Άποψη Reception Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

scavolini
Στην καρδιά της πιο ελκυστικής περιοχής στον χώρο του τουρισμού στην Κρήτη, τη Χερσόνησο, το Albatros Spa Resort Hotel  διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στις επιτακτικές ανάγκες και απαιτήσεις του χώρου. Επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του lobby Bar – Εστιατόριο και γενικότερα του συγκροτήματος των κτηρίων που το αποτελούν, διατηρώντας την ταυτότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που το χαρακτηρίζει. 
Άποψη Lobby Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

Η λειτουργία του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1982, ενώ το 2015 η επέκταση και δημιουργία δυο νέων κτήριών (ανατολικά και δυτικά του υπάρχοντος) αποτέλεσαν καθοριστικό ρολό στην ποιοτική αναβάθμιση και παροχή νέων υπηρεσιών του ξενοδοχείου.
Το αρχικό κτήριο εξακολουθεί να λειτουργεί ως πυρήνας του ξενοδοχείου καθώς η υπάρχουσα υποδοχή – Lobby αποτελεί κεντρική είσοδο και για  τις νέες πτέρυγες.
Άποψη Lobby Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

Κυρίος σκοπός της παρέμβασης στην υποδοχή του ξενοδοχείου ήταν η εναρμόνιση και η σύνδεση των νέων κτηρίων με το παλιό, χωρίς να αλλοιωθεί η ταυτότητα της αρχικής του μορφής.
Καθοριστικό ρολό στο σχεδιασμό και στη δημιουργία του χώρου παρέμβασης είχαν η διατήρηση και επανάχρηση των επίπλων και αντικειμένων καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου (human comfort).
Άποψη Εστιατορίου Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

Στόχος ήταν η επαναλειτουργία του Bar, που βρίσκεται μέσα στο χώρο της υποδοχής και η ενοποίηση τμήματος του εστιατορίου με τον χώρο του Lobby.
Τα υλικά που κυριαρχούσαν στο lobby χαρακτήριζαν τον χρόνο κατασκευής και τις τάσεις τις εποχής. Πετρά Καρύστου σε βυζαντινή στρώση στο πάτωμα, πωρόλιθος για την επένδυση της μπάρας του bar και τεχνοτροπία μυκονιάτικου πατητού σοβά στη τοιχοποιία. Μεγάλο μέρος της επίπλωσης και των φωτιστικών που είχαν επιλεχθεί για το χώρο αποτελούν οικογενειακά κειμήλιά των ιδιοκτήτων.
Άποψη Bar Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

Με κριτήριο τις ανάγκες των ιδιοκτήτων αλλά και σεβασμό στην αρχιτεκτονικής του χώρου πάρθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις που καθορίσαν τη νέα μελέτη του χώρου:

Η ιδέα:

Η κεντρική ιδέα ήταν η συγκρότηση ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί κάθε παρέμβαση μέσα στο χώρο. Να περιηγηθεί και να ανακαλύψει το παλιό και το καινούργιο. Το χρόνο μέσα στο χρόνο. Το καινούργιο μέσα από το παλιό. Την αξία του κλασικού και τη διαχρονικότητα των υλικών. Το μοντέρνο μέσα από το κλασικό.
Άποψη Bar Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

Οι παρεμβάσεις:

Δάπεδο:

Διατήρηση του υφιστάμενου δαπέδου στο χώρο του Lobby και ενοποίηση του με το χώρο του εστιατορίου ακολουθώντας ξανά βυζαντινή στρώση με μάρμαρο Διονύσου.

Τοιχοποιία:

Διατήρηση της τεχνοτροπίας του μυκονιάτικου πατητού σοβά στην τοιχοποιία και ενοποίηση της στα σημεία παρέμβασης με σπατουλαριστές επιφάνειες. Η ένωση των δυο επιφανειών γίνεται κάθετες λωρίδες μαύρης λαμαρίνας που λειτουργούν ως «τσιρότα» μεταξύ παλιάς και νέας επιφάνειας.
Λεπτομέρεια Lobby Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

Φωτισμός:

Προσέγγιση του φωτισμού όχι μόνο ως συμβατκού μέσου ανάδειξης του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και ως εργαλείου ερμηνείας της αλλαγής του χαρακτήρα των διαφορετικών χρήσεων του χώρου. Η επανάχρηση υφιστάμενων κρεμαστών πολυέλαιων σε συνδυασμό με νέα μελέτη φωτισμού που συμπεριλαμβάνει κρυφούς φωτισμούς, φωτισμό ανάδειξης σημείων και σχεδιασμό νέων φωτιστικών συντελούν στην αισθητική και λειτουργική αρτιότητα του χώρου.

Επίπλωση:

Επανάχρηση υφιστάμενων σαλονιών και τραπεζαρίας αντικαθιστώντας μέρος από τις στοφές τους με νέα υφάσματα. Νέα επίπλωση στο χώρο του Bar.

Ενεργειακή αναβάθμιση:

Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων αλουμίνιου με θερμομονωτικά κουφώματα και τζαμιά triplex, μελέτη και εφαρμογή κλιματισμού.
Λεπτομέρεια Bar Ξενοδοχείου Albatros Spa Resort, Photo © Μαρία Δαβάκη

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Albatros Spa Resort Hotel, Τοποθεσία: Χερσόνησος Κρήτης, Αρχιτεκτονική μελέτη – Διακόσμηση: Δαβάκη Μαρία (Αρχ.Μηχανικός M.Sc. M.Arch), Υπεύθυνη Μελέτης: Δαβάκη Μαρία, Η/Μ μελέτη: Ξεζωνάκης Μανόλης, Μελέτη Επίπλωσης & Εξοπλισμού: Δαβάκη Μαρία, Επιφάνεια μελέτης: 380 τ.μ., Xρόνος Αποπεράτωσης Έργου: Τρεις μήνες (Ιανουάριος- Μάρτιος 2017), Κείμενο Παρουσίασης & Φωτογραφίες: Δαβάκη Μαρία, Προμηθευτές Εξοπλισμού: Tsigenis Woodcraft Linea Interiors MEXIL Λίθοι Α.Ε.

Σχόλια

σχόλια