Διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος στην οροφή, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

«VICINITY Project | Δημόσια προσωρινή κατοίκηση: Αυτόνομη γειτονιά φοιτητικών κατοικιών στη Χαλέπα», είναι ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας της Μαρίας Μιχελάκη και της Ευαγγελίας Παπαγιάννη, που έχει ως βασικό σχεδιαστικό μέλημα τη δημιουργία μιας φοιτητικής «καρδιάς», κοντά στο κέντρο της πόλης των Χανίων, η οποία απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και ταυτόχρονα καλύπτει κάποιες ανάγκες της γύρω περιοχής.

Τι αναφέρουν οι δημιουργοί:
Με αφετηρία το στεγαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στην πόλη των Χανίων, λόγω της μετατροπής των διαθέσιμων κατοικιών σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, και συγκεκριμένα εστιάζοντας στις δυσκολίες που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο στη στέγαση των φοιτητών, ξεκίνησε ο σχεδιασμός ενός συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών, δημοτικής διαχείρισης, με χαμηλό κόστος ενοικίασης.
Masterplan, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Σχεδιάστηκε μια εν δυνάμει αυτόνομη γειτονιά που περιλαμβάνει χρήσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών (λέσχη, βιβλιοθήκη, σαλόνια διπλού ύψους), διαμορφωμένους δημόσιους χώρους (πάρκο, πλατείες) και μεικτές χρήσεις (εμπόριο, εστίαση, αναψυχή, υπηρεσίες).
Τομή 1:1000, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Προοπτική τομή 1:200, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Έτσι δημιουργείται μια φοιτητική «καρδιά», κοντά στο κέντρο της πόλης, η οποία απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές των Χανίων και ταυτόχρονα καλύπτει κάποιες ανάγκες της γύρω περιοχής.
Σχέδιο χρήσεων, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

“Η βασική έμπνευση του έργου είναι η συνάντηση του συλλογικού με το ατομικό”.

Κεντρική πλατεία, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Κεντρική πλατεία, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Ο σχεδιασμός ενθαρρύνει την κοινωνική επαφή χωρίς να ακυρώνει τη σημασία της ιδιωτικότητας.
Σκάλα – χώρος στάσης, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Πλατεία “Τρίγωνο” – μπαλκόνι θέας, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη
Έτσι προκύπτει μια εναλλαγή μεταξύ δημόσιου, ημιδημόσιου και ιδιωτικού, μια σχέση που αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία μιας εξωστρεφούς κοινότητας.
Πλατεία Λέσχης, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο λόφο πάνω από τα δεύτερα Ταμπακαριά, στη Χαλέπα των Χανίων, μια περιοχή σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κατοικίας.
Πάρκο γειτονιάς, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

“Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η απότομη κατηφορική κλίση και η πανοραμική οπτική φυγή στη θάλασσα και την πόλη”.

Στοά με Καφέ, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Η περιοχή έχει ένα σχήμα σχεδόν τριγωνικό. Αυτό διαχωρίστηκε σε τρία τμήματα με διαφορετικές  ποιότητες: πάρκο γειτονιάςκεντρική πλατείαμπαλκόνι θέας, οι οποίες παίρνουν μορφή από την τοποθέτηση του πλήρους.
Στάση λεωφορείου επί της οδού Μεσκλών, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

“Το πλήρες χωρίζεται σε δυο κτίρια τα οποία αγκαλιάζουν την κεντρική πλατεία και γυρνάνε πλάτη στους δρόμους”.

Καταστήματα στο υπερυψωμένο τμήμα της πλατείας, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Το πρώτο κτίριο δημιουργεί το υπερυψωμένο μπαλκόνι θέας ενώ το δεύτερο αποτελεί το όριο που διαχωρίζει το αστικό πάρκο με την κεντρική πλατεία.
Διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος στην οροφή, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Υπάρχει η πρόθεση να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεπίδραση στο εσωτερικό του συγκροτήματος, αλλά και να αναπτυχθούν ενδιαφέρουσες ποιότητες χώρων οι οποίες δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την οπτική φυγή στη θάλασσα.
Λέσχη, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Αυτό εφαρμόζεται μέσω της προέκτασης των κοινόχρηστων χώρων, μια από τις βασικές ιδέες του σχεδιασμού.
Βιβλιοθήκη, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

“Όσον αφορά τις φοιτητικές κατοικίες, οι όροφοι στους οποίους βρίσκονται τα δωμάτια χωρίζονται σε τμήματα”.

Μπαλκόνι βιβλιοθήκης, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Κάθε τμήμα έχει τη δυνατότητα να απομονωθεί από τα υπόλοιπα και περιέχει τέσσερα με πέντε δωμάτια του ενός ατόμου, κοινόχρηστη κουζίνα-καθιστικό, δωμάτιο μελέτης και δωμάτιο πλυντηρίων.
Κοινόχρηστο σαλόνι διπλού ύψους, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Οι χώροι αυτοί αναπτύσσονται εκατέρωθεν ενός κεντρικού διαδρόμου ενώ οι είσοδοι των δωματίων βρίσκονται σε υποχώρηση ώστε να μην εμποδίζουν τη συνεχή κίνηση και να ενισχύεται η ιδιωτικότητα.
Αντιπροσωπευτική λεπτομέρεια κάτοψης, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Κάποια συνθετικά στοιχεία που επαναλαμβάνονται σε όλο το σχεδιασμό είναι τα κατακόρυφα διαχωριστικά σε συνδυασμό με παγκάκι, μεταξύ του κύριου διαδρόμου και των εισόδων στα δωμάτια, ένας μικρός χώρος στάσης με πράσινο δίπλα σε κάθε κλιμακοστάσιο και οι κινητές περσίδες που βρίσκονται στα ανοίγματα κάθε δωματίου και κινούνται στον οριζόντιο άξονα δημιουργώντας μια συνεχώς μεταβαλλόμενη όψη.
Δωμάτιο μελέτης, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Κουζίνα – καθιστικό, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Δωμάτιο, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη]

“Μεγάλο κομμάτι των όψεων διατρέχεται από οριζόντια σκίαστρα τα οποία τοποθετούνται έξω από τους κοινόχρηστους χώρους των φοιτητών”.

Λεπτομέρεια διαχωριστικού στο διάδρομο, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Λεπτομέρεια κλιμακοστασίου, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Λεπτομέρεια σκιάστρου, © Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη

Στοιχεία & Συντελεστές εργασίας:

Τίτλος εργασίας: VICINITY Project | Δημόσια προσωρινή κατοίκηση: Αυτόνομη γειτονιά φοιτητικών κατοικιών στη Χαλέπα, Μάθημα: Διπλωματική εργασία, Σχολή: Πολυτεχνείο Κρήτης | Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φοιτήτριες: Μαρία Μιχελάκη – Ευαγγελία Παπαγιάννη, Επιβλέπων Καθηγητής: Αλέξανδρος Βαζάκας, Έτος: 2019