Photo © Στέφανος Τσόγιας

scavolini

Το Maskas Hair Salon στεγάζεται σε ισόγειο χώρο στο κέντρο της ιστορικής πόλης της Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος της ανακαίνισης ήταν η δημιουργία ενός χώρου ικανού να υποδεχτεί – φιλοξενήσει τον πελάτη με βάση τα υψηλά standards της επιχείρησης. Το πεδίο δράσης, ένας επιμήκης χώρος με φυσικό φωτισμό στα 2 άκρα, έχει οργανωθεί ως γειτνιάζουσες ημιαυτοτελείς κλιμακωτές μονάδες.

Photo © Στέφανος Τσόγιας

Η όψη του κομμωτηρίου αντιμετωπίστηκε ως βιτρίνα καταστήματος. Κεντρικά, δεσπόζει η ψηλή γυάλινη (από lacobel) θύρα – καθρέπτης ενώ στα δύο άκρα της ισομερούς τζαμαρίας διατάσσονται προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης που βρίσκει κανείς διαθέσιμα εντός του κομμωτηρίου.

Photo © Στέφανος Τσόγιας

Το πρώτο τμήμα πλησίον της εισόδου έχει αποδοθεί στον χώρο υποδοχής και αναμονής. Ένας χώρος, που κυριαρχούν οι μαύροι τόνοι – δάπεδο και τοιχοποιίες. Ένα δερμάτινο καθιστικό τοποθετείται απέναντι από το έπιπλο υποδοχής και λειτουργεί ως σαλόνι αναμονής.
Το βεστιάριο εντοπίζεται μέσα στο πολύ-έπιπλο υποδοχής ενώ μία φωτεινή οθόνη προβάλλει τις τάσεις της εποχής. Στην ίδια ενότητα, ο πελάτης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για προϊόντα ομορφιάς, τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδική κατασκευή, απέναντι από την υποδοχή.

Photo © Στέφανος Τσόγιας

Η αλλαγή του μαρμάρινου δαπέδου από μαύρο σε λευκό σηματοδοτεί την είσοδο του πελάτη στον χώρο περιποίησης. Ένας επιμήκης χώρος – «διάδρομος» φιλοξενεί τις θέσεις εργασίας και επίτοιχους καθρέφτες κατά μήκος των δύο παρειών.

Photo © Στέφανος Τσόγιας

Ένα στοιχείο ναρκισσισμού που εγκολπώνεται στο σχεδιασμό και επιτρέπει στον πελάτη να παρακολουθεί το είδωλό του σε αμέτρητες γωνίες και προοπτικές καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στο χώρο – είσοδος, κατά τη  διάρκεια του κουρέματος – χτενίσματος και πιο σημαντικό, κατά τον έλεγχο του τελικού αποτελέσματος.

Photo © Στέφανος Τσόγιας

Στο τμήμα που ακολουθεί τοποθετείται το color bar. Ειδική διαμόρφωση σε χρήση μπαρ, φιλοξενεί τον πελάτη όσο ο υπεύθυνος βαφής παρουσιάζει και παρασκευάζει τα απαραίτητα που θα χρησιμοποιηθούν για την βαφή που θα ακολουθήσει. Σε επιτοίχεια  κατασκευή, παρουσιάζεται όλη η χρωματική παλέτα και οι κωδικοί των προϊόντων.
Στο βαθύτερο τμήμα του κομμωτηρίου τοποθετούνται οι λουτήρες και οι θέσεις όπου εφαρμόζονται οι θεραπευτικές αγωγές. Το σημείο αυτό, απομακρυσμένο από  τα βλέμματα των περαστικών προσφέρει στον επισκέπτη την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία κατά την διάρκεια της θεραπείας και περιποίησης.

Photo © Στέφανος Τσόγιας

Μεταξύ των διαδοχικών ενοτήτων του κομμωτηρίου τοποθετούνται διάτρητες μεταλλικές κατασκευές διακοσμημένες με φτέρες και άλλα πράσινα στοιχεία, τα οποία καταφέρνουν και υποδιαιρούν τον χώρο κρατώντας ταυτόχρονα οπτικά την ολότητα και ενότητά αυτού και της ανοιχτής κάτοψης.

Photo © Στέφανος Τσόγιας

Τέλος, στα πλαίσια της καλής λειτουργίας και εύκολης καθαριότητας του χώρου το σύνολο της επίπλωσης – διακόσμησης του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των καθρεφτών και των πάγκων εργασίας, αναρτώνται στους τοίχους αφήνοντας το απαραίτητη απόσταση από το δάπεδο.

Κάτοψη Χώρου © AplusM Architecture
Μ1: Όψη, Μ2: Χώρος Υποδοχής & Αναμονής, Μ3: Χώρος Περιποίησης, Μ4: Color Bar, M5: Χώρος Λουτήρων & Θεραπευτικών Αγωγών

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Maskas Hair Salon, Τύπος Έργου: Ανακαίνιση, Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη – Ελλάδα, Σχεδιασμός – Αδειοδότηση & Κατασκευή: AplusM Architecture, Φωτογραφίες: Στέφανος Τσόγιας

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal