Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες
sielight

Στα πλαίσια του χορηγικού προγράμματος «Αστικές Οάσεις», που διαχειρίστηκε η Ομάδα Σύμπραξις για λογαριασμό της Coca-Cola Τρία Έψιλον, το αρχιτεκτονικό γραφείο KOM37-Αρχιτέκτονες ανέλαβαν την μελέτη και επίβλεψη για την διαμόρφωση της νέας παιδικής χαράς που βρίσκεται στο πάρκο Υψηλών Αλωνιών του Δήμου Αιγιαλείας.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Το πάρκο των Ψηλών Αλωνιών Αιγίου έχει δασική βλάστηση και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Το σύνολο του χώρου φέρει περίφραξη, από μεταλλικό κιγκλίδωμα, και έχει ελεγχόμενες προσβάσεις που κλείνουν σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του χώρου. Ο χώρος είναι σχετικά επίπεδος και έχει μεγάλα δέντρα που με την πλούσια κόμη τους εξασφαλίζουν ικανοποιητικότατη σκιά.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Η νέα παιδική χαρά αναπτύχθηκε σε μεγαλύτερη επιφάνεια από την παλαιότερη. Η συνολική της έκταση, περίπου 400 m², έδωσε τη δυνατότητα διαμόρφωσης διαχωρισμένων ζωνών παιχνιδιού που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Επί τον οδών Βασιλέως Γεωργίου και Μελετοπούλου το όριο του χώρου είναι η εξωτερική περίφραξη του πάρκου. Προς την εσωτερική πλευρά του πάρκου, νότια και νοτιοανατολικά το όριο είναι ο διάδρομος κυκλοφορίας που συνδέει την βόρεια και δυτική πρόσβαση. Κάθετα στον κεντρικό διάδρομο υπάρχει μικρότερος διάδρομος που είναι η βασική πρόσβαση στον χώρο του παιχνιδιού.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Ο χώρος του παιχνιδιού διαχωρίζεται σε δύο διακριτές ενότητες ανατολικά και δυτικά του, κάθετου προς αυτόν, διαδρόμου. Η ανατολική ενότητα είναι η περιοχή παιχνιδιού για την ηλικιακή ομάδα 5-14 ετών.

