Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης
TSIALOS

Για την εξοχική κατοικία στο Αλιβέρι ένα από τα βασικά αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας και από αυτή την αφετηρία να ξεδιπλωθεί η οργάνωση των υπολοίπων χώρων.

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Έτσι η πισίνα, το bbq και η αυλή θα ήταν οι βασικοί χώροι όπου η οικογένεια θα πέρναγε τον περισσότερο χρόνο της. Επομένως στόχος μας έγινε από την αρχή οι υπαίθριοι χώροι να είναι όσο άνετοι κ προστατευμένοι από τους γύρω  γίνεται, ενώ αντίθετα οι εσωτερικοί χώροι κατοίκησης να είναι όσο πιο ανοιχτοί γίνεται προς τα έξω κ φυσικά προς την θέα της θάλασσας.

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Ένας διαβρωμένος μονολιθικός όγκος ήταν η αφετηρία του σχεδιασμού αυτής της κατοικίας. Ενώ το εξωτερικό επιβλητικό περίβλημα εμπόδιζε να μαντέψει κάποιος τι συμβαίνει μέσα, το εσωτερικό του, διαβρωμένο έτσι ώστε να δημιουργούνται ανοίγματα κ εσοχές, δημιουργούσε προστατευμένους χώρους κατοίκισης με θέα 180 μοίρες προς την θάλασσα.

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε δυο αρχές: να δημιουργηθεί κάτι όμορφο και εσωστρεφές αλλά προκλητικά διαφορετικό από το περιβάλλον του, ενώ συγχρόνως να είναι εργονομικό, οικονομικό κ ευέλικτο για αλλαγές κ προσθήκες στο μέλλον.

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Στο τελευταίο βασίστηκε όλη η οργάνωση των εσωτερικών χώρων. Το ζητούμενο ήταν τα 110 τ.μ. της κατοικίας να είναι όσο πιο εργονομικά σχεδιασμένα γινόταν ώστε να φιλοξενούνται και επισκέπτες, ενώ παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη ώστε με απλές παρεμβάσεις να μεγαλώσει η κατοικία στο μέλλον.

Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Οι πρώτες ύλες σε όλη την κατοικία διαβάζονται εύκολα, όπως ο πέτρινος παχύς τοίχος που προστατευτικά περιβάλλει την κατοικία και είναι εμφανής μέσα κ έξω, το εμφανές μπετόν, τα βράχια που προέκυψαν από την εκσκαφή του κτιρίου, η τσιμεντοκονία που καλύπτει τις υπόλοιπες επιφάνειες. Μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου, επιπλέον εγκαταστάθηκαν φωτοβολταικα και δεξαμενές συλλογής νερού.

Όψεις

Τομές

Κάτοψη Ισογείου

Κάτοψη Δώματος – Πέργκολα

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Εξοχική κατοικία στo Αλιβέρι, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Kokosalaki | Architecture, Στατική Μελέτη: Παναγιώτης Χατζής, Επίβλεψη: Ναταλία Κοκοσαλάκη, Κατασκευή: Χάρης Κοκοσαλάκης, 3D Renders: Ουρανία Γιαβή, Συνολική Επιφάνεια: 110 m² , Χρόνος Μελέτης: Ιανουάριος 2013 – Σεπτέμβριος 2013, Χρόνος Κατασκευής: Νοέμβριος 2013 – Ιούνιος 2015, Παρουσίαση Κτιρίου από την: Ναταλία Κοκοσαλάκη, Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης


Σχόλια

σχόλια