Αρχιτεκτονική Μελέτη - Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Οι δυο κατοικίες μελετήθηκαν σε ένα γωνιακό τραπεζοειδές οικόπεδο στην περιοχή Διώνη του Πικερμίου, που έχει μέτρια κλίση προς το Νότο. Οι κατοικίες τοποθετήθηκαν στο πίσω βορεινό τμήμα του οικοπέδου ώστε να αφήσουν ελεύθερο το μεγαλύτερο δυνατό χώρο για νότιες αυλές.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Κάθε κατοικία οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα περιλαμβάνοντας ένα πατάρι πάνω από τα υπνοδωμάτια και μικρούς ξενώνες στο ημιυπόγειο που έχουν πρόσβαση στις αντίστοιχες αυλές. Τα ισόγεια επίσης έχουν απευθείας πρόσβαση στον άμεσο  ιδιωτικό υπαίθριο χώρο τους που κλιμακωτά ενοποιείται με τις υπόλοιπες πιο δημόσιες αυλές ή κήπους και το χώρο της πισίνας.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Η κεντρική οροφή σχήματος V επιλέχθηκε ώστε να δίνει περισσότερο φυσικό φως στο εσωτερικό και να βοηθάει το νυκτερινό δροσισμό το καλοκαίρι. Ο όγκος διαμορφώθηκε σε δυο ζώνες, όπου ο όροφος περιβάλλεται με ελεύθερα στοιχεία από εμφανές σκυρόδεμα που συνδυάζονται με εξώστες και στέγαστρα, εξέχοντας από το ισόγειο προσφέροντας μια ποικιλία από ανοικτούς χώρους, θέες και σκίαση.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Photo © Onoffice Environmental Architecture

Έτσι το κτήριο διαθέτει μια περιμετρική τεθλασμένη διάταξη από μεγάλες νότιες προστατευμένες επιφάνειες που εξασφαλίζουν καλό φυσικό φωτισμό, ηλιακά κέρδη το χειμώνα, ποικιλίες ηλιασμού και πανοραμική θέα.
Βόρεια Όψη, © Onoffice Environmental Architecture

Νότια Όψη, © Onoffice Environmental Architecture

Ανατολική Όψη, © Onoffice Environmental Architecture

Δυτική Όψη, © Onoffice Environmental Architecture

Στην ανατολή, τη δύση και το βορρά τα ανοίγματα είναι περιορισμένα και προστατευμένα με κατακόρυφα δομικά στοιχεία. Δεξαμενές συλλογής νερού αποθηκεύουν το απαραίτητο για το πότισμα των κήπων βρόχινο νερό.
Κάτοψη Ισογείου, © Onoffice Environmental Architecture

Κάτοψη Ορόφου, © Onoffice Environmental Architecture

Κάτοψη Παταριού, © Onoffice Environmental Architecture

Σκίτσο, © Onoffice Environmental Architecture

Σκίτσο, © Onoffice Environmental Architecture

Οι κατοικίες διαθέτουν ενδοδαπέδια θέρμανση με καυστήρα τριπλής ενέργειας. Η παθητική σχεδίαση από το πρώτο σκίτσο απέδωσε καρπούς στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας με πολύ χαμηλό τελικό κατασκευαστικό κόστος.
Σχεδιαστικό Μοντέλο, © Onoffice Environmental Architecture

Σχεδιαστικό Μοντέλο, © Onoffice Environmental Architecture

Σχεδιαστικό Μοντέλο, © Onoffice Environmental Architecture

Σχεδιαστικό Μοντέλο, © Onoffice Environmental Architecture

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Βιοκλιματικές Κατοικίες, Τοποθεσία: Πικέρμι Αττικής, Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: Onoffice Environmental Architecture, Ομάδα Μελέτης: Δημήτρης ΑντωνίουΕλένη Κατσούφη (Αρχιτέκτονες ΕΜΠ, ΜΑ), Συνεργάτης Αρχιτέκτων: Μαρία Κολτσάκη (Αρχιτέκτων ΑΠΘ), Μελέτη – Επίβλεψη Φ.Ο.: Εμμανουήλ Γιαννουλάκης (Πολ. Μηχ. ΔΠΘ), Μελέτη Η/Μ: Μάνος Αγαπάκης (Μηχ/γος Μηχ. RWTΗ Aachen), Κατασκευή Φ.Ο.: Απόστολος Τάσσης, Συνολικό Εμβαδόν Ισογείου και Ορόφου: 300 τ.μ., Κείμενο Παρουσίασης & Φωτογραφίες: Onoffice Environmental Architecture

Σχόλια

σχόλια