Στην υλοποίηση μίας ακόμα δέσμευσης, για αλλαγή δεδομένων στην εξοικονόμηση πόρων, προχωρά ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, που μετατρέπεται σε «Πράσινο Δήμο», με τη σταδιακή εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων Ενεργειακών Πάρκων, που σκοπό έχουν τη μείωση του κόστους σε ρεύμα, στα αντλιοστάσια ισάριθμων περιοχών.

Το πρώτο

Το πρώτο 20άρι Πάρκο θα γίνει στη Δύμη και συγκεκριμένα στο Αμαξοστάσιο του δήμου, για να συμψηφιστεί με την παρεχόμενη ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστό σημαντικό για την οικονομία την οποία επιδιώκεται να επιτευχθεί, σε αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Δυμαίων.
Η προμήθεια των εξαρτημάτων έχει ολοκληρωθεί και τιμολογείται στις 31 Δεκεμβρίου, με χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, περί τα τέλη του Ιανουαρίου.

Το όφελος

Όπως αναφέρεται στη μελέτη εγκατάστασης του Ενεργειακού Πάρκου (με αδειoδότηση της ΔΕΔΔΗΕ), το όφελος, μόνο από αυτό, θα ξεπερνά το 40%, αφού τα φωτοβολταϊκά θα ρίξουν χαμηλά το απαιτούμενο κόστος της κατανάλωσης ρεύματος της ΔΕΗ. Κάθε τρίμηνο, θα γίνεται η επέκταση του πρότζεκτ, με αγορά ανάλογου εξοπλισμού, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κάποια περιοχή.

Η ακτίνα

Στον προγραμματισμό του δήμου, είναι η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών σε ακίνητα ιδιοκτησίας του δήμου, όπως το πρώτο στην Κάτω Αχαΐα. Επόμενος σταθμός θα είναι τα Λουσικά, για το αντλιοστάσιο της Ωλενίας, για να ακολουθήσουν τα Σαγέικα και το Λάππα, σε Μόβρη και Λαρισσό αντίστοιχα. Μέσα στο 2019 θα έχουν λειτουργήσει όλα, με όφελος πολλαπλάσιο για το ταμείο του δήμου.

Το μεγάλο

Η αρχική σκέψη για δημιουργία μεγάλου Ενεργειακού Πάρκου στη Λακκόπετρα, με ειδικό μηχανισμό που θα παρείχε ενέργεια σε αντλιοστάσια καθώς και το δημοτικό ηλετροφωτισμό, δεν περπάτησε.
Ωστόσο, η ΔΕΔΔΗΕ, δεν επέτρεψε στην περιοχή το 500άρι Πάρκο, όπως άλλωστε συμβαίνει για σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Η ουσία

Σημαντικό θεωρείται το βήμα αυτό, με βάση το βαρύ ιστορικό της ΔΕΑΥΔ σε χρέη εκατομμυρίων προς τη ΔΕΗ, τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει αποπληρώσει, αλλά τα κόστη σωρεύονται, καθιστώντας ασύμφορο το κόστος των αντλιοστασίων, σε σχέση με τα όσα εισπράττει από τους καταναλωτές.

Πηγή: pelop.gr