Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room
EUROPA

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του ανηφορικόu πεζοδρόμου και δεσπόζει στο ορεινό χωριό Λόφου, της ορεινής επαρχίας Λεμεσού. Η επαρχία με τις περισσότερες διαδρομές που οδηγούν στα κρασοχωρια της περιοχής.

Κτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, το υφιστάμενο κτίσμα, αποτελεί τμήμα του διατηρητέου πυρήνα δόμησης του χωριού.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Έπειτα από αρκετές δεκαετίες εγκατάλειψης, το υφιστάμενο κτίσμα και η εσωτερική αυλή του, ανασκευάζονται, ώστε να φιλοξενήσουν τις ανάγκες μια σύγχρονης εξοχικής κατοικίας, που προορίζεται για μια τετραμελή οικογένεια.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Η διαδικασία ανοικοδόμησης της κατοικίας ολοκληρώθηκε εφαρμόζοντας παραδοσιακές και τοπικές τεχνικές δόμησης, ώστε να εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του ειδικού χαρακτήρα του χωριού.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Η επίλυση των εσωτερικών χώρων γίνεται με μια πιο αφαιρετική προσέγγιση και σεβόμενη την έντονη ταυτότητα του υφιστάμενου κτίσματος.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

“Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας αναβαθμισμένος και με σύγχρονες εφαρμογές, χώρος κατοίκησης”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Η έντονη υψομετρική διαφορά που προκύπτει από τη κλίση του κατηφορικού δρόμου επιβάλει την ανάπτυξη της κατοικίας σε επίπεδα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, το επίπεδο εισόδου, όπου φιλοξενεί τους χώρους ημέρας και την εσωτερική αυλή και το δεύτερο το κυρίως υπνοδωμάτιο στο μεσοπάτωμα, που λειτουργεί ως μπαλκόνι προς τους κοινοχρήστους χώρους.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

“Στο τρίτο και χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας βρίσκεται ο δευτερεύον χώρος ύπνου”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Η εναλλαγή επιπέδων δημιουργεί τον ανάλογο διαχωρισμό ανάλογα με την χρήση, προφυλάσσοντας με αυτό το τρόπο την ιδιωτικότητα, αφήνοντας ταυτόχρονα ανεμπόδιστη την οπτική επαφή μεταξύ των υπολοίπων χωρών.  
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Η περιμετρική τοιχοποιία, κτισμένη με την τοπική λευκή πέτρα, προφυλάσσει το αίθριο της κατοικίας, τονίζοντας τη θέα προς το πανέμορφο τοπίο της γύρω περιοχής.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Photo © Creative Photo Room

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: The Holiday House, Τύπος έργου: Ανακατασκευή εξοχικής κατοικίας, Τοποθεσία: Χωριό Λόφου Λεμεσός Κύπρος, Αρχιτεκτονική μελέτη Σχεδιασμός: M.O.B. design studio, Eμβαδό: 95 m², Έτος: 2019, Κείμενο παρουσίασης: M.O.B. design studio, Φωτογραφίες: Creative Photo Room

Προμηθευτές έργου:

Κινητή Επίπλωση: MOBHAUS DESIGN STORE, Κoυζίνα: MOBHAUS DESIGN STORE, Φωτισμός: MOBHAUS DESIGN STORE, Δάπεδα: KOURASANIT, Μάρμαρα: Έλληνας & Σολομωνίδης