Τα πρώτα αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα του “1ου Δημοτικού Σχολείου ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ – 4ου Δημοτικού Σχολείου ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 1ου Δημοτικού ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ”, μετά από μελέτη του τμήματος σχολικής στέγης της τεχνικής υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά.  
Τα φωτιστικά σώματα τύπου LED αντικατέστησαν τα ενεργοβόρα αλλά και κοστοβόρα φωτιστικά σώματα, που χρησιμοποιούνταν για το νυχτερινό φωτισμό του αύλειου χώρου. Τα νέου τύπου φωτιστικά σώματα δεν συνδέονται με το δίκτυο της  ΔΕΗ, τροφοδoτούνται αποκλειστικά από τον ήλιο και συνεπώς ο Δήμος Παύλου Μελά δεν πληρώνει λογαριασμό στη ΔΕΗ.
Ο σχεδιασμός της μελέτης έγινε, ώστε να λειτουργούν τα φωτιστικά σώματα ακόμα και με συννεφιά και μάλιστα με επάρκεια τέτοια που να διασφαλίζει τη λειτουργία τους για δύο (2) ολόκληρες ημέρες χωρίς ήλιο!
Διαθέτουν φωτοκύτταρο, ώστε η έναυση και η σβέση να γίνεται ακριβώς με την ανατολή και τη δύση του ήλιου, αποφεύγοντας έτσι τα φαινόμενα όπου ο φωτισμός λειτουργούσε ακόμα και την ημέρα λόγω του αποπρογραμματισμού του χρονοδιακόπτη, προσφέροντας έτσι τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας που εκτιμάται σε 13,2 MWH.
Η μείωση των εκπομπών ρύπων σε διοξείδιο του άνθρακα CO² υπολογίζεται να είναι κατά 14,78 tη/έτος. Επίσης η ετήσια μείωση σε εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝOx), διοξειδίου του θείου (SO²) και μικροσωματιδίων PM10 , υπολογίζεται στα 82,39Kg ανά έτος (βάσει του μέσου ενεργειακού μίγματος της χώρας).
Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η δημιουργία σχολικών κτιρίων που θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση θα καταναλώνουν, ώστε τελικά ο Δήμος Παύλου Μελά να πληρώνεται από τη ΔΕΗ!

Σχόλια

σχόλια