες θα τους αγοράσουμε αρκετές φορές, μια και η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρότερη αλλά και λόγω του ότι καίγονται πολύ εύκολα ειδικά σε συχνά αναβοσβησίματα, τότε η απόσβεση της επένδυσής μας υπολογίζεται τουλάχιστον 30-40% μικρότερης διάρκειας, ενώ το κέρδος μας διπλασιάζεται.

Η ενημέρωση των καταναλωτών και η προτροπή αυτών για την εφαρμογή της τεχνολογίας LED φωτισμού, σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, αποτελεί ευθύνη τόσο των μηχανικών και τεχνικών της χώρας μας, όσο και του ιδίου του Κράτους, καθώς είναι μία σημαντικότατη παράμετρος για την εξοικονόμησης ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχόλια

σχόλια