Θόλος πριν την αποκατάσταση, Photo © ifo studio architects
Πρόκειται για ένα Οθωμανικό λουτρό (χαμάμ) του 19ου αι. που βρίσκεται στη μουσουλμανική συνοικία του Καστελόριζου, του πιο απομακρυσμένου νησιού του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Photo © ifo studio architects

Πριν την αποκατάστασή του, το κτήριο ήταν εγκαταλειμμένο και υποβαθμισμένο παρ’ όλη τη στρατηγική του θέση δίπλα στο «Κόκκινο Κάστρο» – ισχυρό τοπόσημο του νησιού, στο υψηλότερο σημείου του ακρωτηρίου του Κάβου.
Photo © ifo studio architects

Με την πρωτοβουλία των «Φίλων του Καστελόριζου», πραγματοποιήθηκε το όραμα της αποκατάστασης του χαμάμ με σκοπό την επαναλειτουργία του.
Photo © ifo studio architects

Είναι ένα μικρό κτήριο γενικών διαστάσεων 4Χ4 μ., καλυμμένο με θόλο και αποτελείται από ένα θερμό χώρο, μια δεξαμενή νερού και τις υπόκαυστες εγκαταστάσεις.
Θόλος μετά την αποκατάσταση, Photo © ifo studio architects

Λόγω της μεγάλης περιόδου εγκατάλειψης, το χαμάμ είχε χάσει πολλά από τα βασικά δομικά και λειτουργικά του στοιχεία.
Κάτοψη (Πρόταση), © ifo studio architects

Εκτός από την αποκατάσταση του μνημείου, η οποία ακολούθησε παραδοσιακές μεθόδους, έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλες οι ιστορικές φάσεις του κτηρίου, όπως τα ιταλικά γκράφιτι και οι επιγραφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τομή (Πρόταση), © ifo studio architects

Η ομάδα έργου ήταν διεπιστημονική, με βασικό στόχο την αποκατάσταση του κτηρίου στην αρχική του μορφή, την επανένταξή του στην τοπική κοινότητα και την επαναλειτουργία του ως λουτρού.
Σύστημα υπόκαυστων εγκαταστάσεων, © ifo studio architects

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Οθωμανικό Λουτρό (Χαμάμ), Τύπος Έργου: Τεκμηρίωση & Αποτακατάσταση Μνημείου – Επίβλεψη, Τοποθεσία: Καστελόριζο, Ανάθεση Έργου: Φίλοι του Καστελόριζου, Αρχιτεκτονικό Γραφείο: ifo studio architects, Ομάδα Μελέτης: Ιφιγένεια Δημητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός) Φωτεινή Χαλβαντζή (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Συνεργάτες: Κωνσταντίνος Τουµπακάρης (Πολιτικός Μηχανικός) – Αλεξάνδρα Γαβρίλη (Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης) – Μαρία Δαλκαφούκη (Σύµβουλος κονιαµάτων) – Αρχοντούλα Διακοµανώλη (Μηχανολόγος Μηχανικός) – Κλεισθένης Δηµητριάδης (Γεωφυσικός) – Φαίδρα Στραγάλη (Γραφίστας), Χρονική Περίοδος Έργου: 2016 – 2018, Κείμενο Παρουσίασης: ifo studio architects, Φωτογραφίες: ifo studio architects