Άποψη χώρου καθιστικού από την είσοδο - Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης
TSIALOS

Η κατοικία στο Μαρούσι, μια μεζονέτα ενσωματωμένη σε κτίριο κατασκευής του 1990, ανακατασκευάστηκε και τροποποιήθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και επιθυμίες μιας σύγχρονης οικογένειας. 

Άποψη χώρου καθιστικού & τραπεζαρίας – Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Χαρακτηριστικό στοιχείο της πλειονότητας των μεζονετών αποτελεί η διάσπαση των εσωτερικών χώρων σε διάφορα επίπεδα, που έχει όμως σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών σε διάσταση και δυσλειτουργικών χώρων, με δυσπροσάρμοστη και πολλές φορές δυσάρεστη  σύνδεση μεταξύ τους.  

Άποψη τζακιού & mini bar – Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Λεπτομέρεια mini bar Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Κατά συνέπεια, με γνώμονα τόσο την αναγνώριση του παραπάνω φαινόμενου όσο και την πρόθεση για τη δημιουργία μίας αρχιτεκτονικής με βασικά στοιχεία τη λειτουργικότητα και τη καλαισθησία σχεδιάστηκε η προκείμενη κατοικία.

Άποψη σκάλας Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Λεπτομέρεια σκάλας Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Επιπρόσθετη Λεπτομέρεια Σκάλας Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Η οργάνωσή της έγινε σε τρία επίπεδα, με τα υπνοδωμάτια και ιδιωτικά λουτρά να βρίσκονται στον πρώτο όροφο, ενώ ο χώρος διημέρευσης, η τραπεζαρία και η κουζίνα, ως μία ενιαία οντότητα, στον δεύτερο όροφο, ο οποίος φιλοξενεί ακόμη ένα ανοιχτό, με εντυπωσιακή θέα και άπλετο φως πατάρι, που λειτουργεί ως χώρος γραφείου – καθιστικού.

Γωνία Διαβάσματος Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Οι κατόψεις, όψεις και τομές επανασχεδιάστηκαν με λογική της απλοποίησης του υπάρχοντος χώρου, αλλά και της ενοποίησης των αδιάφορων και στενόχωρων δωματίων, που αποκομμένοι καταλάμβαναν θέση στη κατοικία, σπαταλώντας εκτός των άλλων και πολύτιμα τετραγωνικά.

Άποψη κουζίνας Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Άποψη κουζίνας Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Λόγω λοιπόν της κατανόησης των νέων απαιτήσεων κατοίκησης οι αρχιτέκτονες εστίασαν σε μια αίσθηση πολυτέλειας που απορρέει πρωτίστως από την πρακτικότητα και την ελευθερία κίνησης του χρήστη στην καθημερινότητα του, αλλά και τη διάρθρωση των χώρων σε μία λογική ευρυχωρίας και διαπερατότητας του φωτός και των οπτικών σημείων φυγής, που παλαιότερα λόγω της διαρρύθμισης έμεναν ανεκμετάλλευτα.

Άποψη υπνοδωματίου Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Άποψη υπνοδωματίου Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Μια από τις κυρίαρχες επεμβάσεις στην διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων υπήρξε η μετατροπή της στρογγυλής υπάρχουσας σκάλας σε μια άνετη, γραμμική, ελαφριάς κατασκευής κρεμαστή σκάλα, η οποία διατρέχει σε ύψος όλη τη μεζονέτα, με στόχο να απελευθερώσει και να ενοποιήσει τον χώρο τριγύρω της.

Άποψη υπνοδωματίου Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Στην συγκεκριμένη ανακαίνιση η αρχιτεκτονική προσέγγιση καθορίστηκε σε ένα βαθμό από το ίδιο το κτίσμα, την έντονη και αυστηρή γεωμετρία  που δέσποζε στον χώρο αρχικά αλλά και την αισθητική και προσωπική ταυτότητα που αναζητούσε ο ιδιοκτήτης.

Άποψη WC Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Το ξύλο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας μορφής της κατοικίας και για αυτό συναντάται  σε όλους τους άξονες, σε διάφορες αποχρώσεις και υλικά, έχοντας κάθε φορά μία διαφορετική χρήση.

Άποψη λουτρού ensuite Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Επιφάνειες από μονοκόμματη επένδυση κρύβουν αναπάντεχα χώρους με μια παιχνιδιάρικη διάθεση, όπως  χώρους αποθήκευσης και ατμοσφαιρικά φωτισμένο mini bar στο τζάκι ή ερμάρια και κρυφή πρόσβαση σε ensuite λουτρό στο υπνοδωμάτιο.

Άποψη λουτρού ensuite Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης

Τέλος, το φιμέ γυαλί έρχεται να συμπληρώσει τους ζεστούς τόνους χωρίς όμως να κάνει υπερβολικά έντονη την παρουσία του ενώ το μαύρο μέταλλο και ο λευκός χαλαζίας προσθέτουν στο εσωτερικό μία ενδιαφέρουσα αντίθεση.

Ανάπτυγμα Ερμαρίων

Ανάπτυγμα Κουζινών

Ανάπτυγμα Τζακιού

Αξονομετρικό Σκάλας

Γενικές Κατόψεις

Τομή Σκάλας

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: The Practical House | Ανακαίνιση κατοικίας στo Μαρούσι, Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Kokosalaki | Architecture, Στατική Μελέτη: Παναγιώτης Χατζής, Επίβλεψη: Ναταλία Κοκοσαλάκη, Συνεργάτες: Χάρης Κοκοσαλάκης, Άλλοι Μελετητές: Βιργινία Χαριτάκη, Ειρήνη Μαυρούκα, 3D Renders: Ουρανία Γιαβή – Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Τεχνική Εταιρεία Κατασκευής: Kokosalaki | Architecture, Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 180 τ.μ., Χρόνος Μελέτης: 2014, Χρόνος Κατασκευής: 2015 – 2016, Παρουσίαση Κτιρίου από την: Ναταλία Κοκοσαλάκη, Φωτογράφηση: Δημήτρης Κλεάνθης


Σχόλια

σχόλια