Εξοικονόμηση Ενέργειας & Η/Μ Εξοπλισμός

Η σημασία της επιθεώρησης των καλωδιώσεων των Η/Μ συστημάτων ασφάλειας & πυρασφάλειας

kostal
Ως ηλεκτρολόγοι, ακούμε πολλά για τη σημασία της διατήρησης σε καλή κατάσταση των συστημάτων πυρασφάλειας, ασφάλειας και γενικά των ηλεκτρομηχανολογικών έργων μας. Είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου καθώς και για την ασφάλεια των χρηστών του, να διασφαλίζεται ότι τα συστήματα προστασίας να διέπονται από τα τελευταία πρότυπα και πρωτόκολλα ασφαλείας.
Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή συντήρηση θυρών ενός κτιρίου, «button» πυρκαγιάς και συναγερμού, τοίχους ασφαλείας(πχ πυράχτοχες γυψοσανίδες & οροφές). Ωστόσο, ένας τομέας που συχνά παραβλέπεται είναι η επιθεώρηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης που βρίσκεται εντός της ψευδοροφής.
Οι επιθεωρήσεις πυρασφάλειας και της ασφάλειας πάνω από οροφές είναι εξίσου σημαντικές με κάθε άλλη επιθεώρηση πυροπροστασίας. Στην πραγματικότητα, η επιθεώρηση της οροφής είναι μία από τις πιο κοινές επιθεωρήσεις που απαιτούνται.
Τα κτίρια μεταβάλλονται συνεχώς από μικρές αναβαθμίσεις εξοπλισμού, ανακαινίσεις έως πλήρεις επισκευές κτιρίων.
Με τις εργασίες που συχνά εκτελούνται χωρίς επίβλεψη, δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία σε διάφορα θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυρκαγιά. Οτιδήποτε από την κακή καλωδίωση μέχρι τις σωληνώσεις του κλιματισμού μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους εντός των ψευδοροφών.

Photo © Google


Η λανθασμένη καλωδίωση είναι ένας από τους λόγους που οι πυρκαγιές ξεκινούν εντός των ψευδοροφών.
Τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους μπορούν να δημιουργήσουν θερμότητα και εάν αυτή ξεπεράσει ένα ανώτατο όριο μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες ή πυρκαγιά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα καλώδια ισχύος. Αφαιρώντας περιττά καλώδια και φωτιστικά που δεν είναι σε λειτουργία μπορείτε να αποτρέψετε την πυρκαγιά.
Συχνά, ο πρώτος τρόπος προστασίας από την φωτιά πάνω από την οροφή, όσο αφορά την πρόληψη, είναι το κάλυμμα του κουτιού διακλάδωσης.
Εάν δεν υπάρχει κάλυμμα κουτιού διακλάδωσης, τότε η φωτιά και ο καπνός μπορούν να αρχίσουν να εξαπλώνονται. Επομένως, η τοποθέτηση καλυμμάτων θα βοηθήσει στη συγκράτηση πυρκαγιάς.
Εδώ καλό είναι να αναφερθούν και οι κίνδυνοι πυρκαγιάς στους ηλεκτρικούς πίνακες. Οι  συνδέσεις ισχύος στις ασφάλειες τείνουν να χαλαρώνουν με το πέρασμα του χρόνου λόγω δυνάμεων ερπυσμού.
Για να είναι ασφαλείς οι συνδέσεις μας πρέπει πάντα να επιλέγονται κατάλληλου μεγέθους (διατομής) καλώδια για τις ασφάλειες που μας ενδιαφέρουν και το αντίστροφο. Φανταστείτε να παρουσιαστεί βραχυκύκλωμα σε ενεργή γραμμή και ο αγωγός να πάρει φωτιά πριν η ασφάλεια διακόψει το κύκλωμα.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν είναι η σωστή απομάκρυνση της μόνωσης στο σημείο της σύνδεσης καθώς και το μήκος του γυμνού αγωγού το οποίο δεν πρέπει να δημιουργεί πρόσθετη αντίσταση στο κύκλωμα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση λόγω φαινομένου Joule, άρα και σε πυρκαγιά.
Τυχόν κενά και τρύπες επιτρέπουν στην πυρκαγιά όσο και στον καπνό να εξαπλωθούν γρήγορα σε όλο το κτίριο. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο το κτίριό μας και  τον κόσμο που είναι μέσα. Εδώ είναι που η ενεργητική πυροπροστασία  έρχεται σε εφαρμογή.
Άρθρο του Παναγιώτη Λαμπίρη / Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ / KNX
Web: www.plabiris.com
Email: panlabiris@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο ρόλος των συστημάτων αυτοματισμού στη διαχείριση ενέργειας των ξενοδοχείων

Η ιδέα ενός έξυπνου ξενοδοχείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά “trends” στον τομέα της φιλοξενίας σήμερα. Στη νέα ξενοδοχειακή εποχή που η εμπειρία...

Εξασφαλίζοντας τον πλήρη ενεργειακό έλεγχο ενός κτηρίου με την χρήση συστημάτων BMS

Ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας στα κτήρια (Building Management Systems-BMS) αποτελείται από ένα σύνολο ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου αισθητήρων, ενεργοποιητών, και ένα σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών, που...

Η τεχνολογία των οπτικών ινών: Eφαρμογές και δυνατότητες

Στην καθημερινότητα μας πλέον διαπιστώνουμε ότι ο μέσος χρήστης online υπηρεσιών, είτε αυτές αφορούν την εργασία του, είτε την διασκέδαση του, χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα,...

Αρθρογραφία: Η σημασία της ενεργειακής διαχείρισης για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων

Διανύουμε μια περίοδο όπου η έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας ακούγεται συνέχεια από όλο και περισσότερα χείλη. Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του...

“Dexamenes Seaside Hotel”: The transformation of an old wine factory in Kourouta into a luxury place of calm, comfort and relaxation [pics]

K-STUDIO recently renovated an abandoned winery and distillery in the area of Kourouta and transformed it into a luxury place of calm, comfort and relaxation,...