Photo © Δημήτρης Σπύρου
Στην πόλη της Άρτας και δίπλα στο ποτάμι της βρίσκεται ένας “all day” χώρος που αποτέλεσε τον “καμβά” μιας ενδιαφέρουσας ανακαίνισης. Στόχος από την αρχή υπήρξε η πλήρης αναδιαμόρφωση του χώρου και η δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας με κλασική κομψότητα και μίνιμαλ αισθητική, συνδυασμένες με μία αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Συνεπώς, ο διπλού ύψος χώρος, με πατάρι σε ένα τμήμα του, διατήρησε το κέλυφός του, αλλά οι κατασκευαστικές ενέργειες στο εσωτερικό του ήταν εκτεταμένες. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο χώρος ανοίγεται προς το ποτάμι, καθώς διαθέτει μεγάλα ανοίγματα με συρόμενες τζαμαρίες, που ενοποιούν το εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον και προσφέρουν άπλετο φυσικό φως.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Η νέα διαμόρφωση είχε ως γνώμονα τη μέγιστη λειτουργικότητα καθώς και την καθαρότητα των κινήσεων. Τα υφιστάμενα επίπεδα στο ισόγειο τροποποιούνται και δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος με μια υπερυψωμένη ζώνη κατά μήκος του ενός τοίχου.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Η τελευταία παραλαμβάνει ένα χώρο καθιστικού με άνετους καναπέδες και τον χώρο του disc jockey. Οι διαφορετικές αυτές λειτουργίες διακρίνονται με την επιλογή διαφορετικών φόντων.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Ενώ το καθιστικό οριοθετείται από μια μαύρη, μαρμάρινη πλάτη με μεγάλους, στρογγυλούς καθρέφτες, ο dj αποκτάει μια επιβλητική ξύλινη πλάτη με ένα ανάγλυφο μοτίβο από ξύλινα τετράγωνα και κρυφό φωτισμό. Το έπιπλο που δημιουργείται μπροστά ακολουθεί ένα γραμμικό μοτίβο σε σκούρο χρώμα.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Το μπαρ, βασικό σημείο του μαγαζιού διαμορφώθηκε από την αρχή, παραμένοντας κεντρικό στοιχείο του χώρου και αλλάζοντας γεωμετρία. Η επιλογή αυτή δημιούργησε νέες ροές κινήσεων στο επίπεδο του ισογείου.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Η επένδυση του με υλικά, όπως το ξύλο και το πράσινο μάρμαρο δημιουργούν έναν κλασικό συνδυασμό που αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας. Η μεταλλική, κρεμαστή κάβα λειτουργεί ως συμπληρωματικό στοιχείο, δίνοντας μια ανάλαφρη αίσθηση.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Ένα επιπλέον σημαντικό σημείο της πρότασης είναι η αποκάλυψη της γραμμικής σκάλας που οδηγεί στον όροφο. Ο συμπαγής τοίχος, μπροστά της, αποξηλώθηκε και τη θέση του πήρε μια διάτρητη μεταλλική κατασκευή με ένα ευφάνταστο μοτίβο, ενώ το μεγάλο ύψος της πλάτης της επενδύεται  με μαύρο μάρμαρο με λευκά νερά, τονίζοντας την κίνηση προς το πατάρι.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Έτσι ο μεγάλος χώρος αποκτάει “σημεία” με τις δικές τους σχεδιαστικές λεπτομέρειες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σύνολο. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υφές των υλικών και οι χρωματικές επιλογές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον επανασχεδιασμό του χώρου και στη δημιουργία της καινούριας του ταυτότητας. Η πολυτέλεια του μαρμάρου συνδυάστηκε με την οικειότητα του ξύλου και τις στιλπνές μεταλλικές επιφάνειες, αποδίδοντας ταυτόχρονα μια διαχρονικότητα.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Επιπρόσθετα, χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα φωτιστικά – έλικες, που αναρτώνται από την οροφή και σχεδιάστηκαν ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο, έχοντας εκτός απο λειτουργικό και σημαντικό διακοσμητικό ρόλο.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Η είσοδος του μαγαζιού τονίστηκε με την επένδυση από πλακίδια με γεωμετρικά μοτίβα στο δάπεδο και μια ιδιαίτερη μεταλλική κατασκευή στην οροφή, ενώ την αίσθηση της άνεσης και της οικειότητας ενισχύουν τα διάφορα φυτά που κρέμονται από διάφορα σημεία των οροφών του μαγαζιού.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Όσον αφορά το πατάρι αποκτάει το δικό του ύφος, έχοντας τις ποιότητες ενός άνετου καθιστικού, με προσεγμένες λεπτομέρειες και μια αρμονία υλικών, χρωμάτων και μοτίβων σε όλη του την έκταση.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η ουδέτερη και γήινη χρωματική παλέτα, που χρησιμοποιείται στο σύνολο, και δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάδειξη όλων των σχεδιαστικών επιλογών. “Συμπληρώνεται” μέσα από την αντίθεση με αποχρώσεις του πράσινου και του μπορντό σε επιφάνειες και υφάσματα και δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Eleven (barcafé – restaurant), Tοποθεσία: Άρτα, Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB – Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης, Φωτιστικά: Luminart Αντωνιάδης, Laminate: Rountos wooden floors, Σκαμπό bar και καναπέδες: tsiklioti custom sofas, Έπιπλα: almeco, Τεχνητά φυτά: Προυτζόπουλος, Ταπετσαρίες τοίχου: interni oggi, Δάπεδα – επενδύσεις: Μερέκος, Δάπεδα – Επενδύσεις WC: Fotis home, Υφάσματα: kallergis, Υφάσματα καναπέδων: Be Home (Δελής), Κουρτίνες: Βιοκαρπέτ Άρτας, Έτος υλοποίησης: 2018, Παρουσίαση Έργου από τους: G2LAB – Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης, Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

Σχόλια

σχόλια