Photo © Δημήτρης Σπύρου

scavolini

Το δερματολογικό ιατρείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης των Ιωαννίνων, σε όροφο ενός τυπικού κτιρίου γραφείων με έντονο το αστικό περιβάλλον γύρω του. Στόχος υπήρξε από την αρχή η δημιουργία ενός μοντέρνου χώρου με οικεία ατμόσφαιρα και διαχρονικά στοιχεία.

Photo © Δημήτρης Σπύρου

Η λειτουργική οργάνωση, εξίσου σημαντική, βασίστηκε στην υπάρχουσα κάτοψη, η οποία οδηγούσε από μόνη της στον διαχωρισμό του ιατρείου σε δύο λειτουργικές ζώνες.  Στον χώρο υποδοχής και αναμονής και στον κυρίως χώρο εργασίας, με το γραφείο της ιατρού και τις αίθουσες εξέτασης. Επομένως, η παλαιότερη διαμόρφωση των χώρων συμπληρώθηκε με τον διαχωριστικό τοίχο ανάμεσα στις δύο ζώνες καθώς και τον χώρο του γραφείου.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Ο χώρος της αναμονής σε ένα ιατρείο δημιουργεί συνήθως ποικίλα συναισθήματα. Για αυτό δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή κατά τον σχεδιασμό του. Από τον σκοτεινό διάδρομο του κτιρίου, η είσοδος ‘ανοίγει’ σε έναν άνετο και φωτεινό χώρο, που δεν θυμίζει χώρο αναμονής ενός ιατρείου.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Ο χώρος της γραμματείας, δίπλα στην είσοδο, οριοθετείται από έναν ιδιαίτερο πάγκο σε λιτές γραμμές και από μια ξύλινη ψευδοροφή που ενσωματώνει τον φωτισμό του. Αποχρώσεις του γκρι μαζί με ξύλο δημιουργούν ένα ενδιαφέρον σχεδιαστικό αποτέλεσμα που εντείνεται με τη χρήση κρυφού φωτισμού.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Βασικό στοιχείο του χώρου αποτελεί ο επιμήκης, ξύλινος πάγκος του καθιστικού, που πλαισιώνεται από τα δομικά στοιχεία του χώρου και μοιάζει να αιωρείται ανάμεσά τους. Η συνέχεια του ξύλου στον τοίχο αποτελεί το ιδανικό φόντο, δίνοντας συγχρόνως μια ενότητα στην κατασκευή.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Οι σχεδιαστικές φόρμες συμπληρώνονται από τις υφές των υλικών και την κατάλληλη χρωματική παλέτα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Η καθαρότητα του χώρου τονίζεται με το λευκό χρώμα στους τοίχους και στις οροφές, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ένα στείρο και αυστηρό περιβάλλον.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Η χρήση του ξύλου, το σκουρόχρωμο δάπεδο, η επιλογή υφασμάτων σε έντονους χρωματισμούς δημιουργούν ισορροπημένες αντιθέσεις, δίνοντας στον χώρο τις απαραίτητες εντάσεις. Ο διαχωριστικός τοίχος επιλέγεται να ξεχωρίσει σαν ‘όριο’ μεταξύ των δύο ζωνών, με μια ιδιαίτερη απόχρωση της παλέτας του πράσινου, σε συνδυασμό με το τρισδιάστατο μοτίβο που δημιουργείται πάνω του.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Περνώντας το ‘όριο’, ο διάδρομος που σε οδηγεί στα διάφορα δωμάτια τονίζεται από την κατασκευή στην οροφή του. Τα ξύλινα δοκάρια με τον κρυφό φωτισμό δημιουργούν ένα pattern που σχετίζεται με τις ροές της κίνησης στον χώρο, υποδηλώνοντας κατευθύνσεις.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Όσον αφορά τον γραφειακό χώρο διατηρήθηκε ένας minimal και μοντέρνος σχεδιασμός. Ο τοίχος που λειτουργεί ως πλάτη του γραφείου ‘ντύνεται’ με ξύλο δημιουργώντας παράλληλα έναν σχεδιαστικό διάλογο με την ανάλαφρη, μεταλλική κατασκευή της απέναντι βιβλιοθήκης. Οι αίθουσες εξέτασης κινούνται σε ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις αποπνέοντας μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και ισορροπίας, στοιχεία απαραίτητα σε ένα ιατρικό περιβάλλον.
Photo © Δημήτρης Σπύρου

Τέλος, το άπλετο φυσικό φως από τα ανοίγματα συμπληρώνεται από έναν ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό με σποτ οροφής, σε συνδυασμό με κρυφό φωτισμό, που αναδεικνύει συγκεκριμένα σημεία και κατασκευές του χώρου, και ολοκληρώνει τη νέα δυναμική του.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Dermaclinic, Tοποθεσία: Ιωάννινα, Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB – Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης, Πατώματα – Επενδύσεις: Rountos wooden floors, Διακοσμητικά: BO CONCEPT, Έπιπλα: PORCELANA, Υφάσματα: kallergis, Παρουσίαση Έργου από τους: G2LAB – Γιάννης & Γιώργος Ευθυμιάδης, Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal