Εξοικονόμηση Ενέργειας & Η/Μ Εξοπλισμός

Η σημασία της επιθεώρησης των καλωδιώσεων των Η/Μ συστημάτων ασφάλειας & πυρασφάλειας

civiltech
Ως ηλεκτρολόγοι, ακούμε πολλά για τη σημασία της διατήρησης σε καλή κατάσταση των συστημάτων πυρασφάλειας, ασφάλειας και γενικά των ηλεκτρομηχανολογικών έργων μας. Είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου καθώς και για την ασφάλεια των χρηστών του, να διασφαλίζεται ότι τα συστήματα προστασίας να διέπονται από τα τελευταία πρότυπα και πρωτόκολλα ασφαλείας.
Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή συντήρηση θυρών ενός κτιρίου, «button» πυρκαγιάς και συναγερμού, τοίχους ασφαλείας(πχ πυράχτοχες γυψοσανίδες & οροφές). Ωστόσο, ένας τομέας που συχνά παραβλέπεται είναι η επιθεώρηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης που βρίσκεται εντός της ψευδοροφής.
Οι επιθεωρήσεις πυρασφάλειας και της ασφάλειας πάνω από οροφές είναι εξίσου σημαντικές με κάθε άλλη επιθεώρηση πυροπροστασίας. Στην πραγματικότητα, η επιθεώρηση της οροφής είναι μία από τις πιο κοινές επιθεωρήσεις που απαιτούνται.
Τα κτίρια μεταβάλλονται συνεχώς από μικρές αναβαθμίσεις εξοπλισμού, ανακαινίσεις έως πλήρεις επισκευές κτιρίων.
Με τις εργασίες που συχνά εκτελούνται χωρίς επίβλεψη, δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία σε διάφορα θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυρκαγιά. Οτιδήποτε από την κακή καλωδίωση μέχρι τις σωληνώσεις του κλιματισμού μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους εντός των ψευδοροφών.

Photo © Google


Η λανθασμένη καλωδίωση είναι ένας από τους λόγους που οι πυρκαγιές ξεκινούν εντός των ψευδοροφών.
Τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους μπορούν να δημιουργήσουν θερμότητα και εάν αυτή ξεπεράσει ένα ανώτατο όριο μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή πυρκαγιά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα καλώδια ισχύος. Αφαιρώντας περιττά καλώδια και φωτιστικά που δεν είναι σε λειτουργία μπορείτε να αποτρέψετε την πυρκαγιά.
Συχνά, ο πρώτος τρόπος προστασίας από την φωτιά πάνω από την οροφή, όσο αφορά την πρόληψη, είναι το κάλυμμα του κουτιού διακλάδωσης.
Εάν δεν υπάρχει κάλυμμα κουτιού διακλάδωσης, τότε η φωτιά και ο καπνός μπορούν να αρχίσουν να εξαπλώνονται. Επομένως, η τοποθέτηση καλυμμάτων θα βοηθήσει στη συγκράτηση πυρκαγιάς.
Εδώ καλό είναι να αναφερθούν και οι κίνδυνοι πυρκαγιάς στους ηλεκτρικούς πίνακες. Οι  συνδέσεις ισχύος στις ασφάλειες τείνουν να χαλαρώνουν με το πέρασμα του χρόνου λόγω δυνάμεων ερπυσμού.
Για να είναι ασφαλείς οι συνδέσεις μας πρέπει πάντα να επιλέγονται κατάλληλου μεγέθους (διατομής) καλώδια για τις ασφάλειες που μας ενδιαφέρουν και το αντίστροφο. Φανταστείτε να παρουσιαστεί βραχυκύκλωμα σε ενεργή γραμμή και ο αγωγός να πάρει φωτιά πριν η ασφάλεια διακόψει το κύκλωμα.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν είναι η σωστή απομάκρυνση της μόνωσης στο σημείο της σύνδεσης καθώς και το μήκος του γυμνού αγωγού το οποίο δεν πρέπει να δημιουργεί πρόσθετη αντίσταση στο κύκλωμα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση λόγω φαινομένου Joule, άρα και σε πυρκαγιά.
Τυχόν κενά και τρύπες επιτρέπουν στην πυρκαγιά όσο και στον καπνό να εξαπλωθούν γρήγορα σε όλο το κτίριο. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο το κτίριό μας και  τον κόσμο που είναι μέσα. Εδώ είναι που η ενεργητική πυροπροστασία  έρχεται σε εφαρμογή.
Άρθρο του Παναγιώτη Λαμπίρη / Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ / KNX
Web: www.plabiris.com
Email: panlabiris@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αίθριο: Η φιλοσοφία του στην εναλλακτική αρχιτεκτονική σύνθεση

Το αίθριο είναι η εσωτερική αυλή, που χαρακτηρίζεται ως το κενό έναντι του πλήρες, ο ελεύθερος χώρος εντός του κτηρίου. Δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα...

Container ως δομικά υλικά: Μια εναλλακτική αρχιτεκτονική προσέγγιση

Θα μπορούσε άραγε ένα «έτοιμο κουτί» να θεωρείται αρχιτεκτονική; Μπορεί ένα container, να εξελιχθεί από εμπορευματοκιβώτιο σε κτίριο, σε χώρο διαμονής ανθρώπων; Για ποιο...

Χρήσεις κτιρίων: Η βιοκλιματική αντίληψη στην αρχιτεκτονική

Η βιοκλιματική αντίληψη για το σχεδιασμό αφορά στην προσαρμογή του κτιρίου στο τοπικό κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον. Τα κτίρια που ανταποκρίνονται στις αρχές...

Σοφίτες: Πρόσθετοι και απολύτως ευχάριστοι ωφέλιμοι χώροι

Η πολεοδομική έννοια της σοφίτας πρωτοεμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στη χώρα μας, με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) το 2012, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε...

Μελέτη φωτισμού: Συμπληρωματική, αλλά όχι υποδεέστερη από τις βασικές μελέτες έργων

Η μελέτη φωτισμού αποτελεί μια επιπρόσθετη – συμπληρωματική μελέτη αλλά όχι υποδεέστερη από τις βασικές μελέτες ενός έργου (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) για την κατασκευή...