Πηγή: archdaily
Το πολυαναμενόμενο μουσείο του «Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι», δέκα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών του, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγεντ με συναυλίες και χορευτικά θεάματα από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14 Νοεμβρίου.
Το νέο μουσείο που θα κοσμεί το Αμπού Ντάμπι είναι έργο του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ ο οποίος εμπνεύστηκε από την αραβική αρχιτεκτονική για να σχεδιάσει την «πόλη-μουσείο» στο νησί Σααντιγιάτ αυτόν τον χώρο που περιλαμβάνει 55 λευκά κτίρια. Το μουσείο του «Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι» είναι το πρώτο παγκόσμιο μουσείο στον αραβικό κόσμο και αναμένεται προσφέρει μια νέα προοπτική για την ιστορία της τέχνης, μεταφέροντας το γαλλικό σύμβολο στην Ανατολή με το μήνυμα της «ανεκτικότητας» σε μια περίοδο ιδιαίτερα βίαιη.

Φωτογραφία: archdaily

Το συγκεκριμένο έργο είναι το αποτέλεσμα μιας διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 από το Παρίσι και το Αμπού Ντάμπι.  Η μόνιμη συλλογή του μουσείου των Εμιράτων θα αριθμεί 600 έργα, από τα οποία περισσότερα από 200 θα εκτίθενται ήδη την ημέρα των εγκαινίων. Μόλις το 5% του συνόλου του μουσείου, που έχει 23 μόνιμες γκαλερί, θα αφιερωθούν στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Φωτογραφία: archdaily

Στόχος του μουσείου είναι να αντανακλά την ανταλλαγή πολιτισμών μέσα από έργα τέχνης από την Προϊστορία έως τις μέρες μας. Σε αντίθεση με άλλα μουσεία, το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι υπογραμμίζει τα οικουμενικά θέματα και τις κοινές επιρροές μεταξύ των πολιτισμών. Ανάμεσα στα έργα που θα εκτίθενται μαζί είναι ένα Κοράνι του 6ου αιώνα, μια Βίβλος στη γοτθική γλώσσα και μια Πεντάτευχος, καθώς και βουδιστικά και ταοϊστικά κείμενα.

Φωτογραφία: archdaily

Ένα από τα εντυπωσιακά σημεία το μουσείου, τα οποία θα συναντήσουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια της περιήγησής τους στις αίθουσες και στους χώρους περιπάτου, είναι ο θόλος ο οποίος αγγίζει σε διάμετρο τα 180 μέτρα, είναι κατασκευασμένος από 7.000 τόνους χάλυβα και υποστηρίζεται από μόνο τέσσερις βάσεις. Εσωτερικά, υπάρχουν περίπλοκες διατρήσεις στο πλέγμα του θόλου που δεν λειτουργούν μόνο για φυσική διακόσμηση, αφού θα διαχέουν το φως, αλλά θα δημιουργούν και ένα μικροκλίμα στο χώρο.

Σχόλια

σχόλια