Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

scavolini
Η απεριόριστη θέα προς την Ακρόπολη και του γύρω αστικού τοπίου, ήταν το μεγάλο στοίχημα στον σχεδιασμό αυτού του μικρού διαμερίσματος, στην καρδιά της Αθήνας. Πρόκειται για προσθήκη σε ένα διώροφο σπίτι, με σκοπό την δημιουργία επιπλέον χώρου για τις ανάγκες της οικογένειας που το κατοικεί.
Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Λόγω της παλαιότητας του υφιστάμενου κτίσματος, επιλέχθηκε η μέθοδος της ελαφριάς, μεταλλικής κατασκευής, ενώ οι όψεις διαμορφώθηκαν σε συνέπεια με το υπόλοιπο κτίριο.
Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Με δοκιμαστικά κάδρα επί φανταστικών τοίχων, οι αρχιτέκτονες Νικολέττα Δρίτσα & Χριστίνα Πλαΐνη έδωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής, έμφαση στην ακριβή θέση και μορφή των ανοιγμάτων του διαμερίσματος, σε σχέση πάντα, με την εσωτερική διαρρύθμιση.
Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Μεγάλο ρόλο στο σχεδιασμό έπαιξε επίσης, ο αρκετά πολύπλοκος, προσδιορισμός της θέσης της καινούριας σκάλας, απαραίτητης για την εύκολη επικοινωνία ανάμεσα στα επίπεδα της κατοικίας.
Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Τα υλικά και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν, ακολούθησαν το ύφος της υφιστάμενης κατοικίας. Ξεχωρίζει το καρφωτό ξύλινο πάτωμα, που είναι σαν να ξετυλίγεται από τον κάτω όροφο, ανεβαίνει τη σκάλα και ντύνει όλο τον ενιαίο χώρο, τονίζοντας τη μακρόστενη κάτοψή του.
Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Με αφορμή την εξοικονόμηση χώρου, το ίδιο πάτωμα μεταμορφώνεται σε σημεία είτε σε σκαλοπάτι – καθιστικό, σε βάση κρεββατιού, ή κρύβει αποθηκευτικούς χώρους.
Photo © Δημήτρης Κλεάνθης

Η εξίσου στενόμακρη οροφή, βαμμένη σε σκουρότερη απόχρωση, κρύβει στις προσεκτικά σχεδιασμένες σχισμές της, τις θυρίδες εξαερισμού και τα φωτιστικά σώματα που εξυπηρετούν τη σωστή λειτουργία του χώρου.
Κάτοψη, © Αρχιτεκτονικο γραφειο 3 – Νικολέττα Δρίτσα & Χριστίνα Πλαΐνη

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: «Δωμάτιο με θέα»: Προσθήκη σε παλιά διώροφη κατοικία, Τοποθεσία: Μετς – Αθήνα, Μελέτη – Διακόσμηση – Επίβλεψη: Αρχιτεκτονικο γραφειο 3 – Νικολέττα Δρίτσα & Χριστίνα Πλαΐνη, Στατικά: Απόστολος Παπάζογλου, Η/Μ: Πάνος Λύκουρας, Επιφάνεια κτιρίου: 40 τ.μ., Έτος Μελέτης – Κατασκευής: 2015-2016, Φωτογράφιση: Δημήτρης Κλεάνθης

Σχόλια

σχόλια