Οπτική από την είσοδο, Photo © Γιάννης Τόμτσης

scavolini
Το Καφέ-μπαρ Εν Πλω βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Έδεσσας σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, εκεί ακριβώς όπου ο ποταμός χωρίζεται στα δύο, σε άμεση γειτνίαση με ένα μοναδικής ομορφιάς πάρκο πρασίνου.
“Νησίδες”, Photo © Γιάννης Τόμτσης

Μετά από πολλά χρόνια παρουσίας το Καφέ-μπαρ Εν Πλω, ανακαινίστηκε τον Αύγουστο του 2017 σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Ο ανασχεδιασμός του εσωτερικού χώρου, της εξωτερικής όψης αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αντικατοπτρίζουν τις τάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Οπτική προς το μπαρ, Photo © Γιάννης Τόμτσης

Αναλυτικότερα, η μεταφορά της κύριας εισόδου από την δυτική πλευρά στην βόρεια, επιδίωξε να αποδώσει στον επισκέπτη τον όγκο του κτιρίου καθώς εισέρχεται, όπου το ύψος του είναι 4,70 μ. και επιπρόσθετα να αντικρίσει το πατάρι που επίσης φιλοξενεί χώρο τραπεζοκαθισμάτων. Το μπαρ εδράζεται παράπλευρα της εισόδου και μεταλλικές κατασκευές από πάνω του τονίζουν την ύπαρξη του.
Photo © Γιάννης Τόμτσης

Στο χώρο υπήρχαν μεγάλες κολώνες και τοιχία τα οποία μετατράπηκαν σε “νησίδες” που ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει και να απολαύσει το ποτό του. Οι κολώνες αυτές επενδύθηκαν με μαύρο τουβλάκι και γύρω τους τοποθετήθηκαν ξύλινες επιφάνειες με μεταλλική στήριξη και κατάλληλο φωτισμό ώστε να διαφοροποιηθούν από τα τραπεζοκαθίσματα στον υπόλοιπο χώρο.
Photo © Γιάννης Τόμτσης

Στο δάπεδο εφαρμόστηκε πατητή τσιμεντοκονία σε γκρι σκούρα απόχρωση ώστε να αποφευχθεί ο προηγούμενος τεμαχισμός του δαπέδου από πλακίδια με αρμό, και να δώσει την εντύπωση ενός μεγαλύτερου χώρου.
Photo © Γιάννης Τόμτσης

Οι μεταλλικές κατασκευές που αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του χώρου έχουν απόχρωση χρυσή, χάλκινη ή ανθρακί ανάλογα με τη θέση και την λειτουργία τους. Τα κρεμαστά φωτιστικά του μπαρ αλλά και οι απλίκες στον υπόλοιπο χώρο είναι σε απόχρωση του χαλκού.
Photo © Γιάννης Τόμτσης

Στην ξύλινη επιφάνεια του μπαρ αλλά και των σταντ αποδόθηκε μια θερμή απόχρωση του καφέ-γκρι, η οποία συνδυάστηκε με σκούρο μπλε στο ύφασμα των σκαμπό αλλά και σε τμήματα της περιμετρικής τοιχοποιίας.
Photo © Γιάννης Τόμτσης

Ένα οριζόντιο άνοιγμα δημιουργήθηκε στην δυτική πλευρά του καταστήματος, με στόχο να επιτευχθεί οπτική προς τους δύο ποταμούς, αλλά και την κεντρική οδό 18ης Οκτωβρίου. Το κατωκάσι είναι από λευκό τεχνογρανίτη παίζει το ρόλο του “σταντ” δημιουργώντας μία επιπλέον εμπειρία για τον επισκέπτη.
Εξωτερική Όψη, Photo © Δέσποινα Μαχαιρίδου

Στην εξωτερική όψη του καταστήματος βασικό ρόλο παίζει η τεχνική εφαρμογή σοβά στην τοιχοποιία που αποδίδει την ποιότητα του ανάγλυφου και του ατημέλητου αλλά με ένα συνεπές και αρμονικό αποτέλεσμα.
Εξωτερική Όψη, Photo © Δέσποινα Μαχαιρίδου

Στην γωνίες της όψης, οι κολώνες επενδύθηκαν με κάθετα ξύλινα στοιχεία, ενώ στο μεταλλικό επιστέγασμα τοποθετήθηκε κυματοειδής λαμαρίνα ενισχύοντας έτσι το βιομηχανικό στυλ που πρεσβεύει το κατάστημα, σε μια πιο εκλεπτυσμένη μορφή.
Όψη επί της οδού 18ης Οκτωβρίου, © Δέσποινα Μαχαιρίδου

Τομή Α-Α, © Δέσποινα Μαχαιρίδου

Στοιχεία & Συντελεστές έργου

Έργο: Εν Πλω καφέ-μπαρ, Τοποθεσία: Έδεσσα, Ιδιοκτήτης: Σιβένας Γιώργος, Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: dm Μαχαιρίδου Δέσποινα (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Χρονολογία: 2017, Φωτογράφιση: Γιάννης ΤόμτσηςΜαχαιρίδου Δέσποινα, Φωτιστικά: Φωτισμός Κάρτας, Υλικά δόμησης και επενδύσεων: Δέλιος Θωμάς ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Σχόλια

σχόλια