© TRICHONAS Architecture
Το έργο αφορά στο σχεδιασμό τριών παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Φτέλι, στην είσοδο του κόλπου Γέρας, στη Λέσβο. Το γήπεδο, επιφανείας 35 στρεμμάτων, βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία, με εκτενές παραλιακό πρόσωπο, ενδιαφέρουσα βλάστηση, κυρίως ελαιόδεντρα και αυτοφυής θάμνους, και ποικίλο φυσικό ανάγλυφο (πεδιάδες – λόφοι).
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

Οι κατοικίες σχεδιάζονται ισάξιες και με κοινό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο αλλά με ιδιαίτερο εκάστοτε σχεδιασμό για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προσαρμογής στο φυσικό έδαφος, τη βέλτιστη στροφή στη θέα αλλά και τον προσανατολισμό.
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

Εν προκειμένω παρουσιάζεται ως χαρακτηριστική η κατοικία <Β> στη νότια μεριά του γηπέδου. Η κατοικία είναι ισόγεια (με ανάπτυξη σε δύο διαφορετικές στάθμες λόγω κλίσης εδάφους), με υπόσκαφο τμήμα, υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

Στο πρώτο ισόγειο απαντάται ενιαίος χώρος καθημερινού, που αποτελείται από είσοδο, καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία. Εν συνεχεία και προς την κλίση του φυσικού εδάφους, η κατοικία εισχωρεί  μέσω ‘λαιμού’ και εσωτερικού αίθριου, μέσα στη γη.
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

Εκεί απαντάται το υπόσκαφο τμήμα αυτής όπου σχεδιάζονται τρία υπνοδωμάτια με αυτόνομο λουτρό το καθένα, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι της κατοικίας. Σε ψηλότερη στάθμη απαντάται το δεύτερο ισόγειο όπου και τοποθετείται το κυρίως υπνοδωμάτιο της οικίας με το λουτρό του.
© TRICHONAS Architecture

Βασική πρόθεση στο σχεδιασμό υπήρξε η σύνδεση και η συνομιλία της κατασκευής με τον τόπο. Ο συσχετισμός με τον τόπο, επιχειρήθηκε μέσω απλών γεωμετρικών μορφών  από φέρουσα τοιχοποιία, που απαντώνται στη γύρω περιοχή σε αγροτικές οικίες  και εν γένει αγροτικές κατασκευές υπαίθρου.
© TRICHONAS Architecture

Επιπρόσθετα στην ανάγκη για ένταξη στο φυσικό ανάγλυφο και στο τοπίο συνέβαλε η επιλογή των ισόγειων όγκων που ακολουθούν την κλίση του εδάφους καθώς και το υπόσκαφο τμήμα της οικίας.
© TRICHONAS Architecture

Τέλος καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό διαδραμάτισε η ανάγκη ενοποίησης των εσωτερικών, με τους εξωτερικούς χώρους, κάτι που πραγματώθηκε μέσω της άμεση εκτόνωσης των κλειστών λειτουργιών σε αυλές και σκιασμένους χώρους και εν συνεχεία στο γενικότερο landscape του γηπέδου.
© TRICHONAS Architecture

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Τύπος Έργου: Κατοικία στο Φτέλι Κόλπου Γέρας, Τοποθεσία: Φτέλι – Κόλπος Γέρας – Λέσβος – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: TRICHONAS Architecture  / Αλέξιος Παναγιώτης Τριχώνας, 3D Απεικίνιση: Αλέξιος Παναγιώτης Τριχώνας, Στατική Μελέτη: Ταξιάρχης Βέρρος, Η/Μ Μελέτη: Ευστράτιος Χατζόγλου, Εμβαδόν: 350 m², Έτος Μελέτης: 2017, Έτος Κατασκευής: 2018 [Υπό ανέγερση], Κείμενο Παρουσίασης & Σχέδια: TRICHONAS Architecture

English Description: Three summer houses in Fteli, Island of Lesvos, Greece designed by TRICHONAS Architecture

The project concerns the design of three summer houses in Fteli, at the entrance of gulf of Year, in Lesvos. The plot, 35.000 m², is situated in a unique sea-front location, in one of the most unexploited regions of the island, with interesting landscape and vegetation (mostly olive trees and wild bushes).
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

All residences are designed equally and with common architectural vocabulary but with minor alterations in order to achieve the maximum possible adaptation to the natural terrain and optimal shift in view and orientation according to each house particular position.
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

In this case, the <B> residence is presented as typical, which is located at the southern side of the plot. The residence is developed in two different levels, with a caved part, a basement and a swimming pool.
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

On the first floor there is a single living room, consisting of entrance, sitting area, kitchen and dining room. The cave section consists of three bedrooms with a separate bathroom each, as well as supporting areas of the residence. At a higher level, the master bedroom of the house with its bathroom is located.
© TRICHONAS Architecture

© TRICHONAS Architecture

The basic intent in design was the connection and the conversation of the construction with the surroundings. This was attempted through simple geometrical forms of bearing stone walls, which are typical in the surrounding area in rural houses and rural constructions in general.
© TRICHONAS Architecture

In addition to the need for integration into the natural landscape, critical role played the choice of ground volumes that are following the natural slope of the landscape as well as the caved part of the house.
© TRICHONAS Architecture

Finally, the immediate expansion of the interiors in yards and shaded spaces, has been taken under consideration from the very early stages of the design and played a critical role on the final form and layout of the house.
© TRICHONAS Architecture

Facts & Credits:

Project Title: Private Residence in Fteli, Location: Fteli – Gulf of Yera – Lesvos – Greece, Architectural Design: TRICHONAS Architecture / ALEXIOS PANAGIOTIS TRICHONAS, Renderings: ALEXIOS PANAGIOTIS TRICHONAS, Structural Engineering: TAXIARHIS VERROS, E/M Engineering: ESTRATIOS HATZOGLOU, Size: 350 m², Year of Design: 2017, Year of Construction: 2018 [Under Construction], Text Description – Plans & Diagrams: TRICHONAS Architecture