Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος
TSIALOS

Το γυμναστήριο βρίσκεται σε έναν δρόμο με έντονη κυκλοφορία στη νότια είσοδο της πόλης. Στεγάζεται σε ισόγειο χώρο 185 τ.μ. όπου αρχικά λειτουργούσε ένα εργαστήριο γύψινων κατασκευών.

Αργότερα έγινε στο κτίριο προσθήκη τριών ορόφων με διαμερίσματα ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες χρήσεις που η κάθε μια προσέθετε νέα κατασκευαστικά στοιχεία στο εσωτερικό και την όψη φορτώνοντας το χώρο και αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του.

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Κύριο μέλημα του αρχιτεκτονικού γραφείου to the point architects σε αυτό το έργο ήταν η εκμετάλλευση της υπάρχουσας διαρρύθμισης και του βιοτεχνικού χαρακτήρα του κτιρίου μέσω της ανάδειξης του στατικού φορέα ως αισθητικού και λειτουργικού στοιχείου της πρότασης. Χαρακτηριστικά όπως η συμμετρία, ο αυστηρός κάναβος και τα ραδινά υποστυλώματα αποτελούν τον πυρήνα του νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Οι κυριότερες επεμβάσεις που έγιναν στο κέλυφος του χώρου αφορούσαν την απομάκρυνση της υπάρχουσας ψευδοροφής, την αισθητική επεξεργασία του ανεπίχριστου σκυροδέματος της οροφής, την διάνοιξη καθ’ ύψος των ανοιγμάτων της όψης (το πλάτος έπρεπε να παραμείνει σταθερό για στατικούς λόγους) και την υπερύψωση του δαπέδου που χρησίμευσε για τις συνδέσεις με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση).

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Στην συνέχεια καθορίστηκε ο χώρος των αποδυτηρίων καθώς δεν υπήρχε υπόγειο στο οποίο θα μπορούσαν τοποθετηθούν οι βοηθητικές χρήσεις. Αποφασίστηκε αντί να κρυφτούν πίσω από μια γυψοσανίδα, να προβληθούν ως σχεδιαστικό εύρημα προσδίδοντας περισσότερο χαρακτήρα στο ύφος του γυμναστηρίου.

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Η λογική «box in a box» που ακολουθήθηκε είχε ως στόχο αφενός στη δημιουργία ενός διακριτού όγκου με ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία και αφετέρου στη καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και αερισμού μέσω των παραθύρων της πίσω όψης.

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Στο κενό που δημιουργήθηκε μεταξύ των αποδυτηρίων και της οροφής τοποθετήθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός για την θέρμανση και τον κλιματισμό του χώρου που σχεδιάστηκε εξαρχής για να είναι εμφανής ώστε να μην χαθεί ωφέλιμο ύψος με κάποια ψευδοροφή.

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Στον κύριο χώρο του γυμναστηρίου οριοθετήθηκαν ύστερα από εκτενή ανάλυση οι ζώνες άθλησης και κίνησης. Στόχος ήταν να μπορούν να γυμναστούν ταυτόχρονα 2 ομάδες των 5 ατόμων σε αυτόνομα και πλήρως εξοπλισμένα workstations με δυνατότητα κάλυψης πλήθους ασκήσεων. Έτσι εκμεταλλευόμενοι την συμμετρία του χώρου και με βάση τον άξονα κίνησης από την είσοδο του κτιρίου προς τα αποδυτήρια οργανώθηκαν οι ζώνες ελεύθερων βαρών, αερόβιας άσκησης, cross training και trx.

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Στην κάθε ζώνη έγινε χρήση διαφορετικών υλικών επικάλυψης (καουτσούκ ολυμπιακών προδιαγραφών, βιομηχανικό δάπεδο, εποξειδικό χρώμα) ώστε να τονιστεί περισσότερο η λειτουργική δομή του γυμναστηρίου. Αντίστοιχα επιλέχθηκε το λευκό ως φόντο για την υποδομή των workstations όπου μαζί με το μαύρο της οροφής και της πρόσοψης δημιουργεί μια ισχυρή αντίθεση διατηρώντας το λιτό ύφος του χώρου.

Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος

Συμπληρωματικά οι μπλε χρωματικές λεπτομέρειες της εταιρικής ταυτότητας, ο ιδιαίτερος σημειακός φωτισμός και η χρήση ξύλινων επενδύσεων προσδίδουν μια αίσθηση ζεστασιάς και διακριτικής πολυτέλειας που ταιριάζει στη λογική του γυμναστηρίου ως προπονητικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.
Φωτογραφίες κατά την διάρκεια της κατασκευής

Στοιχεία & Συντελεστές έργου

Έργο: Skills – Elitte Fitness Club, Διεύθυνση: Φαρσάλων 191 – Λάρισα, Αρχιτεκτονική Μελέτη & Επίβλεψη Κατασκευής: to the point architects, Ομάδα Μελέτης: Χρυσόστομος Κυπριτζής – Δέσποινα Παυλίδου – Νέστορας Κανέλλος, Συνεργάτης: Εύη Μπαλογιάννη (Αρχιτέκτων), Μηχανολογική Μελέτη: Αθανάσιος Τζαβέλλας, Χρονολογία: 2017, Φωτογράφηση: Θωμάς Γερασόπουλος


Σχόλια

σχόλια