Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε, χθες Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, την απόφαση ένταξης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοτικών κτιρίων, που υλοποιεί η Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά 54 Δήμους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, στη συνάντηση του κ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γ. Κωνσταντέλλο, συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, κ. Δ. Δρόσης.
Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας 5 σχολικών κτηρίων του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 600.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 490.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.
Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων;
Ειδικότερα στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στα εξής σχολεία:
  • 1ο Γυμνάσιο Βούλας,
  • 1ο Λύκειο Βούλας,
  • Δημοτικό Διλόφου Βάρης,
  • Δημοτικό Βουλιαγμένης και
  • Λύκειο Βουλιαγμένης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και φωτισμού σε όλα τα σχολικά κτήρια, με σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικότερα συστήματα.
Οι παλιοί λέβητες πετρελαίου θα αντικατασταθούν με αντλίες θερμότητας αέρα – νερού, οι οποίες θα τροφοδοτούν με ζεστό νερό χρήσης, το υφιστάμενο δίκτυο σωμάτων με καλύτερο βαθμό απόδοσης.
Τα παλαιά φωτιστικά σώματα που φέρουν λαμπτήρες φθορισμού θα αντικατασταθούν με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, όπου με λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτουν τις απαιτήσεις φωτισμού των κτηρίων.
Επιπρόσθετα για το φωτισμό, θα εγκατασταθούν στις αίθουσες διδασκαλίες και αισθητήρες φωτισμού για την εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και την περαιτέρω εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, στο 1ο Γυμνάσιο Βούλας θα γίνει και αντικατάσταση όλων των παλαιών κουφωμάτων που φέρουν μονούς υαλοπίνακες, με νέα κουφώματα αλουμινένιου πλαισίου με θερμοδιακοπή και διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες.
 Οι θερμομονωτικές και οπτικές ιδιότητες των νέων κουφωμάτων αλλά και η βελτιωμένη αεροστεγανότητα και ηχομόνωση θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών και στη βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών γενικότερα.