Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Η μελέτη αφορά στον επανασχεδιασμό μια διώροφης ιδιόκτητης κατοικίας με υπόγειο και σοφίτα, κατασκευασμένης τη δεκαετία του ’90 και με εμφανή στην αρχική της κατάσταση των μορφολογικών επιλογών της εποχής.

Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αρχικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η μετατροπή ενός συνόλου με αναχρονιστικό design σε μια σύγχρονη κατοικία η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας και προσφέρει συνθήκες και χώρους άνετης συνύπαρξης.
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Η υφιστάμενη κατάσταση του κτίσματος περιλάμβανε ακανόνιστους, μη λειτουργικούς και ανεκμετάλλευτους χώρους, με συνέπεια η βασική σχεδιαστική χειρονομία να αφορά στην αναδιοργάνωση της κάτοψης και την αναβάθμιση του χώρου σε ένα σύνολο με όλους τους καθημερινούς χώρους σε ανοιχτή κάτοψη και σε άμεση συνδιαλλαγή μεταξύ τους.
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αποψιλώθηκαν οι ψευδοροφές, καθαιρέθηκαν τα δάπεδα, καθώς και οι τοιχοποιίες που περιέκλειαν το χώρο της κουζίνας, η οποία πλέον χωροθετείται σε εμφανές σημείο δίπλα από την τραπεζαρία σε σχήμα Γ. Η καθαίρεση των τοίχων επέτρεψε τη δημιουργία ενός επιπλέον δωματίου, που λειτουργεί ως ξενώνας.
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

“Ξύλινες διαχωριστικές κατασκευές από φυσικό δρυ ορίζουν το χώρο της κουζίνας, ενώ ένας ευθύγραμμος πάγκος με επένδυση από πλακίδια τύπου μάρμαρο σε διάσταση 1,00μ.*3,00μ. αποτελεί το σημείο συνάντησης της οικογένειας”.

Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Τα παραπάνω πλακίδια σε συνδυασμό με ξύλο δρυός αποτελούν τα κυρίαρχα υλικά της κουζίνας, συνδυάζοντας την καθαρότητα με τη ζεστασιά στο χώρο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Η τραπεζαρία διαμορφώνεται ως ένας ημι-προστατευμένος χώρος, τόσο από την κουζίνα όσο και από την είσοδο στην πλευρά της οποίας κατασκευάζεται ένα διαχωριστικό τοιχείο επενδυμένο με μεγάλες πλάκες Grey stone 1,00μ.*3,00μ., στο οποίο αναρτάται μια επιμήκης κονσόλα σε φυσικό ξύλο δρυός που εξυπηρετεί ως αποθηκευτικός χώρος.
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Ο τυφλός τοίχος της τραπεζαρίας επενδύεται επίσης με τεχνητά πλακίδια Calacatta shine 1,00μ.*3,00μ., διατηρώντας έτσι μια σχέση με την κουζίνα και προσδίδοντας αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο. Επιπλέον κρυφοί αποθηκευτικοί χώροι δημιουργούνται εντός των ξύλινων διαχωριστικών κατασκευών.
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Η παλαιότερη ημικυκλική διαμόρφωση που συνέδεε τα δυο επίπεδα μέσω αναβαθμών ευθυγραμμίζεται και σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα κατασκευή στην είσοδο έχει ως συνέπεια να γίνονται ευανάγνωστοι οι άξονες κίνησης από την είσοδο προς τους εσωτερικούς χώρους (σκάλα-κουζίνα-τραπεζαρία-σαλόνι).
Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design – Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

“Το σαλόνι που βρίσκεται στη χαμηλότερη στάθμη και σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο, ακολουθεί το μοντέρνο χαρακτήρα των υπόλοιπων χώρων καθημερινής διαβίωσης”.

Το τζάκι διατηρείται στην αρχική του θέση και επενδύεται με πλακίδια Grey stone, ενώ η γωνιά εξ αριστερών του με επένδυση φυσικού ξύλου δρυός διαμορφώνεται ως ένας ανοιχτός χώρος γραφείου.
Κάτοψη Ισογείου & Κάτοψη 1ου Ορόφου, © Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design

Σκίτσα, © Πέτρος Φραγκόπουλος Interior Design

“Στο σύνολο της κάτοψης του ισογείου το δάπεδο επιστρώνεται με ημιμασίφ πλάκες δρυός ενοποιώντας τους επιμέρους χώρους”.

Το λευκό ως κυρίαρχο χρώμα στις τοιχοποιίες λειτουργεί ως ένας ουδέτερος καμβάς αναδεικνύοντας τις επενδύσεις και τον εξοπλισμό της κατοικίας, ενώ το γκρι χρώμα της σκάλας και του τοίχου της εισόδου, σηματοδοτεί τα εν λόγω αρχιτεκτονικά στοιχεία και δημιουργεί αντιθέσεις.
* Το γλυπτικό έργο της φωτογραφίας είναι του γλύπτη Γιάννη Μανικάτη.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Επανασχεδιασμός μονοκατοικίας, Τοποθεσία: Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, Αρχιτεκτονική Μελέτη Εσωτερικού Χώρου: Petros Fragopoulos Interior Design, Υπεύθυνος Μελετητής: Φραγκόπουλος Πέτρος – Interior designer, Μελετητική Ομάδα: Κυρούδη Μαρία (Αρχιτέκτων μηχανικός) – Καραγιάννη Πασχαλιά (Interior Designer) – Φραγκοπούλου Αναστασία (Πολιτικός Μηχανικός), Συνολικό εμβαδό: 470 m², Κείμενο Παρουσίασης: Petros Fragopoulos Interior Design, Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης