Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη
Στην καρδιά του Παλαιού Ψυχικού, μια τυπική διπλοκατοικία του 1955 μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών ανεξάρτητων κατοικιών. Ο επαναπροσδιορισμός των λειτουργικών και μορφολογικών του κανόνων οδηγεί στην ταυτόχρονη μετάλλαξη του  ίδιου του κτιρίου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου στον οποίο βρίσκεται.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Η παρέμβαση είναι ριζική. Διατηρούνται μόνο ο στατικός φορέας και τμήματα του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται οι εσωτερικές τοιχοποιίες, η υπάρχουσα πρόσβαση και διαμερισματοποίηση. Επανασχεδιάζεται η εσωτερική οργάνωση των νέων κατοικιών, βάσει των σύγχρονων αναγκών των χρηστών και επαναπροσδιορίζεται η μεταξύ τους σχέση με όρους κίνησης και ιδιωτικότητας.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Το κτίριο παύει να έχει τέσσερις ανεξάρτητες όψεις και γίνεται αντιληπτό ως ένα περίοπτο γλυπτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συνέχεια των διαφορετικών πλευρών του. Ένα νέο κόκκινο κέλυφος περιβάλλει το κτίσμα και το ενοποιεί.

“Η ογκοπλασία μετατρέπεται έτσι ώστε μέσα από το συνεχές παιχνίδι φωτός-σκιάς και χρώματος να εντείνεται η τρίτη του διάσταση και να προκύπτουν περιοχές που συνεχώς μεταμορφώνονται ανάλογα με το φως”.

Η αίσθηση αυτή ενισχύεται από την περιβάλλουσα φύτευση, η οποία με τη σειρά της συμμετέχει στη φωτοσκίαση της κατοικίας και δημιουργεί γωνιές με διαφορετικές ποιότητες. Κυρίαρχο στοιχείο το χρώμα. Μέσα στο ήσυχο, κατάφυτο και ειδυλλιακό περιβάλλον του Π. Ψυχικού, στόχος είναι η εναρμόνιση του νέου κελύφους και η ταυτόχρονη σηματοδότηση του.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Έτσι, λοιπόν, το αρχιτεκτόνημα χρωματίζεται σε γήινους και ζωντανούς τόνους. Κόκκινο, κροκί, πετρόλ. Παύει να είναι πλέον στατικό και απρόσωπο, αποκτάει κίνηση, ένταση και ψυχή. Στέκεται σαν έμψυχος οργανισμός, ικανός να προκαλεί συναισθήματα και να επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων του και μη.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Photo © Μαριάννα Μπίστη

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κατοικία, Τύπος Έργου: Ανακατασκευή, Τοποθεσία: Παλαιό Ψυχικό – Αθήνα – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Tsolakis Architects, Υπεύθυνοι Έργου: Γιώργος ΤσολάκηςΜαρία Ανθοπούλου, Ομάδα Μελέτης: Ελένη ΛάγκαρηΣοφία Λεπίδα Μιχάλης Φουντουκλής, Έτος Κατασκευής: 2017, Κείμενο Παρουσίασης: Tsolakis Architects, Φωτογράφιση: Μαριάννα Μπίστη

Προμηθευτές Έργου:

Θερμοπρόσοψη: BAUMIT, Κουφώματα Αλουμινίου: ALUMINCO, Φωτισμός: APLETON, Ξύλινες κατασκευές: DIEDRON

English Description: Reconstruction of an existing house into three distinct autonomous houses in P. Psychiko, Athens, Greece designed by Tsolakis Architects

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

In the center of P. Psychiko, a typical two-flat residence of 1955, is transformed into a 3-residences contemporary building. The reinterpretation of its functional and geometrical rules, results into the transformation of both the building and its surrounding area.
Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Τhe intervention is crucial. Only the structure of the building, as well as part of the external walls are preserved, while all internal walls are demolished. The existing flat division and the existing entrances are also cancelled. The interior organization of the new residences, the relation between them and the circulation around them is fully redesigned.

“The building does not have four independent facades any more. It looks like a sculpture, characterized by the continuity of its sides. A new red veil covers the building and unifies it”.

The different volumes of the building point out its third dimension and create areas that are constantly changing due to light and shadow. This is a feeling that is also created by the shadows of the surrounding trees, which shape various spaces with diffident qualities.
Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

Architectural Design: Tsolakis Architects, Photo © Marianna Bisti

A dominant feature of the building is its color. Inside the quiet, green and tranquil environment of P. Psychiko, we aim to harmonize the building in its context but at the same time also to mark it. This way, the building is painted with earthy but vibrant colors: red, orange, blue-green. It is not just a building any more, it gains movement and life. It works as a living organism with the ability to provoke feelings and to influence the life of both its users and non-users.
East Elevation, © Tsolakis Architects

North Elevation, © Tsolakis Architects

Facts & Credits:

Project: House, Project Type: Reconstruction, Location: P. Psychiko – Athens – Greece, Architects: Tsolakis Architects, Project Architects: GEORGE TSOLAKISMARIA ANTHOPOULOU, Design Team: ELENI LAGKARISOFIA LEPIDA MICHALIS FOUNTOUKLIS, Construction Year: 2017, Text Description: Tsolakis Architects, Photography: Marianna Bisti

Suppliers:

Wall Insulation: BAUMIT, Aluminum Systems: ALUMINCO, Lighting: APLETON, Wood Constructions: DIEDRON

Σχόλια

σχόλια