Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Διπλοκατοικία, κατασκευής δεκαετίας του ‘50 μεταμορφώνεται πλήρως, αποκαλύπτοντας και αναδεικνύοντας την υφιστάμενη πέτρινη τοιχοποιία.  

Η αναβίωση του κτιρίου, αποτέλεσε το έναυσμα για την εξ’ ολοκλήρου ανακατασκευή της όψης και του εσωτερικού σχεδιασμού των δύο κατοικιών, με κυρίαρχο στόχο να διατηρηθεί το αρχοντικό ύφος της εποχής και να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

“Ο σχεδιασμός εστιάζει στην πρόκληση της εναλλαγής δύο εποχών και παλαιών υλικών με νέες τεχνοτροπίες, συντελώντας στη δημιουργία μιας, σύγχρονου χαρακτήρα, άνετης κατοικίας με διαχρονικές πινελιές”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Τα υλικά στοιχεία σύνθεσης της πρόσοψης, με την πέτρα να αποκαλύπτεται και να κυριαρχεί ως φυσικό υλικό στο ισόγειο, καθώς και το παλιό τουβλάκι της τοιχοποιίας που αφαιρέθηκε, να ντύνει τμήμα του ορόφου, η σκούρα γκρι θερμοπρόσοψη, τα γκρι παραθυρόφυλλα, ο χαλκοσωλήνας της υδρορροής, συνθέτουν μια εικόνα αρχοντικού σπιτιού με industrial πινελιές.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Η κάτοψη επανασχεδιάζεται πλήρως και δημιουργείται ανοιχτού τύπου διαμόρφωση κουζίνας – χώρων διημέρευσης, ως χαρακτηριστικό και των δύο κατοικιών, ενώ διατηρούνται τα γύψινα διακοσμητικά που προσδίδουν χάρη στους ψηλοτάβανους ενιαίους χώρους.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Κύρια στοιχεία της σύνθεσης της κατοικίας του ισογείου αποτελούν η αυθεντική πέτρα της τοιχοποιίας με γήινες αποχρώσεις, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και οι ήπιες υφές με έμφαση στις ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές, δημιουργώντας την αίσθηση διαμπερούς φιλόξενου χώρου που ανοίγεται στον πίσω κήπο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Στην κατοικία του ορόφου, ο συνδυασμός της λευκής πατητής τσιμεντοκονίας με τμήμα του παλιού μωσαϊκού στο διάδρομο και του δρύινου ψαροκόκαλου πατώματος στους χώρους διημέρευσης, καθώς και η μαύρη λακαριστή κουζίνα, δημιουργούν ενδιαφέρουσες σκηνογραφικές αντιθέσεις στο χώρο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

“Στο κύριο υπνοδωμάτιο με το en suite λουτρό, ο ιδιαίτερος σχεδιασμός της γυάλινης καμπίνας ντους εξασφαλίζει τη διείσδυση του φυσικού φωτός στο χώρο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Ανακατασκευή και ολική ανακαίνιση διπλοκατοικίας, Τοποθεσία: Αθήνα – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός – Επίβλεψη – Μελέτη φωτισμού: ATHES architects, Μελέτη και πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κατοικιών: Αλέξανδρος Νικολαίδης, Συνολικό εμβαδόν κτηρίου: 220 m², Έτος κατασκευής: 2019, Κείμενο παρουσίασης: ATHES architects, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Προμηθευτές έργου:

Φωτιστικά: ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ – ΚΑΥΚΑΣ – ZAMBELLISVIOKEF, Γυάλινα διαχωριστικά – Καθρέπτες: DOUBLE GLASS, Πατητή τσιμεντοκονία: GK COLORS, Κουζίνες: BIENTE, Θερμοπρόσοψη: ΒΙΔΟΣ Ι.Κ.Ε., Πλακίδια: MANETAS, Υδραυλικές εγκαταστάσεις: ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΔΗΣ & HYDROMAR – ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., Κατασκευή βιβλιοθήκης με δικτύωμα (σειρά ΔΕΗ): ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΕΠΕ (Γιώργος Χαϊδόπουλος)

English description: ATHES architects undertook the complete façade reconstruction and interior design of a two-storey house, in Athens, Greece, seeking to “bring the past into a sustainable future”.

The preservation of a stone building, constructed in 1950’s, was the inspirational vision for its complete façade reconstruction and interior renovation.
Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

The main goal was to preserve its original character and upgrade its energy performance. The identity of the house is composed with vintage and industrial touches in order to mark the aesthetic connection and interaction between the past and the future.
Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

“The building is composed of two stories with two independent houses”.

Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

The design focuses on the interaction of old materials with new techniques, creating a whole new sense which is driven by the nostalgia of another era combined with today’s comforts.
Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo ©Vangelis Paterakis

Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

The architectural elements of the façade, the stone revealed on the ground floor and the old brickwork that embraces part of the first floor façade are complemented by the dark gray thermal coating, the shutters and the copper tube drain and compose the identity of a house with vintage and industrial touches.
Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

“The main concept for both houses is the open-plan layout, signing the passage to the new era of the building”.

Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

To mark the aesthetic connection, pieces of the old furniture were also reconstructed and placed within the elegant high ceiling spaces.
Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

On the ground floor, the architectural design aims to integrate the earthy shades of authentic stone with emphasis on the wooden and metallic textures and furniture, by creating the sense of an atmospheric space which opens up to the garden.
Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

On the first floor, the combination of white cement mortar with the existing mosaic flooring in the corridor, the old oak floor in the living areas, as well as the black wooden kitchen, creates a recalling memory from old times and an interesting spatial contrast.
Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Photo © Vangelis Paterakis

“In the master bedroom with the ensuite bathroom, the special design approach of the glass shower cabin allows natural light to penetrate the space”.

Before and after the reconstruction, Photo © Vangelis Paterakis

Facts & Credits:

Project title: Complete façade reconstruction and interior design of a two-storey house, Location: Athens – Greece, Architecture – Interior design – Supervision – Lighting design: ATHES architects, Energy study – Energy Performance Certificates: Alexandros Nikolaidis, Total building area: 220 sq. m., Construction year: 2019, Text description: ATHES architects, Photography: Vangelis Paterakis