Στη Βέροια, σε μια πανοραμική τοποθεσία στην περιοχή Παναγίας Δοβρά, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κλειστού κολυμβητηρίου της εταιρείας ΝΑΥΤΙΛΟΣ Α.Ε. Πρόκειται για ένα έργο αναβάθμισης των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων της περιοχής και παροχής ευκαιρίας σε πολλούς ώστε να έρθουν σε επαφή με το υγρό στοιχείο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εξωτερική άποψη του κολυμβητηρίου – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Οι εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου περιλαμβάνουν:

  • Κλειστή αγωνιστική κολυμβητική δεξαμενή έξι διαδρομών διαστάσεων 25 m x 12,5 m.
  • Κλειστή δεξαμενή εκμάθησης διαστάσεων 10 m x 5 m.
  • Αποδυτήρια.
  • Ιατρείο.
  • Χώρο υποδοχής και γραμματειακή υποστήριξη.
  • Πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο.
  • Χώρο αναψυχής (café).
Ένα κολυμβητήριο είναι ένα πολύ ενεργοβόρο κτίριο, καθώς εκτός από τον κλιματισμό των χώρων απαιτείται η διατήρηση της θερμοκρασίας της πισίνας σε σταθερά επίπεδα αλλά και συχνή εναλλαγή του αέρα του χώρου για την αφύγρανση. Με βάση τα ανωτέρω, η αντιμετώπιση της θέρμανσης του κολυμβητηρίου με συμβατικά μέσα (πετρέλαιο) εκτοξεύει τα λειτουργικά του έξοδα στα ύψη. Η κάλυψη αυτών των αναγκών σε θέρμανση έγινε με την εγκατάσταση αβαθούς γεωθερμίας και αντλίας θερμότητας αέρος-νερού, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος σε θέρμανση και ψύξη κατά 40-50% περίπου.

Πισίνα του κολυμβητηρίου – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Περιγραφή εγκατάστασης θέρμανσης-ψύξης

Οι πηγές θέρμανσης είναι τρεις:
  • Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας, με γεωεναλλάκτη οριζόντιου τύπου.
  • Αντλία θερμότητας αέρος-νερού, η οποία λειτουργεί κυρίως στις εποχές άνοιξη-φθινόπωρο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας της πισίνας.
  • Λέβητας πετρελαίου, ο οποίος λειτουργεί για την αρχική θέρμανση του νερού της πισίνας.
Για την ψύξη λειτουργεί η Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας και επικουρικά η αντλία θερμότητας αέρος-νερού.
Ένα κολυμβητήριο έχει την ιδιαιτερότητα να υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ζήτηση για θέρμανση (νερό πισίνας) και για ψύξη (οι χώροι), έτσι το υδραυλικό δίκτυο κλιματισμού κατασκευάστηκε να μπορεί συγχρόνως από διαφορετικές πηγές να υποστηρίξει και τη θέρμανση και τη ψύξη. Βέβαια η συνεργασία των παραπάνω γίνεται εντελώς αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες και τη ζήτηση που θα υπάρχει κάθε στιγμή.
Γι’ αυτόν τον λόγω έχει εγκατασταθεί σύστημα αυτοματισμού αποτελούμενο από αισθητήρια θερμοκρασίας-υγρασίας, ηλεκτροκίνητες βάνες, ηλεκτροκίνητα dampers, Κεντρική Μονάδα Ελέγχου κλπ. Στον κεντρικό χώρο της πισίνας έχει εγκατασταθεί δίκτυο αεραγωγών για τον εξαερισμό-κλιματισμό του χώρου υποστηριζόμενο από δύο Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες εφοδιασμένες με εναλλάκτη αέρα-αέρα.

Εργασίες τοποθέτησης του γεωεναλλάκτη – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Ο εναλλάκτης αέρα-αέρα στις Κλιματιστικές Μονάδες παίζει σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς λόγω της ανάγκης των πολλών εναλλαγών του αέρα για τη αφύγρανση του χώρου θα υπήρχε μεγάλη απώλεια ενέργειας. Στους αεραγωγούς προσαγωγής, και ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν υαλοστάσια, τοποθετήθηκαν στόμια τύπου jet για την κατευθυνόμενη ροή του αέρα και την αποφυγή του φαινομένου του θαμπώματος.
Στους χώρους της υποδοχής, των αποδυτηρίων και του γυμναστηρίου, η θέρμανση μεταδίδεται μέσω επιδαπέδιου συστήματος θέρμανσης και το καλοκαίρι λειτουργεί δροσισμός με την υποστήριξη fan-coils. Ο χώρος αναψυχής (café) κλιματίζεται μέσω fan-coils ψευδοροφής. Η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης γίνεται από ένα boiler τριπλής ενεργείας, χωρητικότητας 1.500 L, το οποίο υποστηρίζεται από συστοιχία ηλιακών συλλεκτών, συνολικής επιφάνειας 20 m².

Μηχανοστάσιο – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Τον πρωτεύοντα ρόλο για την κάλυψη των θερμικών αλλά και των ψυκτικών αναγκών του κολυμβητηρίου παίζει η εγκατάσταση της αβαθούς γεωθερμίας λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης που επιτυγχάνει ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών. Η γεωθερμική εγκατάσταση αποτελείται από τον γεωεναλλάκτη και την γεωθερμική αντλία θερμότητας. Επιλέχθηκε γεωεναλλάκτης οριζόντιου τύπου, καθώς η έκταση του οικοπέδου ήταν αρκετή να καλύψει τις ανάγκες, αλλά σαφώς και για το μικρότερο κόστος κατασκευής του έναντι των γεωτρήσεων που απαιτούνταν.

Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας – Φωτογραφία: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Ανοίχθηκαν παράλληλα ορύγματα μέσου βάθους 2 m, όπου και έγινε η τοποθέτηση του γεωεναλλάκτη. Όλες οι σωληνώσεις του γεωεναλλάκτη οδηγούνται σε δύο συλλέκτες (προσαγωγή-επιστροφή) εντός του μηχανοστασίου και από εκεί στην γεωθερμική αντλία θερμότητας. Το κολυμβητήριο λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια (2008-σήμερα) με καταπληκτικά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας. Αποτελεί παράδειγμα πράσινης ενέργειας και μακάρι τις πρακτικές του να τις υιοθετήσουν και άλλα κολυμβητήρια (Εθνικά και Δημοτικά) τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν λόγω της τεράστιας δαπάνης για το πετρέλαιο.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κλειστό Κολυμβητήριο, Περιοχή: Βέροια, Ιδιοκτήτης: ΝΑΥΤΙΛΟΣ Α.Ε., Περίοδος Κατασκευής: 2008, Μελέτη Κλιματισμού & Γεωθερμικής Εγκατάστασης: Αργύρης Μπαϊρακλιλής – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Κατασκευή Κλιματισμού – Κατασκευή Γεωθερμικής Εγκατάστασης: AΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, Παρουσίαση: Αργύρης Μπαϊρακλιλής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