ΕΠΑΛ Γρεβενών

Φέτος οι μαθητές και καθηγητές του ΕΠΑΛ Γρεβενών θα νιώσουν άνεση, θαλπωρή, ζεστασιά αλλά και εξοικονόμηση που τους προσφέρει η ενέργεια που προέρχεται από τα έγκατα της γης, τη γεωθερμία. 

Το καινούργιο γεωθερμικό σύστημα που κατασκευάσθηκε την Άνοιξη του 2017, τέθηκε σε πλήρη ισχύ και λειτουργία και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τους δρυμείς χειμώνες που χαρακτηρίζουν αυτήν την όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. 

Γεώτρηση Γεωθερμίας – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Το έργο κατασκευάσθηκε στα πλαίσια της πράξης «Ολοκληρωμένες πράξεις ΑΠΕ για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας Γρεβενών» και χρηματοδοτήθηκε από το ΧΜ – ΕΟΧ περιόδου 2009 – 2014, θεματική περιοχή GR03 – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Εισαγωγή Γεωεναλλάκτη στη Γεώτρηση – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Πρόκειται για ένα έργο που θα αποτελέσει οδηγό και πιλότο και για άλλα Δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτήρια της ευρύτερης περιοχής, καθώς λόγω των ιδιαίτερα ακραίων καιρικών συνθηκών της περιοχής, το κόστος θέρμανσης με τα υπόλοιπα συμβατικά συστήματα ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Μηχανοστάσιο Γεωθερμίας – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Τα οφέλη του έργου πέρα από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται θα είναι πολλαπλασιαστικά καθώς πραγματοποιήθηκε σε ένα κτίριο όπου φοιτούν οι αυριανοί υδραυλικοί, ψυκτικοί και άλλες ειδικότητες του τεχνικού κόσμου και θα έχει ρόλο άκρως επιδεικτικό και εκπαιδευτικό.

Μέτρηση Θερμικής Απόκρισης, TRT – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 5.500 m² και θερμαινόταν με δύο λέβητες πετρελαίου. Το σύστημα γεωθερμίας καλύπτει περίπου το 40% των θερμικών αναγκών του κτιρίου. Η γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι θερμικής ισχύος 160 Kw και εγκαταστάθηκαν 20 γεωεναλλάκτες σε γεωτρήσεις βάθους 100 μ. έκαστη.

Οι φάσεις του έργου ήταν:

  • Δοκιμαστική γεώτρηση.
  • Διενέργεια τέστ θερμικής απόκρισης (TRT) των γεωεναλλακτών.
  • Ανόρυξη γεωτρήσεων και τοποθέτηση γεωεναλλακτών.
  • Κατασκευή μηχανοστασίου.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: ΕΠΑΛ Γρεβενών, Περιοχή: Γρεβενά – Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Έτος Κατασκευής: 2017, Κατασκευή Γεωθερμικής Εγκατάστασης: Αργύρης Μπαϊρακλιλής – Ηλεκτρ. Μηχανικός, Παρουσίαση: Αργύρης Μπαϊρακλιλής, Ηλεκτρ. Μηχανικός ΑΠΘ

Σχόλια

σχόλια