Επιτυχής ήταν η παρουσία του Δήμου Σαρωνικού στο 2ο Συνέδριο VerdeTec Forum, που διοργανώθηκε στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας, από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου 2018, με θέμα τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην Πράσινη και Κυκλική Οικονομία.  

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης πραγματοποίησε ομιλία με αντικείμενο το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities με εξοικονόμηση ενέργειας», που δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Σαρωνικού.
Πρόκειται για το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας – τύπου led – στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου, τη λειτουργία συστημάτων τηλε-διαχείρισης και προληπτικής συντήρησης, καθώς και την πιλοτική λειτουργία εφαρμογών και υπηρεσιών Smart Cities. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται συστήματα έξυπνης στάθμευσης, διαχείρισης κάδων απορριμμάτων, σημεία ελεύθερης πρόσβασης wi-fi και μέτρησης κυκλοφοριακής ροής.
Ο κ. Σωφρόνης, κατά την ομιλία του, παρουσίασε τις προδιαγραφές και τη μέθοδο χρηματοδότησης του έργου, τονίζοντας ότι «το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από τους πόρους που αυτή θα μας εξοικονομήσει. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ από νέους πόρους, για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Επιπλέον, εξασφαλίζοντας μηδενικές δαπάνες και για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος, αποκτούμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους για νέες επενδύσεις και έργα, αλλά για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες μας»
Αναφερόμενος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου, ο κ. Σωφρόνης επισήμανε ότι «πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές νομιμότητας και διαφάνειας, εξασφαλίζοντας κατά απόλυτο τρόπο το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών».
Για το συγκεκριμένο έργο ενεργειακής αναβάθμισης, ο Δήμος Σαρωνικού απέσπασε διάκριση στο πλαίσιο των βραβείων Greek Green Awards 2018, για την ανάδειξη καλών πρακτικών των ΟΤΑ στην εφαρμογή τεχνολογιών περιβάλλοντος.
Το βραβείο απονεμήθηκε στον Δήμαρχο Σαρωνικού, κ. Σωφρόνη, από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργο Πατούλη, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.