Γενική άποψη Α, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

Το έργο «Porto Kale | The Rammed Earth Towers», αποτελεί την αρχιτεκτονική πρόταση δημιουργίας δύο αυτόνομων πύργων φιλοξενίας και αναψυχής εντός του παραδοσιακού οικισμού Πόρτο Κάγιο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Γενική άποψη συγκροτήματος Β © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

Το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα και ο αρμονικός διάλογος με ένα πλούσιο ιστορικά και μορφολογικά τοπίο, όπως αυτό της Λακωνικής Μάνης αποτέλεσαν τους κύριους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η πρόταση.
Γενική άποψη συγκροτήματος Γ, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

Η επιβλητική παρουσία των παραδοσιακών πέτρινων Μανιάτικων πύργων αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την μορφολογική επίλυση του έργου.
Γενική άποψη συγκροτήματος Δ, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

“Η ομορφιά της φυσικής φθοράς του χρόνου πάνω στην πέτρα, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί από οποιαδήποτε νέα λιθοδομή”.

Ως εκ τούτου προσεγγίστηκε η λογική πίσω από το κτίσιμο των πύργων εκείνα τα χρόνια, δηλαδή η χρησιμοποίηση υλικών που προσφέρει σε αφθονία ο τόπος (πέτρα και χώμα), δημιουργώντας όσο το δυνατόν πιο στιβαρές και ασφαλείς κατασκευές προς τους εξωγενείς παράγοντες (επιδρομές πειρατών, Οθωμανική αυτοκρατορία, καιρικές συνθήκες κλπ).
Γενική άποψη συγκροτήματος Ε, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

Η ιδιαιτερότητα της πρότασης προκύπτει από την αναζήτηση ενός ιστορικού και μορφολογικό διαλόγου με τους παραδοσιακούς Μανιάτικους πύργους και εστιάζει στην επιλογή των υλικών της εξωτερικής τοιχοποιίας.
Εσωτερική άποψη δωματίου Α, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

“Χρησιμοποιείται πεπιεσμένο μηχανικά χώμα (Rammed Earth) σε συνδυασμό με την παραδοσιακή λιθοδομή”.

Η κατασκευή στηρίζεται στην δημιουργία ξυλοτύπου και καλουπιών από κόντρα πλακέ θαλάσσης, μέσα στα οποία εγχύεται χώμα που εξορύσσεται από τις εκσκαφές του οικοπέδου.
Εσωτερική άποψη δωματίου Β, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

“Το αρχικό μείγμα αποτελείται από χαλίκι, άμμο, λάσπη και άργιλο”.

Σε αυτό προστίθεται για ενίσχυση, μικρή ποσότητα από τσιμέντο (5-10%) και πιέζεται με μηχανικό έμβολο ώστε να έρθει στην τελική του μορφή. Οι τοίχοι από Rammed Earth χαρακτηρίζονται βαρέως τύπου, με υψηλή θερμική μάζα.
Εσωτερική άποψη δωματίου Γ, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

“Οι ανάγκες μηχανικής ψύξης – θέρμανσης περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ μπορούν να θεωρηθούν και μηδαμινές στο μεσογειακό κλίμα”.

Με πάχος 50 εκατοστών, προσφέρουν στατική επάρκεια και υπερκαλύπτουν όλους τους κώδικες υγρομόνωσης, ηχομόνωσης και πυρασφάλειας, ενώ η αισθητική και η υφή τους χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η συγκεκριμένη τεχνική κτισίματος εμφανίζεται σε διάφορες περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Εσωτερική άποψη δωματίου Δ, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

“Σε επίπεδο κάτοψης, τα επιτρεπόμενα 120 τ.μ. δόμησης διαχωρίζονται σε δύο αυτόνομους πύργους των 60 τ.μ. ο καθένας”.

Τονίζεται το ύψος και οι “κλειστές” κατόψεις των παραδοσιακών πύργων που ενίσχυαν το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας από εξωγενείς παράγοντες, ενώ εγκιβωτίζονται δίριχτες στέγες με βυζαντινό κεραμίδι, όπως επιβάλουν οι αρχαιολογικοί και πολεοδομικοί περιορισμοί, διατηρώντας μια ογκοπλαστική καθαρότητα στους νέους πύργους.
Εσωτερική άποψη μπάνιου Α, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

“Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσαρμοστικότητα των χώρων με βάση τις ανάγκες των επισκεπτών”.

Με την χρήση κτιστής εξωτερικής σκάλας αλλά και μίας αποσπώμενης κρυφής εσωτερικής (εγκιβωτίζεται στην πλάκα), ο κάθε πύργος έχει την δυνατότητα να μένει ενιαίος δημιουργώντας χώρους 60 τ.μ. και 15 τ.μ. σοφίτας με δυνατότητα φιλοξενίας έως 10 άτομα, ή να διασπάται κατακόρυφα σε δύο επιμέρους κατοικίες. Μία ισόγεια 30 τ.μ. και μία δεύτερη στον όροφο 30 τ.μ. μαζί με σοφίτα 15 τ.μ.
Δίνεται λοιπόν στον ξενοδόχο η δυνατότητα να προσφέρει διαφορετικού χώρους ανάλογα με την ζήτηση των επισκεπτών. Η λειτουργικότητα των επιμέρους κατόψεων έχει επιλυθεί αντίστοιχα.
Εσωτερική άποψη μπάνιου Β, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

Λόγω αρχαιολογικών και μορφολογικών περιορισμών στα εξωτερικά κουφώματα χρησιμοποιείται μασίφ ξυλεία, ενώ ξύλινα πατώματα χωρίζουν τα επίπεδα στους πύργους. Ανάμεσά τους δημιουργείται μια επιμήκης πισίνα τύπου infinite, με απεριόριστη θέα στον κόλπο (Ψωμαθούς).
Στο περιβάλλοντα χώρο δημιουργούνται ιδιαίτεροι χώροι χαλάρωσης και αναψυχής κάτω από τις επιβλητικές ελιές, χαρακτηριστικό δένδρο της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες φυτεύονται σε συγκεκριμένα σημεία προσφέροντας την απαραίτητη σκίαση τους θερινούς μήνες.
Εξωτερική άποψη αύλειου χώρου, © TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Porto Kale | The Rammed Earth Towers, Τύπος έργου: Πρόταση δημιουργίας δύο αυτόνομων πύργων φιλοξενίας και αναψυχής, Τοποθεσία: Πόρτο Κάγιο – Δήμος Ανατολικής Μάνης, Αρχιτεκτονική μελέτη: TP Architects | Architecture and BIM Services Providers, Υπεύθυνος έργου: Θεόδωρος Πρισιμιτζάκης (Αρχιτέκτονας Μηχανικός), Κείμενο παρουσίασης – Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: TP Architects | Architecture and BIM Services Providers