Υπάρχουν δύο όργανα παιχνιδιού

Το ένα που είναι και το κυρίαρχο του χώρου είναι ένα σύνθετο παιχνίδι αναρρίχησης με κορμούς και σχοινιά που περιλαμβάνει και μία τσουλήθρα. Το άλλο είναι μία ξύλινη δοκός ισοροπίας. Η δυτική ενότητα έχει δύο υποχώρους. Ο μικρός υποχώρος σε επαφή με τον διάδρομο, είναι μία αγκαλιά παιχνιδιού. Ο χώρος ενσωματώνει τον κορμό του μεγάλου φοίνικα και οριοθετείται με κορμούς κατακόρυφα και οριζόντια τοποθετημένους.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Στο σκάμμα που διαμορφώνεται παίζουν τα νήπια και βρίσκονται προστατευμένα από τους υπόλοιπους χώρους των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων. Ο μεγάλος υποχώρος απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα 3-8 ετών.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Το σημαντικότερο παιχνίδι είναι μία διπλή κούνια. Εκτός αυτής τοποθετούνται δύο παιχνίδια ταλάντωσης και μία τραμπάλα. Μία ειδική κατασκευή παιχνιδιού είναι οι «σκηνές των ινδιάνων». Τρεις ξύλινοι κορμοί συνδεδεμένοι με σκοινιά ορίζουν τον όγκο μίας «σκηνής», ενός χώρου που ενισχύει το παιχνίδι ρόλων.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Βασική επιλογή της ανακατασκευής του χώρου είναι η δημιουργία ενός φυσικού παιχνιδότοπου. Η πρόταση ανάπλασης προσαρμόζεται στις παραμέτρους του υφιστάμενου χώρου και εντάσσει την βλάστηση και το ανάγλυφο του εδάφους ως μέσο σχεδιασμού για την οριοθέτηση περιοχών δραστηριοτήτων.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Η ανακατασκευή κινείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού αειφορικού σχεδιασμού καθώς χρησιμοποιούνται και εντάσσονται στην λειτουργία της παιδικής χαράς ανακυκλώσιμα και μη τοξικά υλικά (εξοπλισμός), δάπεδα φυσικά που εξασφαλίζουν την απορροή των υδάτων και το πόσιμο νερό για πότισμα των φυτών.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τα όργανα παιχνιδιού είναι επί των πλείστων ξύλο και γαλβανισμένος χάλυβας ενώ για τα δάπεδα των χώρων πτώσης (βότσαλο). Το ξύλο, ως οργανικό δομικό υλικό που διαφέρει σημαντικά από το μέταλλο και το πλαστικό, είναι φιλικό και ευχάριστο υλικό και απευθύνεται στις αισθήσεις και στην ικανότητα των παιδιών να «απορροφούν» όλο τον κόσμο γύρω τους.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Η όψη του ξύλου προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς εμφανίζει διαφορετικές δομές, διάφορες αποχρώσεις του χρώματος, σημάδια ανάπτυξης και ίχνη της κατασκευής του. Τα παιδιά έχουν την περιέργεια να αγγίξουν τις ανώμαλες επιφάνειές του, να αισθανθούν την θερμοκρασία του και να επεξεργαστούν την επιφανειακή δομή του.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Οι περιοχές παιχνιδιού (σκάμματα) διαμορφώθηκαν με ακανόνιστα καμπυλόμορφα χείλη. Η εφαρμογή αυτή παρακολουθεί όλη την περίμετρο και κατά περίπτωση τοποθετήθηκαν ξύλινοι κορμοί, οριζόντια ή κατακόρυφα. Σε ορισμένα σημεία χρησιμοποιήθηκαν λίθινα στοιχεία.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Το εσωτερικό του σκάμματος και σε πάχος 20-40 εκατοστά έχει γεμίσει με βότσαλα (στρογγυλεμένα και ξεπλυμένα μεγέθους κόκκου 2 με 8 χιλ.). Για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων έχει γίνει ειδική προεργασία. Αρχικά τοποθετήθηκε αποστραγγιστικός αγωγός, στη συνέχεια διαστρώθηκε αδρανές υλικό λατομείου κοκκομετρίας 5-35 χιλιοστών και πάνω από αυτό τοποθετήθηκε γεωύφασμα προστασίας.

Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες

Εκτός από την οριοθέτηση οι κορμοί χρησιμοποιούνται και ως καθιστικά ή αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Καθιστικά κατασκευάζονται με δύο τρόπους. Με την πάκτωση στο έδαφος οριζόντιων κορμών με την χρήση χαλύβδινων βεργών οπλισμού σκυροδέματος ή με την τοποθέτηση κορμού μήκους περίπου 2μ επί δύο τμημάτων κορμού μήκους 40εκ. με στερέωση ανοξείδωτων φρεζαρισμένων βιδών.

Κάτοψη Γενικής Διάταξης

Μέσα στην παιδική χαρά το παιχνίδι θα πρέπει να επιφυλάσσει στο παιδί εμπειρίες και συναισθήματα ακόμα και αντίθετα μεταξύ τους όπως την έκπληξη αλλά και τη σιγουριά και την ασφάλεια, τη δράση αλλά και την ηρεμία, το φως και την σκιά. Σχεδιαστικά αυτά αποδίδονται  με καμπύλες στο χώρο, δημιουργία ομαλών κλίσεων ή επιπέδων, που οροθετούνται με ποικιλομορφία βλάστησης, συνδυασμό ποικίλων υλικών επίστρωσης, διαφορετικό τύπο παιχνιδιού.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Παιδική Χαρά, Τοποθεσία: Πάρκο Υψηλών Αλωνιών – Αίγιο, Κύριος του Έργου: Δήμος Αιγιαλείας, Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη: KOM37-Αρχιτέκτονες, Ομάδα Μελέτης: Μανώλης Βότσης – Φίλιππος Γεροντάκης – Δήμητρα Μπουγά – Αντώνης Κρασάς, Συνεργασία με γραφείο: Σταύρου Γανωτή, Εμβαδόν: 400 m², Έτος Μελέτης: 2015, Έτος Κατασκευής: 2015.


Σχόλια

σχόλια