Το παρόν έργο τοποθετείται στο 5ο επίπεδο του κτιρίου Μ2 προσθήκης στο Μεγάρο Μουσικής, σχεδιασμένο από τον διεθνή αρχιτέκτονα Arata Isozaki. Οι λιτές γραμμές του κτιρίου, τα υλικά και οι θεάσεις που προσφέρει στάθηκαν οδηγός στον σχεδιασμό.

Στόχος της πρότασης, από το αρχιτεκτονικό γραφείο AplusM Architecture, είναι η δημιουργία ενός ευχάριστου και καλαίσθητου περιβάλλοντος που είναι σε θέση να υποδεχτεί το χρήστη σε ένα πολυ-λειτουργικό χώρο αναψυχής με ποικίλες δραστηριότητες και καθημερινή λειτουργία (εστιατόριο, αναψυκτήριο, καθιστικά ξεκούρασης).

Βασικές αρχές του σχεδιασμού αποτελούν οι ευθύγραμμες κινήσεις, οι γωνιώδεις χαράξεις και οι αυστηρά λιτές γραμμές που συνάδουν με το σύγχρονο χαρακτήρα και λεξιλόγιο του κτιρίου. Στοιχεία που προσανατολίζονται και χωροθετούνται τοιουτοτρόπως ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις απρόσκοπτες θεάσεις και τον πλούσιο φυσικό φωτισμό που προσφέρει η γεωμετρία και η υλικότητα του κτιρίου.

Η επίπλωση και οι λοιπές διαμορφώσεις (επενδύσεις τοίχων και λοιπών επιφανειών) εναρμονίζονται απόλυτα με την υφιστάμενη κατάσταση και σε συνδυασμό δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο με κοινό λεξιλόγιο και διάθεση με το υπόβαθρο. Μεταλλικά διαχωριστικά, ξύλινες επιφάνειες σε φυσικό χρώμα και υαλοστάσια  στο άνοιγμα προς την θέα συνθέτουν ένα αρμονικό περιβάλλον που υποδέχεται τον επισκέπτη και του προσφέρει απεριόριστες θεάσεις της Θεσσαλονίκης από το Λιμάνι έως την Καλαμαριά και τον κόλπο του Θερμαϊκού. 

Ο χώρος δύναται να τροποποιηθεί με βάση το χαρακτήρα των εκδηλώσεων που φιλοξενεί, είτε πρόκειται για ειδικές περιστάσεις – γαμήλιες εκδηλώσεις και εταιρικές συγκεντρώσεις – είτε πρόκειται για την κανονική τους λειτουργία σε καθημερινή βάση ως cocktail bar, καφετέρια και εστιατόριο.


Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Σχεδιασμός και κατασκευή: AplusM Architecture, Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής – Κτίριο Μ2, Θεσσαλονίκη, Φωτογραφίες: Γιάννης Σιμητόπουλος.


The Team

The firm (aplusm) is composed with a team of engineers capable of facing any challenge related to the built environment, providing design services, supervision and construction of architectural and engineering projects. The ultimate goal is to explore solutions that meet the everyday needs of the user and make his life qualitative and pleasant. Particular emphasis is given to the field of aesthetics, and introduction of new technologies into the design creating unique spatial experiences.

NIKOLAS PLASTIRAS – Architect, Professional Diploma in Architecture, University of Westminster, Architecture Tutor at A.M.C. AKMI METROPOLITAN COLLEGE, IRO RAPTAKI – Architect, Professional Diploma in Architecture, Aristoteles University, GEORGE KLEPKOS – Mechanical Engineer, Aristoteles University.

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal