Πρόσοψη κατοικίας, © Μαρία Ευθυμίου

Ο σχεδιασμός αυτής της κατοικίας ακολουθεί ιδιαίτερα μοντέρνες και δυναμικές γραμμές. Το κτίριο εξωτερικά απαρτίζεται ουσιαστικά από τρεις όγκους. Ο μεγαλύτερος σε ύψος όγκος παίρνει μια μικρή κλίση όπως και το τμήμα του όγκου του δευτέρου επιπέδου που βρίσκεται στην πρόσοψη δίνοντας ένα διαφορετικό χαρακτήρα στο κτίριο.

Εξωτερική άποψη κατοικίας @ Μαρία Ευθυμίου

Ο μεγαλύτερος όγκος μοιάζει σαν να γέρνει ελαφρά σπρώχνοντας και τον όγκο του ορόφου με την ίδια κλίση προς τα έξω. Το στοιχείο αυτό αποτελεί και την κεντρική ιδέα αφού το κτίριο μοιάζει να αντιδρά προς τον αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του και να αποκλίνει από αυτόν. Το σύνολο του κτιρίου ισορροπεί σε ένα συμπαγή αυστηρό όγκο επενδυμένο με πέτρα.
Άποψη αυλής και χώρου εστίασης @ Μαρία Ευθυμίου

Σε αντίθεση με την αυστηρή πρόσοψη (νότια όψη) έρχεται η ανατολική όψη του κτιρίου στην οποία βρίσκεται η ιδιωτική αυλή. Μεγάλα γυάλινα ανοίγματα και ανοικτοί χώροι χαρακτηρίζουν την όψη αυτή, ενώ ο πέτρινος όγκος της πρόσοψης εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και αποκόπτει τον θόρυβο από τον δρόμο.
Εξωτερικός χώρος εστίασης @ Μαρία Ευθυμίου

Άποψη αυλής @ Μαρία Ευθυμίου

Ιδιαίτερα δυναμικό στοιχείο στην κατασκευή είναι ο σχεδόν συμπαγής τοίχος υπό κλίση που ορθώνεται στην πλευρά του πολυσύχναστου κεντρικού δρόμου που σκοπό έχει να αποκόψει εντελώς τον θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων. Τον συμπαγή τοίχο διαπερνά ο όγκος της σκάλας. Το πλατύσκαλο προβάλει έξω από τον όγκο του κτιρίου σε ένα γυάλινο κέλυφος αφήνοντας φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό.
Χώροι διημέρευσης – Άποψη από τη γέφυρα ορόφου @ Μαρία Ευθυμίου

Χώροι διημέρευσης @ Μαρία Ευθυμίου

Το σύνολο του κτιρίου στέφεται στην κορυφή του από μεταλλικής κατασκευής πρόβολο επενδυμένο με ξύλο. Ο πρόβολος αυτός, περιβάλλοντας όλο το κτίριο, δίνει μια αίσθηση ενότητας στο σύνολο, ενώ παράλληλα του προσδίδει δυναμισμό και επιβλητικότητα.  Στην πλευρά τις υπαίθριας αυλής το πλάτος του αυξάνεται λειτουργώντας και ως στέγαστρο.
Καθιστικό κατοικίας @ Μαρία Ευθυμίου

Στο εσωτερικό, το κτίριο χωρίζεται σε δυο επίπεδα. Στο ισόγειο φιλοξενούνται οι χώροι διημέρευσης ενώ στον όροφο τα υπνοδωμάτια τις οικογένειας. Οι χώροι καθιστικού, σαλονιού και κουζίνας είναι στραμμένοι προς την εσωτερική αυλή.
Τραπεζαρία κατοικίας @ Μαρία Ευθυμίου

Μεγάλα ανοίγματα αφήνουν άπλετο φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό και εξασφαλίζουν άμεση σύνδεση και αρμονία ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της κατοικίας. Άπλετο φως απολαμβάνει και ο χώρος της τραπεζαρίας τοποθετημένος ανάμεσα στην κουζίνα και την σκάλα, μέσα από μεγάλα ανοίγματα που προνοήθηκαν στον υπό κλίση τοίχο.
Σκάλα κατοικίας @ Μαρία Ευθυμίου

Οι χώροι του καθιστικού και του σαλονιού διαχωρίζονται από ένα ιδιαίτερο έπιπλο στο οποίο τοποθετήθηκε διπλής όψεως τζάκι, που επιτρέπει την οπτική επαφή των δυο χώρων.  Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι οι χώροι του καθιστικού και τις τραπεζαρίας έχουν διπλό ύψος δίνοντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κουζίνα κατοικίας @ Μαρία Ευθυμίου

Στο δεύτερο επίπεδο οι χώροι διπλού ύψους που βρίσκονται εκατέρωθεν του διαδρόμου – γέφυρας που ενώνει το κυρίως υπνοδωμάτιο με τα παιδικά δωμάτια επιτρέπουν άμεση οπτική σύνδεση του συνόλου σχεδόν των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Βόρεια όψη @ dias architects

Δυτική όψη @ dias architects

Τομή Α – Α @ dias architects

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κατοικία, Τοποθεσία: Στρόβολος – Λευκωσία – Κύπρος, Αρχιτεκτονική Μελέτη: dias architects, Μέγεθος: 275 m², Κατάσταση: Υλοποιημένο, Κείμενο Παρουσίασης: dias architects, Φωτογράφιση: Μαρία Ευθυμίου

Σχόλια

σχόλια