Μόλις 7 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν για τη Δυτική Μακεδονία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ», οι αιτήσεις για το οποίο ανοίγουν στις 28 Φεβρουαρίου.

Αν και ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 220 εκ. ευρώ πανελλαδικά, η Δυτική Μακεδονία έχει μικρό προϋπολογισμό και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του ΠΕΔ.
Μάλιστα η περιοχή είναι στην προτελευταία θέση πανελλαδικά, των περιφερειών με τη μικρότερη χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση είναι μια «χρυσή» ευκαιρία για τους πολίτες που θέλουν να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, με τον κλάδο των μηχανικών και των συναφών επαγγελματιών να είναι έτοιμοι για να βοηθήσουν στην έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού και ό,τι άλλο χρειαστεί.
Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Δημήτρης Μαυροματίδης, πρόεδρος ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους. «Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 28 Φεβρουαρίου, και το πρόγραμμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετό επαγγελματικό κόσμο. Μάλιστα, το αναμέναμε από πέρυσι τέτοια εποχή και το ΤΕΕ είχε κάνει παρέμβαση και τον Μάιο είχε γίνει και μια διαδικασία για ενημέρωση που αφορά τη Δυτική Μακεδονία. Τα διαθέσιμα κονδύλια πανελλαδικά, είναι στα 220 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκ. ευρώ αφορούν στη Δυτική Μακεδονία. Στη Δυτική Μακεδονία, το ΠΕΠ δεν συνεισφέρει, και αυτό το ζήτημα βρίσκεται υπό θεώρηση, τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως στο προηγούμενο εξοικονομώ υπήρξε μεγάλη συνεισφορά του δικού μας ΠΕΠ», είπε αρχικά.
Ο ίδιος ευχήθηκε το ποσό αυτό να μην επαρκέσει, με την έννοια πως μακάρι στα νοικοκυριά να υπάρξει η δυνατότητα πραγματικής ενεργειακής αναβάθμισης.
Προσέθεσε πως το Τεχνικό  Επιμελητήριο ζητάει τα εν λόγω προγράμματα «Εξοικονομώ» να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το Τεχνικό επιμελητήριο  θα ζητήσει να υπάρξει μια ευελιξία, ώστε στην περίπτωση που συμπληρωθούν τα κονδύλια να μπορέσουν να ικανοποιηθούν κι άλλες αιτήσεις, μέσω πρόσθετης αύξησης είτε μέσα από το ΠΕΠ είτε μέσα από ΕΠΑΝΕΚ.
Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και ο κόσμος που επιθυμεί να ενταχθεί θα πρέπει να εξετάσει αν πληροί τα κριτήρια. Αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι να απευθυνθεί σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή.
Ο ίδιος πρότεινε να λάβουν συμβουλές από τους μηχανικούς τους, μιας και απαιτείται μια πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και να βγουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, και έπειτα να συμπληρώσει την αίτηση. Επίσης, συμβούλευσε τον κόσμο να απευθύνει στους ειδικούς και να αποφύγει την εμπλοκή με τις τράπεζες.
Τα επιλέξιμα σπίτια τώρα, μπορεί να είναι και μονοκατοικίες, και πολυκατοικίες και διαμερίσματα, αλλά δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται σε κατοικία (δεν μπορούν να μπουν σε ισόγεια καταστήματα, αποθήκες κ.ο.κ.). Το κρίσιμο ερώτημα, αν μπορούν όλοι να υπαχθούν, η απάντηση είναι όχι. Εντάσσονται όσοι είναι στην κατηγορία Δ΄ ή πιο κάτω και όπως είπε ο κ. Μαυροματίδης, η επέμβαση πρέπει να γίνει σε όποιον όντως το χρειάζεται. Επίσης, η κατοικία πρέπει να είναι μόνιμη και όχι αυθαίρετο κτίσμα. Για όλες αυτές τις πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει ενημέρωση από τους μηχανικούς του ΤΕΕ/ΤΔΜ.
Το μέγιστο ύψος επένδυσης είναι οι 25.000 ευρώ, ωστόσο λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια για να μπει κάποιος το πρόγραμμα, με προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα μέλη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Μπορούν να επιχορηγηθούν όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ εισόδημα, ενώ υπάρχουν διαβαθμίσεις και κλιμάκια.
Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να δει κάποιος αν εμπίπτει στις κατηγορίες και μετά να αποταθεί σε έναν μηχανικό. Επίσης, να σημειωθεί πως η σύναψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το επιτόκιο μπορεί να είναι επιδοτούμενο, αν κάποιος αποφασίσει να πάει στην τράπεζα.
Τώρα η διαδικασία αυτή γλιτώνει τους πολίτες από τη γραφειοκρατεία και το όποιο κόστος, τόνισε ο κ. Μαυροματίδης. Σε περίπτωση που μιλάμε για πολυκατοικία, μπορεί να μπει στο σύνολό της, εφόσον συμφωνούν πάνω από τους μισούς. Οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η κεντρική θέρμανση κ.ο.κ. επιμερίζονται ανάλογα.
Επίσης, παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και ατομικά, ενώ οι παρεμβάσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το καλό στην υπόθεση είναι πως ο τρόπος αίτησης είναι απλός, ενώ κρίσιμο είναι μετά την πρώτη απόφαση, να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος σε έναν ειδικό.
«Ο κλάδος είναι έτοιμος και μάλιστα ζητούμε πρόσθετη αύξηση των πόρων. Είναι πραγματική ευκαιρία και αναγκαιότητα και η απόσβεση της συμμετοχής της επένδυσης θα γίνει σε μερικά χρόνια. Επίσης, η επέμβαση στη δική μας ζώνη ,είναι συμφέρουσα για τα σπίτια της περιοχής, εφόσον είναι επιβαρυμένα», τόνισε ο ίδιος τέλος, λέγοντας πως στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ενεργειακή φτώχεια και η επιβάρυνση της περιοχής πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να μη διστάζουν στην περίπτωση ενεργειακής εξοικονόμησης και να απευθύνονται στους ειδικούς. Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στα κουφώματα, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, θερμομόνωση, ηλιακός κ.α.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα

Επιλέξιμη κατοικία είναι εφόσον:
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον 7 κατηγορίες:

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι νέες κατηγορίες προστίθενται βάση των κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων των ωφελούμενων. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος – έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η 7η κατηγορία αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου.
Η μεγάλη τομή που εισάγει το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», είναι η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Συνεπώς η λήψη δανείου από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα δεν είναι υποχρεωτική.

Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Με την απλούστευση της διαδικασίας της αίτησης, διευκολύνονται οι πολίτες, καθώς και μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία.
Ακόμη, μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του Ενεργειακού Επιθεωρητή, θα καλύπτεται από το Πρόγραμμα εφόσον βέβαια η αίτηση έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:
  • Αντικατάσταση Κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Πηγή: www.prlogos.gr