Νέα αίτηση, η τρίτη κατά σειρά, κατατέθηκε στο ΣτΕ με αντικείμενο την ακύρωση της επένδυσης του Ελληνικού. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν 32 κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα (1.3.2018) για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, καθώς και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις.
Οι προσφεύγοντες, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται και ότι έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τέλος, σημειώνουν ότι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. Στο ΣτΕ, κατά της επένδυσης του Ελληνικού έχουν επίσης προσφύγει 507 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, νομικά πρόσωπα, καθώς και οικολογικές οργανώσεις.

Σχόλια

σχόλια