Έξι φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε ισάριθμα δημοτικά κτήρια σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο Δήμος Καλαμάτας με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών θα γίνεται με τη χρήση ενεργειακού συμψηφισμού [net metering], που σημαίνει ότι τα δημοτικά αυτά κτήρια με τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν σημαντικό μέρος της καταναλωθείσας ενέργειας τους με το ρεύμα που θα παράγουν.
Στην εισήγηση περιλαμβάνονται 2 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, το 10ο Δημοτικό στην Κρήτης, το κτήριο Λάρδα στη Θουκυδίδου όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως Κέντρο για άτομα με Άλτσχάιμερ, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με τους υπέρογκους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, πληρώνει 5.000 ευρώ το μήνα(!) στη ΔΕΗ για το Μέγαρο Χορού.
Η δημοτική αρχή Καλαμάτας λοιπόν, με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Μπούχαλη θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας η χρηματοδότηση της προμήθειας και εγκατάστασης να γίνει μέσω Δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το κόστος εγκατάστασης του κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού ανέρχεται στα 25.000 ευρώ προ ΦΠΑ, που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος για τους 6 Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς ανέρχεται στα 186.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημήτρη Μπούχαλη, προτείνεται να ενταχθεί η προμήθεια και εγκατάσταση τους να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκατάστασης υποδομής των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού».
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρωτοβουλία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τη συνεργασία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η χρηματοδότηση θα γίνει με δάνειο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τους αναγκαίους πόρους να προέρχονται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατά 25% από το ΤΠΔ. Η διάρκεια δανείου θα είναι έως 12 χρόνια, με τα ισχύοντα επιτόκια, ενώ όλες οι δαπάνες που θα γίνουν είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα.

Γράφει η Μαίρη Περδικέα – Πηγή: messinialive.gr