Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Το υπό μελέτη διαμέρισμα (συνολικού εμβαδού 65 τ.μ.) εντοπίζεται σε τυπικό συγκρότημα (πολυκατοικία) που χρονολογείται στα 1950, πλησίον του κέντρου της Αθήνας και την περιοχή του Παναθηναϊκού σταδίου.

Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε η αναμόρφωση τόσο της  λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής των χώρων με στόχο τον επανασχεδιασμό ενός συνόλου ικανού να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του χρήστη.
Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αναφορικά με την λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων επαναπροσδιορίζεται – με στόχο την εξυπηρέτηση του νέου χαρακτήρα του διαμερίσματος (βραχυπρόθεσμη μίσθωση) – με ελαχιστοποίηση των περιοχών κίνησης, ενοποίηση χώρων διημέρευσης και δημιουργία περισσότερων υπνοδωματίων.
Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταφέρονται οι χώροι της κουζίνας, του λουτρού, του καθιστικού και του εσωτερικού διαδρόμου κίνησης και στις θέσεις τους χωροθετούνται εκ νέου το καθημερινό σε συνέχεια με τους χώρους κουζίνας και φαγητού, το κύριο υπνοδωμάτιο με εσωτερικό λουτρό, δευτερεύον λουτρό και χώροι πλυντηρίου και αποθήκευσης. Τα υπάρχοντα υπνοδωμάτια παραμένουν κρατώντας την αρχική χρήση τους.

Πρωτεύων στόχος κατά τον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική και ποιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υφές και εικόνες των υλικών και τους φωτισμούς που να τις αναδεικνύουν.

Πλακίδια με τρισδιάστατα ανάγλυφα και κρυφούς φωτισμούς στα προσκέφαλα των κρεβατιών προσδίδουν πολυπλοκότητα και ζεστασιά στα υπνοδωμάτια, μεγάλης διάστασης μαρμαροπλακάκια και γραμμικοί κρυφοί φωτισμοί αποδίδουν μία αίσθηση πολυτέλειας και ξενοδοχειακό χαρακτήρα στους υγρούς χώρους, λιτές γραμμές και ουδέτερα χρώματα στο χώρο της κουζίνας και της επιφάνειας εργασίας και φαγητού συνθέτουν εικόνες ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ ένας επιβλητικός γωνιακός καναπές με το κεντρικό τραπέζι συνθέτουν το καθιστικό του διαμερίσματος.
Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Συμπληρωματικά με τους προαναφερθέντες κρυφούς γραμμικούς φωτισμούς, επιδαπέδια και κρεμαστά φωτιστικά με ρυθμιζόμενες εντάσεις δίνουν στο χώρο μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα και στο χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργεί ανά πάσα στιγμή το κλίμα που επιθυμεί.
Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Σημαντικές ωστόσο είναι και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης με την μετατροπή του χώρου σε “έξυπνο σπίτι”. Στοιχεία όπως νέα κουφώματα, access control, κάρτα κεντρικής διαχείρισης ηλεκτρολογικών, συναγερμός και παγίδες στα εξωτερικά ανοίγματα μειώνουν τις ενεργειακές απώλειες και βελτιώνουν τη διαμονή των χρηστών.
Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Καθαρές φόρμες, ποιοτικός φωτισμός, υλικά υψηλής αισθητικής και έξυπνες ηλεκτρομηχανολογικές παροχές συνθέτουν το περιβάλλον πολυτελούς ξενοδοχείου όπως ήταν το ζητούμενο και από τον ιδιοκτήτη του χώρου εξαρχής.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Τύπος Έργου: Ανακαίνιση διαμερίσματος για χρήση βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, Τοποθεσία: ΚαλλιμάρμαροΑθήναΕλλάδα, Μελέτη & Κατασκευή: A+M architecture plus mechanical engineering, Εμβαδόν: 65 m², Κείμενο Παρουσίασης: A+M architecture plus mechanical engineering, Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης 

Προμηθευτές Έργου:

Πλακάκια: Porcelana, Είδη υγιεινής: Porcelana, Έπιπλα: Porcelana, Ηλεκτρολογικό υλικό: Καυκάς, Είδη ΦωτισμούΔιακόπτες: Luminart, Συστήματα κλιματισμού: Daikin, Υφάσματα: SOTEX SA

English Description: Apartment ‘V’ near the center of Athens and the Kallimarmaro Stadium, Greece, designed and constructed by A+M architecture plus mechanical engineering

The under study apartment with a total area of 65 sq. m. is located in a typical block of flats dating back to 1950s, near the center of Athens and the Kallimarmaro Stadium. The design’s main objective was the reformation of both functional structures and aesthetics of spaces in order to meet the modern needs of the owner.
Design & Construction: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © George Sfakianakis

Design & Construction: A+M architecture plus mechanical engineering, Photo © George Sfakianakis

Regarding functionality, spatial organization was redefined – so as to serve the apartment’ s new character (AirBnB) – by minimizing movement areas, consolidating everyday spaces and creating extra bedrooms.

In this direction, the kitchen, bathroom and living areas are transferred, and in their places the kitchen and food areas, the main bedroom with an internal bathroom, a secondary bathroom, laundry and storage spaces were redesigned. Existing bedrooms were maintained in their original spots.

The primary goal of the design was the creation of spaces of high aesthetics and quality. Particular emphasis was placed on the materials’ textures, illustration and lighting. Tiles with three-dimensional reliefs and hidden lighting above headrests attribute complexity and warmth to the bedrooms, large-scale marble tiles and linear hidden lights give a sense of luxury and hotel character to the bathrooms, smooth lines and neutral colors in the kitchen and dining areas compose pictures of relaxation.
Plan (Before), © A+M architecture plus mechanical engineering

Plan (After), © A+M architecture plus mechanical engineering

In addition to the aforementioned hidden linear lighting, floor and hanging lights with adjustable intensities give the room a special atmosphere and facilitate the user. What is important, however, is the work that has been done in the direction of energy upgrading by turning the site into a «smart home».
Axonometric, © A+M architecture plus mechanical engineering

Axonometric, © A+M architecture plus mechanical engineering

Elements such as new window frames, access control, centralized electrical management cards, alarm installations and traps in external openings reduce energy losses and improve the tenants’ stay. Distinct forms, quality lighting, materials with high aesthetics and smart electromechanical benefits create a “luxurious hotel environment” as was the owner’s request from the beginning.

Facts & Credits:

Project: Apartment ‘V’, Location: Kallimarmaro Stadium – Athens – Greece, Design & Construction: A+M architecture plus mechanical engineering, Size: 65 sqm, Text Description: A+M architecture plus mechanical engineering, Photography: George Sfakianakis