Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο 406architects ανακαίνισε πρόσφατα μια υφιστάμενη κατοικία, κατασκευασμένη το 2010 στα προάστια της Θεσσαλονίκης, δίνοντας σύγχρονη χρήση και ύφος στην υπάρχουσα ημιτελή κατοικία.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Η κύρια αρχιτεκτονική οργάνωση των ορόφων διατηρείται και βελτιώνεται με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Στο ισόγειο δίνεται μια νέα διάταξη εμπνευσμένη από τις απαιτήσεις διαβίωσης του νέου ιδιοκτήτη. Δυο ξεχωριστοί χώροι καθιστικού συνυπάρχουν μέσα στην ‘open plan’ διάταξη του ισογείου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Οι λειτουργικές ανάγκες της τραπεζαρίας και του καθιστικού εξυπηρετούνται με την χρήση επίπλων από ξύλο και χάλυβα τα οποία λειτουργούν και ως διαχωριστικά του ανοιχτού χώρου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν βιομηχανική αισθητική στο εσωτερικό του.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Στον υπόγειο χώρο της κατοικίας έχει κανείς πλέον πρόσβαση μόνο εξωτερικά και μέσω του υφιστάμενου ανελκυστήρα, ενώ έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε αυτόν από την σκάλα στον εσωτερικό χώρο με τη χρήση ενός νέου γυάλινου δαπέδου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Η χρήση φυσικών υλικών κυριαρχεί στον εσωτερικό χώρο, δρύινα μασίφ σκαλοπάτια χρησιμοποιούνται για την επένδυση της υπάρχουσας σκάλας, δρύινο δάπεδο με φαρδιές σανίδες στην φυσική τους απόχρωση στους ιδιωτικούς χώρους, ενώ η χρήση τσιμεντοκονιαμάτων με βάση την θηραϊκή γη (lava) χρησιμοποιείται τόσο στο δάπεδο του ισογείου όσο και σε επιλεγμένους τοίχους των καθιστικών.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

“Η τραχιά υφή και η μίνιμαλ αισθητική του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποδίδει ένα ζεστό και φιλικό συναίσθημα στους ανθρώπους που επισκέπτονται το χώρο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Ο φωτισμός για το νέο σπίτι παραμένει διακριτικός χωρίς να είναι ομοιόμορφος, προσθέτοντας έτσι ένταση στο χώρο τη νύχτα με τη χρήση φωτιστικών σωμάτων που είτε ‘εξαφανίζονται’ στον χώρο ως αντικείμενα, είτε έρχονται να ‘συμπληρώσουν’ την αισθητική δίνοντας μια χαρακτηριστική εμφάνιση στο νέο εσωτερικό.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Το χρώμα χρησιμοποιείται με γαλήνιο τρόπο, όπως στην τραπεζαρία και τον σχεδιασμό της κουζίνας, ενώ κυριαρχούν δύο χρώματα – ζεστές κόκκινες αποχρώσεις στον τοίχο του τζακιού – γκρι/ μπλε αποχρώσεις στα υφάσματα των επίπλων, οι οποίες αντιτίθενται στην εκτεταμένη χρήση λευκών επιφανειών και μαύρων λεπτομερειών της επίπλωσης και των κιγκλιδωμάτων της εσωτερικές σκάλας.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Επιπλέον η κεντρική σκάλα αναδεικνύεται καθώς μια ιδιαίτερη διακοσμητική ‘σύνθεση’ φέρνει σε επαφή την χρήση φωτιστικών σωμάτων σε συνδυασμό με moss art κάδρα τα οποία κατασκευάζονται ειδικά για το σημείο.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Τo δώμα και οι εξωτερικοί χώροι επανασχεδιάζονται και αποπερατώνονται με σύγχρονα φυσικά υλικά και μια νέα προσέγγιση σε σχέση με την οργάνωση του φωτισμού.
Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Photo © Στέφανος Τσακίρης

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας, Κτιριακός τύπος: Ιδιωτική κατοικία, Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Ιδιοκτήτης: Ιδιώτης, Αρχιτεκτονική μελέτη: 406architects, Ομάδα μελέτης: Μάρα Σπέντζα, Ελένη Μοσχοβάκου, Αρχιτεκτονικός Φωτισμός: Μάρα Σπέντζα, Στάδιο Σχεδιασμού: Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018, Κατασκευή – Υλοποίηση: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018, Κείμενο παρουσίασης: Μάρα Σπέντζα, Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης

Προμηθευτές έργου:

Ξύλινα δάπεδαΞύλινη σκάλα: ROUNTOS WOODEN FLOORS, Πατητή τσιμεντοκονία: KOURASANIT, Φωτισμός: L4A (ELDA BRASTIANOU) – BRIGHT S.A., Έπιπλα: AREA DOMUS – CASA VOGUE, Χειροποίητα έπιπλα: WOODLAB G.VARKAROTOS, ΚουρτίνεςΥφάσματα: STOFFE, Μπάνιο: ADAMIDIS BATHROOMS – GEO BAGNO E.P.E., Ντουλάπια κουζίνας: HOME CREATIONS, Φυτά: Airplants.gr – VASILHS SEMKOS

English description: House Renovation in Thessaloniki, Greece, designed by 406architects

Greek architectural studio 406architects has renovated a 2010 semi – complete existing private house, located within a housing development in the outskirts of the City of Thessaloniki, Greece, adding a contemporary use to the existing housing structure.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

“The main architectural organization of the floor-plans has been preserved while it has been improved by small scale interventions”.

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

The ground floor has been given a new layout inspired by the living requirements of the new owner. Two separate living spaces are created within the ground floor open plan arrangement.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

The dining area and living space’s functional needs are accommodated through custom made timber and steel frame furniture that also serve as space dividers and give an industrial aesthetic to its interior.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

The basement has been given access only through an internal elevator while at the same time access from the existing staircase has been blocked, by the use of a new glass floor created, so that it can serve as an independent apartment.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Natural materials are used in all areas such as the use of new oak treads for the existing large staircase leading to bedrooms on the first level, lava polished mortar flooring, and natural filler coatings as well as oak/timber flooring and furniture are extensively used.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

“The rough textures and the minimal look, bring a warm and friendly feeling to people visiting the space while emphasizing the sense of home and family”.

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Lighting for the new house is been kept discreet without been uniform, thus adding intensity to the space at night with the use of accent lighting and design items that complement and give a characteristic appearance to the new interior.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Color is used in a serene way, such as in dining and kitchen cabinets while two colors are dominant, warm red hues on the fireplace wall – blue/gray shades of furniture textures, both contrasting the extensive use of white surfaces and black detailing on furnishing and staircase balustrades.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

The roof terrace and exterior spaces where also renovated and completed with contemporary natural materials and a new approach in terms of lighting organization.
Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Architects: 406architects, Architectural lighting design: Mara Spentza, Photo © Stefanos Tsakiris

Facts & Credits:

Title of work: House renovation, Type of building – space: Renovation – Private Residency, Location of work: Thessaloniki – Greece, Owner: Private, Architects: 406architects, Design team: Mara Spentza – Eleni Moschovakou, Architectural lighting design: MARA SPENTZA, Design stage: July – September 2018, Month and year of completion of work: December 2018, Text description: MARA SPENTZA, Photography: STEFANOS TSAKIRIS

Suppliers:

Timber flooring and Staircase: ROUNTOS WOODEN FLOORS, Walls and floor finishes: KOURASANIT, Lighting fixtures: L4A (ELDA BRASTIANOU) – BRIGHT S.A., Furnishing: AREA DOMUS – CASA VOGUE, Custom Furnishing: WOODLAB G.VARKAROTOS HANDMADE FURNITURE, Textiles & Blinds: STOFFE, Bathroom Furnishing: ADAMIDIS BATHROOMS – GEO BAGNO E.P.E., Kitchen cabinet: HOME CREATIONS, Moss Plants: Airplants.gr – VASILHS SEMKOS