Υπεγράφη, χθες Τρίτη 2 Οκτωβρίου, η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού», ανάμεσα στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον εκπρόσωπο της εταιρίας Μ&Κ Τεχνικά Έργα Α.Ε., παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και καθαριότητας, Θανάση Παππά.

Το έργο, συμβατικής δαπάνης 480.909,16 €, ο αρχικός προϋπολογισμός δημοπράτησης του οποίου ανερχόταν σε 1.500.000€, αλλά διαμορφώθηκε αναλόγως με ποσοστό έκπτωσης της τάξης του 68,69%, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2014–2020 και αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη και των πέριξ οδών Μαβίλη, Γλάδστωνος, Κ. Παλαμά, Φειδίου και Ζεφύρων με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Με την ολοκλήρωση του έργου η περιοχή θα συνδεθεί με την παρακείμενη των 12 Αποστόλων που αναπλάστηκε πρόσφατα, ώστε να διατηρηθεί  η εικόνα συνοχής ενός σημαντικού ιστορικού τμήματος της 2ης Δημοτικής Κοινότητας.
Η  μελέτη, βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί το έργο, ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τη σχετική πρόταση που είχε βραβευτεί το 2012 στο πλαίσιο του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «Θεσσαλονίκη Χ4» της εταιρίας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε.), λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα πολεοδομικά δεδομένα, καθώς και εκείνα του δομημένου περιβάλλοντος.
Η ανάπλαση στοχεύει στην αναβάθμιση αυτής της ιδιαίτερα πυκνοδομημένης περιοχής, αξιοποιώντας την πλατεία Μαβίλη ως χώρο περιπάτου και αναψυχής με ήπια κίνηση των οχημάτων, προβλέποντας χρήση υλικών επίστρωσης, φιλικών προς το περιβάλλον, που συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή του τοπικού μικροκλίματος.
Ειδικότερα, επιδιώκεται η βελτίωση της εικόνας της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ο περιορισμός της ελεύθερης στάθμευσης οχημάτων μέσω της επιβολής ελεγχόμενης στάθμευσης, η απόδοση της πλατείας και των πεζοδρομίων στους πεζούς με αύξηση του πλάτους τους και τοποθέτηση εμποδίων στάθμευσης και η διατήρηση των σημαντικών κυκλοφοριακών δεδομένων της περιοχής.
Στόχοι του έργου είναι ακόμη η ανάδειξη του υφιστάμενου πρασίνου με τη διατήρηση όλων των αξιόλογων μεγάλων δέντρων και εμπλουτισμό με νέες φυτεύσεις, η βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος μέσω χρήσης «ψυχρών» υλικών και αξιοποίησης του υδάτινου στοιχείου με τη δημιουργία επιδαπέδιου σιντριβανιού, η δημιουργία θέσεων ανάπαυσης και χώρου συγκέντρωσης, η αναβάθμιση ποιότητας του αστικού φωτισμού, με παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στο σύνολο της περιοχής.

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal