Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Το έργο αφορά τη πλήρη αποξήλωση και ανακατασκευή καταστήματος 125 m², εντός 40 ημερών στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Το ισόγειο κατάστημα, βρίσκεται στη πλατεία ενός εκ των παλαιότερων εμπορικών περιοχών της πόλης.

Μιας περιοχής περικυκλωμένης από υπόγεια ρεύματα νερού ο ήχος των οποίων, είναι το μοναδικό στοιχείο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο. Συνεπώς, η αίσθηση του υδάτινου στοιχείου, κυριάρχησε καθ’ όλη τη διαδικασία της σχεδιαστικής προσέγγισης.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

“Ο πελάτης είχε δυο και μοναδικές απαιτήσεις. Να μη χρησιμοποιηθεί μπλε χρώμα, και να τοποθετηθεί bar.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Το κατάστημα είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες (Α-Β-Γ) άμεσες συνδεδεμένες με τη πρόσοψη και την εμπορική περιοχή καθώς και τρεις ζώνες εργασίας για τους υπαλλήλους. Η  οπτική και αισθητική σύνδεση των ζωνών κρίθηκε απαραίτητη.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Οι δυο κεντρικές ζώνες, υπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες, λιανική πώληση νωπών ψαριών (Α) και χώρο εστίασης (Β).
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

“Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην αντίθεση Νερού – Γης που αντανακλάται στη χρήση των κυρίαρχων υλικών”.

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Μάρμαρο και ξύλο, διαμορφώνουν ένα Γ που συνενώνει και ταυτόχρονα διαχωρίζει αισθητικά το κεντρικό χώρο, ενώ παράλληλα οριοθετεί τους άξονες κίνησης προσωπικού και πελατών.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Στο δεξί κομμάτι της πρόσοψης, όπου εσωτερικά βρίσκεται ο χώρος εργασίας του προσωπικού (Γ), τοποθετήθηκαν ξύλινες περσίδες σε σχήμα ψαριού με στόχο την ισορροπία μεταξύ του ιδιωτικού χαρακτήρα της εργασίας και του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Το τριπλό ενυδρείο φέρνει στο προσκήνιο το υδάτινο στοιχείο δημιουργώντας την αίσθηση της κίνησης, ενώ η συγκεκριμένη υφή των χειροποίητων πλακιδίων χαρίζει μια αίσθηση εναλλασσόμενης ρευστότητας που απαντάται στο νερό ως στοιχείο.
Προϋπάρχουσα κατάσταση εσωτερικού χώρου, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Ο φωτισμός λειτουργεί ως  στοιχείο ‘αλλοίωσης’ του ίδιου του σχεδιασμού επαναπροσδιορίζοντας κατά το δοκούν, τη σχέση χώρου και εκάστοτε λειτουργίας ενώ παράλληλα αποδομεί την αισθητική στατικότητα του καταστήματος και κατ’ επέκταση της πλατείας.
Προϋπάρχουσα κατάσταση εσωτερικού χώρου, Photo © Άγγελος Κατσιπάνος

Το απαλό γκρι ως κυρίαρχο χρώμα στη τοιχοποιία λειτουργεί ως ουδέτερος καμβάς που απελευθερώνει τη δυναμική του εναλλασσόμενου φωτισμού.
Σκίτσο, © Γεώργιος Ποντίκας

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Τίτλος Έργου: FishBar, Τύπος Έργου: Ιχθυοπωλείο – FishBar, Τοποθεσία: Πλατεία 28ης Οκτωβρίου – Αγρίνιο, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γεώργιος Ποντίκας, Επίβλεψη: Κωνσταντίνος Ποντίκας, Κατασκευή: Τεχνικό Γραφείο Μελετών Ποντίκας, Μέγεθος: 125 τ.μ., Έτος Ολοκλήρωσης Έργου: 2019, Επιμέλεια Παρουσίασης: Γεώργιος Ποντίκας, Φωτογραφίες: Άγγελος Κατσιπάνος

Προμηθευτές Έργου:

Έπιπλα: BIOMES Furniture, Ξυλουργικές Εργασίες: Παναγιώτης Σαΐτας, Φωτισμός: Intelligent Home, Επενδύσεις: Δεληγιάννης – Χολής