Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου – Ε. Κάστρο – Θ. Χατζηγιαννόπουλος - Κ. Χαραλαμπίδης, Photo © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Η αυξημένη ζήτηση εγγραφής νέων μαθητών στο νηπιαγωγείο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια οδήγησε στην απαίτηση ανάπτυξης και νέων κτηριακών υποδομών στο ήδη υπάρχον νηπιαγωγείο που στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο Willard House (του 1947) που βρίσκεται στο πρώην campus των θηλέων.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου – Ε. Κάστρο – Θ. Χατζηγιαννόπουλος – Κ. Χαραλαμπίδης, Photo © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Για λειτουργικούς λόγους οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις επιλέχθηκαν έτσι ώστε να αποτελούν επέκταση του ήδη υπάρχοντος κτηρίου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου – Ε. Κάστρο – Θ. Χατζηγιαννόπουλος – Κ. Χαραλαμπίδης, Photo © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου – Ε. Κάστρο – Θ. Χατζηγιαννόπουλος – Κ. Χαραλαμπίδης, Photo © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Η μελέτη, πέρα από την οργάνωση ενός σύγχρονου χώρου οικείου και ιδιαίτερα ευχάριστου για παιδιά ηλικίας αυτής, σέβεται και αξιοποιεί την παρουσία του υπάρχοντος ιστορικού κτηρίου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου – Ε. Κάστρο – Θ. Χατζηγιαννόπουλος – Κ. Χαραλαμπίδης, Photo © Προσωπικό αρχείο μελετητών

“Πρόκειται για ένα ισόγειο κτίσμα, που μέρος του διεισδύει στο έδαφος λόγω της φυσικής κλίσης του εδάφους, με διαστάσεις 12,00 μ x 14,00 μ με μέγιστο ύψος 3,50 μ”.

Σχέδιο 1, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Το κτίσμα αυτό βρίσκεται σε απόσταση από το υπάρχον κτήριο δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έναν προστατευμένο υπαίθριο χώρο ιδιαίτερα φιλικό για τα διαλείμματα των παιδιών.
Σχέδιο 2, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

“Παράλληλα οι δύο σειρές κερκίδων παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων υπαίθριων δραστηριοτήτων του σχολείου στον χώρο αυτόν”.

Σχέδιο 3, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Η εμφανής λιθοδομή – με λίθους ανάλογων διαστάσεων και τεχνοτροπίας της λιθοδομής του ιστορικού κτηρίου – είναι το βασικό υλικό επένδυσης του κτηρίου, επιχειρώντας να δώσει μια μορφολογική συνέχεια του όλου συγκροτήματος.
Σχέδιο 4, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Τα μεγάλα υαλοστάσια με τις χαμηλές ποδιές παραθύρων παρέχουν μια σημαντική οπτική επαφή με τον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο, ενώ η εκτεταμένη χρήση υαλοπετασμάτων ασφαλείας για τον ορισμό των επιμέρους χρήσεων του κτηρίου προσδίδουν μια ενδιαφέρουσα εσωτερική διαφάνεια.
Σχέδιο 5, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Ως προς την ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου, εκτιμάται ότι η απόλυτη προστασία από τον βορρά και τους επικρατούντες βορειοδυτικούς ανέμους, η στροφή των ανοιγμάτων στην ανατολή και το νότο, η αυξημένη θερμομόνωση, η φύτευση του δώματος και η διείσδυση ενός τμήματος του κτηρίου στο έδαφος θα δημιουργήσουν ένα περιβαλλοντικά φιλικό κτήριο.
Κάτοψη 1, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

“Το κτήριο αυτό εκπροσώπησε και με ορισμένες άλλες μελέτες την Ελληνική Αρχιτεκτονική στην πανευρωπαϊκή έκθεση αρχιτεκτονικής που οργάνωσε η U.I.A. στη Μόσχα”.

Κάτοψη 2, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Παράλληλα εντάσσεται τα τρία τελευταία χρόνια στην κατηγορία των επισκέψιμων κτηρίων της δραστηριότητας “Open House” που οργανώνεται σε ετήσια βάση στη Θεσσαλονίκη.
Τομή 1, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Τομή 2, © Προσωπικό αρχείο μελετητών

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος Έργου: Νηπιαγωγείο στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια στο campus A (πρώην θηλέων), Τύπος έργου: Επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, Θέση: Δήμος Πυλαίας – Θεσσαλονίκη, Ιδιοκτήτης: Κολέγιο Ανατόλια, Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου – Ε. Κάστρο – Θ. Χατζηγιαννόπουλος – Κ. Χαραλαμπίδης, Στατική μελέτη: Π. Καπλανίδης (Πολιτικός Μηχανικός),  Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Π. Καρανάσιος – Γ. Βαρσάμη, Επιφάνεια: 200 τ.μ., Κείμενο Παρουσίασης: ANCA Τεχνική Μελετητική ΙΚΕ, Παράδοση Κειμένου Παρουσίασης & Φωτογραφίες: Παύλος Κάστρο

Προμηθευτές έργου:  

Μονώσεις: DOW, Κουφώματα αλουμινίου: ALUMIL, Γυψοσανίδες: KNAUF, Χρώματα και πατητή τσιμεντοκονία δαπέδου: ISOMAT, Αντλία θερμότητας: TOSHIBA