Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου
Πρόκειται για την επανασύνθεση της δομής ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του 1980 για να φιλοξενήσει την καθημερινή ζωή μίας τετραμελούς οικογένειας. Στα  80τμ του κελύφους οργανώθηκαν οι δημόσιοι χώροι για την διημέρευση της οικογένειας καθώς και τρία υπνοδωμάτια.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου

Η κάτοψη του διαμερίσματος αναδιαρθρώθηκε πλήρως. Οι δημόσιοι χώροι οργανώνονται ως  συνεχόμενες χωρικές μεταβάσεις.
Ο κάθε υποχώρος αποτελεί κατώφλι για τους παρακείμενους του. Η διαφοροποίηση σε υλικό και χρωματισμό σε κάθε ζώνη εντείνει την διακριτότητα και την αυθυπαρξία του καθενός.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου

Οι μεταβάσεις στους δημόσιους χώρους συντελούνται μέσω των εξής περιοχών: του ροζ χωλ εισόδου, του λευκού καθιστικού, της ξύλινης τραπεζαρίας και της μπλε κουζίνας. Στην ιδιωτική περιοχή, τα τρία δωμάτια αρθρώνονται γύρω από τον κεντρικό διάδρομο και περικλείουν το μαύρο κουτί, μια κατασκευή που εμπεριέχει το λουτρό και τις ντουλάπες.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Photo © Νίκος Παπαγεωργίου

Η καρδιά του διαμερίσματος είναι η ξύλινη τραπεζαρία. Το ενιαίο υλικό που διαπερνάει τοίχους, δάπεδο και οροφή, καθώς και το χαμήλωμα του ύψους μετατρέπει τον χώρο σε κατώφλι, στην πιο χαρακτηριστική εφαρμογή του. Αυτή η ενδιάμεση περιοχή είναι ένα θραύσμα έντασης και παύσης. Από αυτό το σημείο συνάθροισης και συνύπαρξης η κατάσταση της διαδοχικής μετάβασης μετατρέπεται σε καθημερινή εμπειρία για την οικογένεια.
Αξονομετρικό, © Plaini and Karahalios Architects

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Διαμέρισμα, Τοποθεσία: ΚορυδαλλόςΑθήνα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Plaini and Karahalios Architects, Ομάδα Μελέτης: Γιάννης ΚαραχάλιοςΕλισάβετ Πλαΐνη, Κατασκευή: Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική, Εμβαδόν: 80 m², Έτος: 2017, Κείμενο Παρουσίασης: Plaini and Karahalios Architects, Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal