Οι πράσινες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια του Δήμου Παύλου Μελά συνεχίζονται και μέσα στο 2018, καθώς σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου, το Τμήμα Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών προχωρά στις απαραίτητες εργασίες ενεργειακών συντηρήσεων για τις σχολικές μονάδες Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Πολίχνης.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέφανος Βάρφης ενημερώθηκαν από τα υπηρεσιακά στελέχη Γιώργο Αιγίδη και Άννα Δημητρού που συνέταξαν τη σχετική μελέτη της Σχολικής Στέγης η οποία έλαβε υπόψη τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), τα περιβαλλοντικά οφέλη, την ενεργειακή εξοικονόμηση και με στόχους τη διασφάλιση της επάρκειας θέρμανσης για τη μαθητική κοινότητα αλλά και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη. Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν στο συγκρότημα του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου της Ευκαρπίας, μια 4θέσια σχολική μονάδα που λειτουργεί και ως ολοήμερο.
Στο συγκρότημα τοποθετήθηκαν 4 ανεξάρτητα κυκλώματα θέρμανσης, με 4 αντλίες θερμότητας – τελευταίας τεχνολογίας – υψηλών θερμοκρασιών με υψηλό COP, με 4 θερμοστάτες και σύστημα αντιστάθμισης για πλήρη αυτονομία και εξοικονόμηση, με νέου τύπου δίκτυα σωληνώσεων (πολυστρωματικοί σωλήνες) και τα αντίστοιχα θερμαντικά σώματα για επάρκεια θέρμανσης των αιθουσών.
Έτσι λύθηκε το χρόνιο πρόβλημα της ανεπαρκούς θέρμανσης, λόγω της χρήσης παλιότερα ενεργοβόρων και ανθυγιεινών ηλεκτρικών συσκευών και κλιματιστικών σωμάτων.
Το κόστος της θέρμανσης πλέον ελαχιστοποιήθηκε, ενώ ο σχεδιασμός της σχολικής στέγης περιλαμβάνει και τοποθέτηση φ/β πάνελ, ώστε να γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός του ηλεκτρικού ρεύματος και να απαλλαχθεί ο Δήμος από ένα μεγάλο κόστος λειτουργικών εξόδων.
Οι ενεργειακές συντηρήσεις επεκτάθηκαν και στο σχολικό συγκρότημα που περιλαμβάνει το 1ο Δημοτικό και τα 1ο & 19ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, στην οδό Λαμπράκη, όπου έγιναν ριζικές επεμβάσεις κατά ΚΕΝΑΚ στο σύστημα θέρμανσης.
Τα θερμαντικά σώματα που προϋπήρχαν, αντικαταστάθηκαν με νέα θερμαντικά τύπου πάνελ, ενώ τοποθετήθηκαν και επιπλέον σώματα όπου υπήρχε ανάγκη για επιπλέον θέρμανση. Σε όλα τα θερμαντικά σώματα τοποθετήθηκαν θερμοστατικές βάνες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας ανά σώμα προσφέροντας πλήρη αυτονομία. Έτσι ο κάθε χώρος, η κάθε αίθουσα, έχουν τη δική τους θερμοκρασία, η οποία ρυθμίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες (αίθουσες με καθήμενους μαθητές και χώροι για τα διαλείμματα, αίθουσες με ανατολικό ή βορινό προσανατολισμό κ.τ.λ.) με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομία στη θέρμανση.
Το πάνελ της πράσινης επέμβασης συμπληρώθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών κυκλοφορητών inverter με Ε.Ε.Ι. < 0,21 (ανώτατης κατηγορίας ενεργειακής κλάσης) οι οποίοι λειτουργούν όσο απαιτείται, ρυθμίζοντας αυτόματα τις στροφές τους.

Σχόλια

σχόλια