Photo © fotomaris
scavolini
scavolini
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Nana Beach απλώνεται σε έκταση 90 στεμμάτων, στα βόρεια παράλια της Κρήτης, στην περιοχή της Χερσονήσου, μιας άκρως τουριστικής περιοχής. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985, και αποτέλεσε στη συνέχεια το πρώτο all inclusive resort hotel της Κρήτης, με καινοτόμες παροχές στο χώρο της φιλοξενίας.

Photo © fotomaris

Photo © fotomaris

Στη διάρκεια της λειτουργίας του, το ξενοδοχείο προχωράει σε σταδιακές επεκτάσεις και ανακαινίσεις, που στόχο έχουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και επιθυμιών των επισκεπτών του, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση των λειτουργιών του.

Photo © fotomaris

Photo © fotomaris

Το 2016 ανατίθεται, η ανακαίνιση των χώρων υποδοχής με την reception, το lobby και το κεντρικό bar, η ανάπλαση των όψεων του κεντρικού κτιρίου, και ο πλήρης ανασχεδιασμός δύο a la carte εστιατόριων και της Disco.

Photo © fotomaris

Στόχος της μελέτης ήταν η δημιουργία, μέσω της σύγχρονης σχεδιαστικής προσέγγισης, μιας ιδιαίτερης ταυτότητας με συμβολισμούς και αναφορές στην ιστορία του τόπου που να ξυπνάει μνήμες και να αναπαράγει εικόνες.

Photo © fotomaris

Αντλώντας έμπνευση από τις βενετσιάνικες επιρροές στη ντόπια αρχιτεκτονική κληρονομιά, ο ανασχεδιασμός των εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων και των όψεων του ξενοδοχείου Nana Beach σκοπό έχει να αναπαράγει την ατμόσφαιρα των κρητικών, φιλόξενων αλλά και επιβλητικών αρχοντικών.

Photo © fotomaris

Η πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου, (πυρήνας ξενοδοχείου) σε υποδέχεται με μεγαλοπρέπεια. Το σκηνικό συνθέτουν, το πέτρινο τείχος από τοπική πέτρα Μιλάτου, με τα κατακόρυφα σαν πολεμίστρες ανοίγματα και τη διάτρητη λαμαρίνα, η καμάρα με τη διπλή είσοδο, τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και το αναρτημένο μεταλλικό σκέπαστρο.

Photo © fotomaris

Το ανάγλυφο κρυφόφωτο σήμα του ξενοδοχείου διακοσμεί τον τυφλό τοίχο της ανατολικής πτέρυγας και παράλληλα συμβάλει στην οπτική διάσπαση του όγκου. Ο προθάλαμος εισόδου λειτουργεί ως ανεμοφράκτης.

Photo © fotomaris

Διασχίζοντας τον, βρίσκεσαι στη σάλα υποδοχής, με τον ειδικά σχεδιασμένο (custom made) οβάλ πολυέλαιο, το ξύλινο σε γραμμική διάταξη εντοιχισμένο καθιστικό με τις μαξιλάρες, την μεταλλική σιδεριά και φωτεινή πλάτη και τέλος το έπιπλο της Reception να κυριαρχεί σαν κάδρο στο χώρο.

Photo © fotomaris

Ακολουθώντας τους περιορισμούς της υπάρχουσας διάταξης, ο χώρος της reception παραμένει σε αμβλεία εσωτερική γωνία ως προς τη σάλα. Προκειμένου να αναδειχθεί, το έπιπλό της παίρνει την μορφή ξύλινου κάδρου από δρυς roustic με διττό ρόλο. Αφενός πλαισιώνει και σηματοδοτεί την υποδοχή αντιμετωπίζοντας το χαμηλό της ύψος και την εσωτερική γωνία και αφετέρου στηρίζει την triplex γυάλινη κουπαστή του παταριού.

Photo © fotomaris

Έμφαση δόθηκε στο σχεδιασμό της ψευδοροφής με ελλειπτικές χαράξεις και κρυφούς φωτισμούς να προβάλουν μία ξύλινη οβάλ οροφή με παλαιωμένα δοκάρια και πέτσωμα, από το μέσο της οποίας, κρέμεται, ο επιβλητικός πολυέλαιος.

Photo © fotomaris

Απέναντι από την είσοδο ξεκινάει ένας νοητός κλιμακούμενος διαμπερής διάδρομος που οδηγεί στο εξωτερικό αίθριο και στις δύο πτέρυγες του κεντρικού κτιρίου. Δεξιά του διαδρόμου (ανατολική πτέρυγα) αναπτύσσεται το χρυσοχοείο και το κεντρικό εστιατόριο ενώ αριστερά του (δυτική πτέρυγα) το Lobby με το καθιστικό, το κεντρικό μπαρ, το bridgeroom και στο τέλος οι στεγασμένες βεράντες. Εδώ, οι χώροι με τη βοήθεια αναδιπλούμενων υαλοπλασμάτων μεταλλάσσονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Photo © fotomaris

Γύρω από το τζάκι διατάσσονται 4 αναπαυτικά καθιστικά, ενώ διάτρητα ξύλινα διαχωριστικά σε γεωμετρικά μοτίβα ορίζουν τους επιμέρους χώρους, χωρίς να παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Photo © fotomaris

Photo © fotomaris

Photo © fotomaris

Το main bar είναι σχεδιασμένο στην ίδια φιλοσοφία από ξύλο δρυς roustic σε φυσικές αποχρώσεις και μεταλλικές λεπτομέρειες. Ξύλινες κονσόλες που θυμίζουν φουρούσια με αντικέ καθρέπτες διακοσμούν τους τοίχους ενώ φωτιστικές μπάλες κρέμονται σε τυχαία ύψη και αποστάσεις.

Photo © fotomaris

Τα δάπεδα στρώθηκαν με γρανιτοπλακάκια και μάρμαρα σε μπεζ τόνους και τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και οι ειδικές κατασκευές είναι από ξύλο δρυς roustic με ειδική επεξεργασία/βούρτσισμα. Οι τοίχοι και οι οροφές βάφτικαν σε  υπόλευκες αποχρώσεις ενώ διατηρήθηκαν οι πέτρινες καμάρες από τοπική πέτρα. Ο φωτισμός των χώρων ακολουθεί την πρόθεση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Πολυέλαιοι, σε συνδυασμό με διακριτικές απλίκες που σχίζουν τους τοίχους και κρυφούς φωτισμούς, δημιουργούν αίσθημα χαλάρωσης.

Photo © fotomaris

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο επισκέπτης βιώνει, μέσω μιας μοντέρνας, αισθητικής και διακριτικής πολυτέλειας, το θεσμό της φιλοξενίας ως στοιχείο της τοπικής κουλτούρας αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες διαμονής.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Nana Beach Hotel, Τύπος Έργου: Ανακαίνιση, Τοποθεσία: Χερσόνησος Κρήτης, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Κυριακή Δασκαλάκη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Στατική Μελέτη: Ελευθέριος Δασκαλάκης, Κείμενο από την: Κυριακή Δασκαλάκη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Χρόνος Μελέτης: 2016, Φωτογραφίες: fotomaris

Visit KMD Architecture + Construction’s WEBSITE | FACEBOOK PAGE | INSTAGRAM |LINKEDIN | PINTEREST

Σχόλια

σχόλια

scavolini
scavolini