Ο 2ος διαγωνισμός για έργα ΑΠΕ που θα συνάψουν σύμβαση με εγγυημένη τιμή στο ύψος της προσφοράς που θα υποβάλουν διενεργείται σήμερα και σε αυτόν εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από αρκετά μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν και στις τρεις κατηγορίες (μικρά φωτοβολταϊκά, μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά) 221 έργα συνολικής ισχύος 535,16 MW που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 309,36MW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς τα ονόματα των εταιρειών που συμμετέχουν δεν δημοσιοποιούνται στο διαγωνισμό συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ιταλική Enel αλλά και η Spes Solaris (όμιλος Παναγάκου).
Πιο αναλυτικά στην πρώτη κατηγορία για φωτοβολταϊκά κάτω του 1 MW συμμετέχουν 180 έργα ισχύος 102,19 MW που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 61,95 MW.
Στη δεύτερη κατηγορία για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερα του 1 MW και μικρότερα των 10 MW συμμετέχουν 27 έργα ισχύος 151,32 MW που διεκδικούν 86,47 MW.
Στην τρίτη κατηγορία για αιολικά μεγαλύτερα των 3 MW και μικρότερα των 50 MW. συμμετέχουν 14 έργα ισχύος 281,65 MW που διεκδικούν δημοπρατούμενη ισχύ 160,94 MW.

Ποιοι συμμετείχαν

Στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε αρχές Ιουλίου συμμετείχαν γνωστά επιχειρηματικά ονόματα όχι μόνο από τον ενεργειακό χώρο όπως η Prime Energy που ανήκει στον ναυτιλιακό όμιλο επιχειρήσεων Prime Marine, ο βιομηχανικός όμιλος Βιοκαρπέτ, η βιομηχανία τροφίμων Creta Farms, αλλά και η ΕΥΔΑΠ που εξασφάλισαν έργα μέσω του διαγωνισμού.
Αλλά και από τις λεγόμενες παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου της ενέργειας δυναμικό παρών έδωσαν η Μυτιληναίος, μέσω της METKA EGN , η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η ΔΕΗ ΑΠΕ, η Ρόκας αλλά και η Παυλίδης Μάρμαρα που εδώ και χρόνια διαθέτει παρουσία στο χώρο των αιολικών.
Αλλά και εταιρείες που δεν έδωσαν το παρών στον πρώτο διαγωνισμό και πιθανόν να απόσχουν και από το δεύτερο, τηρούν στάση αναμονής, εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιό τους με ώριμα project τα οποία και θα μπουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα συνεχιστούν μέχρι το 2020. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος Κοπελούζου, η Volterra και άλλοι.
Από τους διεθνείς παίκτες, στους διαγωνισμούς επανακάμπτουν στην ελληνική αγορά με νέα έργα μεγάλες δυνάμεις του χώρου όπως η Ισπανική Rokas Iberdrola, η γερμανική Juwi, η γερμανική ΑΒΟ, η πορτογαλική EDP Renovaeis και άλλοι. Συνολικά μέχρι το τέλος της τριετίας 2018 – 2020 προβλέπεται να δημοπρατηθεί ισχύς 2600 MW φωτοβολταϊκών και αιολικών που θα είναι και ο τελευταίος με το καθεστώς εγγυημένης τιμής που προκύπτει από διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται η ανταγωνιστική ένταξη των ΑΠΕ στην αγορά.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr