Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas
Η ιδιωτική κατοικία στο Π. Ψυχικό από το αρχιτεκτονικό γραφείο Katerina Karagianni Architects διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα που συνολικά καταλαμβάνουν 630 τ.μ. Η αρχιτεκτονική της, μετεωρίζεται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες στους ιδιοκτήτες της.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Ο εξωτερικός χώρος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει μικρές καθημερινές αποδράσεις από τη ζωή της πόλης. Η πισίνα των 53 τ.μ. καταλαμβάνει το μπροστινό μέρος της κατοικίας και είναι επενδυμένη με μάρμαρο αλιβερίου.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Τον υπαίθριο χώρο καλύπτει μια πέργολα 58 τ.μ. που προσφέρει σκίαση, ενώ επάλληλα μεταλλικά διάτρητα φύλλα, δημιουργούν ένα προστατευτικό παραπέτασμα από τις γειτονικές κατοικίες. Με τη χρήση του κατάλληλου φωτισμού, επιτυγχάνεται η διακριτική σηματοδότηση των κινήσεων προς την κυρία είσοδο της κατοικίας.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

«Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με απλές και καθαρές γραμμές. Η εναλλαγή των υλικών σηματοδοτεί και την αλλαγή των χρήσεων, οι οποίες είναι διακριτές χωρίς να παρεμβάλλεται φυσικό εμπόδιο».

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Υπάρχει λοιπόν, η αντίληψη ενός ενιαίου χώρου που καταλαμβάνει όλο το μήκος και το πλάτος της κατοικίας, χωρίς όμως να υπάρχει αλληλοκάλυψη των διαφορετικών λειτουργιών.
Κυριαρχεί το λευκό, και η χρήση γκρι πλακών κερλίτη που αποτελεί επενδυτικό υλικό στην οροφή, στους τοίχους και στα σταθερά έπιπλα, ενώ υπογραμμίζεται η τεράστια επιφάνεια του τζακιού με τη χρήση μαρμάρου pietra grey σε 4 μεγάλα ενιαία κομμάτια.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Ο χώρος της εισόδου έχει διπλό ύψος και μεταφέρει το φως από το υπερκείμενο skylight στο ισόγειο. Δημιουργείται έτσι ένα παιχνίδι φωτός από τα περιμετρικά ανοίγματα και το skylight που δίνει στην κύρια είσοδο μία αίσθηση ανάτασης και ύψους.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Η σκάλα, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της κατοικίας, καθώς αναλαμβάνει τη μεταφορά των υλικών στο πάνω επίπεδο και την αισθητική σύνδεση των ορόφων.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Η κουζίνα καταλαμβάνει πολύ μεγάλο τμήμα της κάτοψης, καθώς συμπεριλαμβάνει και το «καθημερινό». Διαχωρίζεται με τις υπόλοιπες λειτουργίες με τη χρήση μαρμάρινων πάγκων, αλλά εξακολουθεί να ενώνεται οπτικά και αισθητικά.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Στο master bedroom και στα παιδικά δωμάτια, έχει γίνει σχεδιασμός σχεδόν όλων των επίπλων, ώστε να επιτευχθεί ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο.  Γίνεται εκτεταμένη χρήση του δρυ, και στο πάτωμα και σαν επένδυση και στα έπιπλα, ώστε να προσδώσει στο χώρο τη ζεστασιά που χρειάζονται οι ιδιωτικοί αυτοί χώροι.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Το κρεβάτι έχει σχεδιαστεί σαν ένα ξύλινο κουκούλι, ενώ η χρήση του ξύλου επεκτείνεται και στο κυρίως λουτρό και αναπαράγει την ίδια φιλοσοφία. Έχουν σχεδιαστεί δύο ξεχωριστά walk-in-closets  τα οποία με τη χρήση του καθρέφτη εξαφανίζονται στο χώρο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Τα παιδικά δωμάτια, σχεδιάζονται με προσοχή να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εφήβων. Το πάτωμα, γίνεται και επενδυτικό υλικό στους τοίχους, για να ζεστάνει τα περιμετρικά όρια.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Photo © Billy Zoupas

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Τύπος Έργου: Ιδιωτική Κατοικία, Τοποθεσία: Παλαιό Ψυχικό, Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη, Κατασκευή: Ιωάννης Αστραπέλλος, Χρόνος αποπεράτωσης: 2017, Κείμενο Παρουσίασης: Κατερίνα Καραγιάννη, Φωτογραφίες: Billy Zoupas Photography

English Description: Private Residence at Palaio Psychiko, Athens – Greece, designed by Katerina Karagianni Architects

The private residence at Palaio Psychiko by the architectural office “Katerina Karagianni Architects is structured on 3 levels of a total 630sq.m. Its architecture blends between its urban character and the aesthetic approach of a luxurious villa, offering different experiences to its owners.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

The exterior space is designed in such a way as to offer small daily escapes from the city life. The pool of 53 sq.m., occupies the front part of the house and is lined with Aliveri marble. The outdoor space, covers a 58sq.m. pergola, which offers shading, while metallic perforated sheets form a protective curtain from the neighboring houses. Using the appropriate lighting, the visitor is led to the main entrance of the house.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

The interior is designed with simple and minimal lines. The switching of materials signifies the change of uses, which are distinct without a natural obstacle. The perception of a single space that occupies the entire length and breadth of the dwelling is clear, but at the same time, is no overlapping of the different functions.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

White is dominating, as well as the use of ceramic gray tiles, which is the investment material on the roof, the walls and the solid furniture. The huge surface of the fireplace is highlighted by using pietra gray marble in 4 large solid pieces.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

The entrance area has a double height and transmits light from the skylight top, to the ground floor. This creates a play of light, from the perimeter openings and the skylight that gives the main entrance a sense of elevation and height.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

The stairway is a very important part of the home, as it undertakes the transport of materials to the upper level and the aesthetic connection between the two floors.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

The kitchen occupies a very large part of the floor plan as it includes the everyday living area. It is separated from the other functions by the use of marble benches, but is still connected visually and aesthetically.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

In the master bedroom and in the children’s rooms, almost all furniture has been designed to create a single harmonious ensemble. The widespread use of oak, on the floor and as an investment in furniture, gives the space the warmth that these private spaces need.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

The bed is designed as a wooden cocoon, while the use of wood extends into the main bath and reproduces the same philosophy. Two separate walk-in-closets have been designed, which, with the use of mirror, disappear into the room.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

Children’s rooms are carefully designed to meet the needs of teenagers. The floor also becomes walling material to give a warm touch to the perimeter boundaries.
Architectural Study: Katerina Karagianni, Photo © Billy Zoupas

Facts & Credits:

Project: Private Residence, Location: Palaio Psychiko – Athens – Greece, Architectural study: Katerina Karagianni Architects, Construction: Ioannis Astrapelos, Completion: 2017, Text: Katerina Karagianni Architects, Photos: Billy Zoupas Photography

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal